Hopp til innhold

Anklages for doping: – Må forvente det

Svenske Sarah Lahti mener Almaz Ayana har dopet seg. Hun må forvente å få spørsmål om doping nå, mener tidligere verdensrekordholder, Ingrid Kristiansen.

Rio Olympics Athletics

ANKLAGES FOR DOPING: Den ferske verdensrekordholderen, Almaz Ayana, blir beskyldt for å ikke ha rent mel i posen av svenske Sarah Lahti.

Foto: David Goldman / Ap

– Jeg tror ikke 100 prosent på henne. Det går altfor lett for henne, sier Lahti til Expressen, etter at hun gikk i mål som nummer tolv under dagens 10 000 meter.

Det er ikke uten grunn at verdensrekorden som i dag ble slått, kalles «den uslåelige verdensrekorden».

Den forrige verdensrekorden på 29.31,78 satte Wang Junxia fra Kina i 1993. Den kinesiske jenta skal senere ha innrømmet at hun var dopet da rekorden ble satt.

Nå får den nye verdensrekordholderen spørsmål om hun har rent mel i posen.

– Man ser ingen ansiktsutrykk, hun bare kjører på, mens vi andre kjemper for harde livet bak. Så stor forskjell skal det ikke være. Jeg kan ikke si at hun ikke er ren, men jeg tviler, sier Lathi.

– Hvis ikke dopingspørsmålet kommer opp blir jeg veldig overrasket, sier tidligere verdensrekordholder Ingrid Kristiansen.

OS RIO 2016 FRIIDROTT WEB_SPORT

KRITISK: Ingen var i nærheten av Almaz Ayana på kvinenes 10 000 meter fredag. Det får svenske Sarah Lathi til å stusse.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Foran OL i Rio hadde den etiopiske 24-åringen kun en gang tidligere konkurrert offisielt på dagens distanse.

pressekonferansen etter maktdemonstrasjonen lurte flere på om hun kunne forstå at det nesten virket for godt til å være sant. Etioperen tok det hele med knusende ro.

Min doping er trening og Jesus, ellers er jeg helt ren, sier Ayana.

Mener det er naturlig at dopingspørsmålet stilles

– Jeg tror nok det blir et lite spørsmålstegn. Det er litt fordi det i forkant av OL har vært ganske mye snakk om hva man har funnet på hotellrommene til kenyanske og etiopiske lag og trenere. Da må de forvente det nå, sier Ingrid Kristiansen.

Sitter du med en følelse av at dette ikke var et rent løp?

– Det vil jeg egentlig ikke mene noe om. Det var et kjempesterkt løp. Jeg har aldri sett noe lignende, legger Kristiansen til.

Fjorårets verdensmester på 5000 meter knuste den 23 år gamle verdensrekorden med tiden 29.17,46. Ayana tok igjen de andre med én hel runde, og på sitt beste løp hun en hel runde på 66 sekunder.

Ingrid Kristiansen

VERDENSREKORD: En glad Ingrid Kristiansen på seierspallen etter å ha satt ny verdensrekord på 10.000 m.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

NRK-ekspert ble overrasket

– Ayana var uanfektet etter å ha løpt inn til den utrolige tiden, sier Vebjørn Rodal.

NRKs friidrettsekspert ble mildt sagt overrasket da han så at Ayana allerede halvveis ga full gass.

Rodal

OVERRASKET: Da Almaz Ayana satte fart, ble Vebjørn Rodal overrasket. Så tidlig trodde han ikke at noen skulle rykke ifra.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det bemerkelsesverdig at det ikke ser ut til at hun har høye laktatverdier i det hele tatt på sin siste runde. I tillegg ser hun veldig uberørt ut når hun går i mål, legger Rodal til.

– Er det naturlig at spørsmålet om doping da stilles?

Ja, det er klart det. Når du detroniserer en verdensrekord, som ble satt av en gjennomdopet utøver, må du forvente spørsmål.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal