Hopp til innhold

Ann Helen (17) er halvt døv og sliter med balansen – tok gull i pistolskyting

SOLA (NRK): Ann Helen Aune er døv på ett øre, og har store problemer med å stå stille. Likevel er hun blant de største skytetalentene i Norge.

Ann Helen Aune

HALVT DØV: Ingen vet hvorfor Ann Helen Aune mistet hørselen på det ene øret som 4-åring. Det kalles bare "sudden deaf"-syndromet.

Foto: Mattis Holt / NRK

  • Saken er oppdatert etter at arrangøren senere bestemte seg for å dele gullmedaljen mellom de to med lik poengsum øverst på resultatlista. Dermed blir Ann Helen Aune stående med NM-gull og ikke NM-sølv.

Det er musestille på skytebanen i Ålgård. 17 år gamle Ann Helen Aune står med blikket festet i et punkt på veggen. De rosa øreklokkene stenger ute alt som ikke allerede er stengt ute. Mamma Eva Veronika gir noen siste instruksjoner på tegnspråk.

«Klar!» ropes det på høyttaleranlegget. Et rødt kryss dukker opp over skyteskive nummer fem, og så kommer det grønne lyset.

Pang.

Laster Giphy-innhold

Det blir bare en sjuer. Ann Helen titter ned, rister oppgitt på hodet, og trekker pusten igjen.

Pang.

Tier. Midt i.

Ujevn balanse

17-åringen mistet hørselen på det ene øret som fireåring. Hun sleit lenge med å finne en idrett som passet, men etter én trening på skytebanen var hun solgt – selv om det krever mye arbeid.

Ann Helen Aune

STABIL: 17-åringen fikk på plass rytmen i norgesmesterskapet på Skurve utenfor Ålgård, til tross for dårlig hørsel og balanse.

Foto: Mattis Holt / NRK

– Hvis jeg har en dårlig dag kjenner jeg at jeg vingler mer til sidene. Da klarer jeg ikke stå stille, for jeg har ikke balansen til det. Så noen dager må jeg jobbe skikkelig, sier hun.

Hørsel og balanse går nemlig hånd i hånd.

– Jeg tenker ikke på meg selv som mer talentfull enn andre, men jeg må jobbe litt mer enn det andre må, for å stå stille.

Dette er NM-veka

Bålforbud ødela oppkjøringen

Hun trener mye balanse, blant annet ved å pusse tenner på ett bein og ved å ri, men skytetrening har det blitt lite av i sommer.

– Det har vært ganske krevende, for den siste tiden har det vært brannfare hjemme, så jeg har ikke fått trent så mye. Jeg har egentlig bare fått trent to ganger før NM, sier Mysen-skytteren.

Det er ikke mer enn tre måneder siden hun begynte med sportpistol. Før det har hun bare skutt med luftpistol.

– Hun skiller seg veldig ut, fordi hun er lærenem og grundig. Det er veldig imponerende at hun presterer uten hørsel på ett øre, for i pistolskyting har du ingen støtte. Alt går ut på at du må ha stødig balanse, og kutter du hørselen har du et betydelig handicap, sier NRKs skyteekspert under NM-veka, Esten Murbreck.

Vil bli olympisk mester

Etter noe varierende skyting var Aune sikker på at resultatene hennes ikke kom til å holde til gull.

Ann Helen Aune

HALVFORNØYD: Ann Helen Aune endte med sølvmedalje i junior-NM.

Foto: Mattis Holt / NRK

Likevel endte hun bare én fattig innertier bak gullvinner Elena Eikevoll Heltne. Arrangøren valgte likevel å dele gullet mellom de to. Mange ville hoppet av glede av det, men ikke Aune.

– Det var ikke dårlig, men det var ikke bra heller. Så jeg er halvveis fornøyd, sier sølvvinneren.

Hun har nemlig mye høyere mål enn gull i junior-NM.

– Jeg kan bli så god jeg vil. Jeg vil bli best, sier hun.

Verdensmester?

– Olympisk mester.

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal