Ann Helen (17) er halvt døv og sliter med balansen – tok gull i pistolskyting

SOLA (NRK): Ann Helen Aune er døv på ett øre, og har store problemer med å stå stille. Likevel er hun blant de største skytetalentene i Norge.

Ann Helen Aune

HALVT DØV: Ingen vet hvorfor Ann Helen Aune mistet hørselen på det ene øret som 4-åring. Det kalles bare "sudden deaf"-syndromet.

Foto: Mattis Holt / NRK

 • Saken er oppdatert etter at arrangøren senere bestemte seg for å dele gullmedaljen mellom de to med lik poengsum øverst på resultatlista. Dermed blir Ann Helen Aune stående med NM-gull og ikke NM-sølv.

Det er musestille på skytebanen i Ålgård. 17 år gamle Ann Helen Aune står med blikket festet i et punkt på veggen. De rosa øreklokkene stenger ute alt som ikke allerede er stengt ute. Mamma Eva Veronika gir noen siste instruksjoner på tegnspråk.

«Klar!» ropes det på høyttaleranlegget. Et rødt kryss dukker opp over skyteskive nummer fem, og så kommer det grønne lyset.

Pang.

Laster Giphy-innhold

Det blir bare en sjuer. Ann Helen titter ned, rister oppgitt på hodet, og trekker pusten igjen.

Pang.

Tier. Midt i.

Ujevn balanse

17-åringen mistet hørselen på det ene øret som fireåring. Hun sleit lenge med å finne en idrett som passet, men etter én trening på skytebanen var hun solgt – selv om det krever mye arbeid.

Ann Helen Aune

STABIL: 17-åringen fikk på plass rytmen i norgesmesterskapet på Skurve utenfor Ålgård, til tross for dårlig hørsel og balanse.

Foto: Mattis Holt / NRK

– Hvis jeg har en dårlig dag kjenner jeg at jeg vingler mer til sidene. Da klarer jeg ikke stå stille, for jeg har ikke balansen til det. Så noen dager må jeg jobbe skikkelig, sier hun.

Hørsel og balanse går nemlig hånd i hånd.

– Jeg tenker ikke på meg selv som mer talentfull enn andre, men jeg må jobbe litt mer enn det andre må, for å stå stille.

Dette er NM-veka

Bålforbud ødela oppkjøringen

Hun trener mye balanse, blant annet ved å pusse tenner på ett bein og ved å ri, men skytetrening har det blitt lite av i sommer.

– Det har vært ganske krevende, for den siste tiden har det vært brannfare hjemme, så jeg har ikke fått trent så mye. Jeg har egentlig bare fått trent to ganger før NM, sier Mysen-skytteren.

Det er ikke mer enn tre måneder siden hun begynte med sportpistol. Før det har hun bare skutt med luftpistol.

– Hun skiller seg veldig ut, fordi hun er lærenem og grundig. Det er veldig imponerende at hun presterer uten hørsel på ett øre, for i pistolskyting har du ingen støtte. Alt går ut på at du må ha stødig balanse, og kutter du hørselen har du et betydelig handicap, sier NRKs skyteekspert under NM-veka, Esten Murbreck.

Vil bli olympisk mester

Etter noe varierende skyting var Aune sikker på at resultatene hennes ikke kom til å holde til gull.

Ann Helen Aune

HALVFORNØYD: Ann Helen Aune endte med sølvmedalje i junior-NM.

Foto: Mattis Holt / NRK

Likevel endte hun bare én fattig innertier bak gullvinner Elena Eikevoll Heltne. Arrangøren valgte likevel å dele gullet mellom de to. Mange ville hoppet av glede av det, men ikke Aune.

– Det var ikke dårlig, men det var ikke bra heller. Så jeg er halvveis fornøyd, sier sølvvinneren.

Hun har nemlig mye høyere mål enn gull i junior-NM.

– Jeg kan bli så god jeg vil. Jeg vil bli best, sier hun.

Verdensmester?

– Olympisk mester.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild tapte 5-3 for Chicago Blackhawks i natt. Zuccarello hadde ingen poeng i kampen, men lagkamerat Eric Staal scoret sitt NHL-poeng nummer 1000 i karrieren.

  Wild Blackhawks Hockey
  Foto: Paul Beaty / AP
 • Strandberg til italiensk fotball

  Stefan Strandberg har signert for Trapani i italiensk Serie B. Strandbergs kontrakt med russiske Krasnodar gikk ut i sommer, og han har siden vært uten arbeidsgiver. Midtstopperen har 10 landskamper for Norge. (NTB)

  Fotball herrer, A-landslaget trener på Ullevaal stadion.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kamp avbroten etter stygge tilrop

  2. divisjonskampen i Spania mellom Rayo Vallecano og Albacete blei avbroten ved pause på grunn av stygge tilrop frå publikum til Albacetes ukrainske spelar Roman Zozulia (biletet).

  Begge laga bad i pausen dommaren bryte av kampen.

  Zozulia spela nokre kampar for Rayo i 2017. Då ville nokre av fansen også ha han bort frå klubben på grunn av det dei meinte var høgre-ekstreme synspunkt, noko han sjølv avviste.

  Roman Zozulia
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal