NRK Meny
Normal

Tyskland og Italia anklages for avtalt spill

Italia og Tyskland tok seg videre til semifinale i U21-EM i fotball, men beskyldes for avtalt spill. Det minner om en annen kamp tyskere var involvert i, i VM for nesten nøyaktig 35 år siden.

Italia - Tyskland u21

PASSET BEGGE: Både Italia og Tyskland gikk videre etter Italias 1-0 lørdag. Men ett mål til for ett av lagene hadde sendt ett av dem ut, og det har fått Slovakia til å beskylde dem for avtalt spill

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Lørdag vant Italia 1-0 over Tyskland i gruppe C. Det gjorde Italia til gruppevinner, mens Tyskland tok seg videre som det beste toerlaget.

Nå beskylder Slovakias U21-trener Pavel Hapal lagene for avtalt spill.

– Jeg er utrolig skuffet, sier Hapal til det tyske fotballmagasinet Kicker og legger til:

– Det tyskerne og italienerne leverte var en skam. Det er ikke fair play å spille på et 0-1-resultat. Sånt hører ikke hjemme i fotball.

– Normalt

Dersom Tyskland hadde utlignet til 1-1, hadde italienerne falt ned til 2.-plass i gruppen. I så fall ville Slovakia tatt seg videre som beste gruppetoer. Også med 2-0-seier til Italia hadde Slovakia tatt seg videre, da på bekostning av Tyskland på målforskjell.

Men ingen av de nevnte scenarioene ble noe av. Verken Tyskland eller Italia viste vilje til å kjempe de siste minuttene av lørdagens kamp.

– Vi fikk beskjed de siste minuttene at resultatet holdt for begge lag, sier den tyske U21-landstreneren Stefan Kuntz, som får støtte fra Tysklands fotballforbund:

– Det er helt normalt at man spiller på det sikre de siste fem-seks minuttene, sier sportssjef Horst Hrubesch.

1982-minner

Horst Hrubesch

1982: Det var nesten på dagen 35 år siden VM-kampen mellom Vest-Tyskland og Østerrike, der lagene også ble beskyldt for avtalt spill etter et resultat som passet begge. Horst Hrubesch ble kampens eneste målscorer i "skammen i Gijon". Han er i dag sportssjef i det tyske fotballforbundet

Foto: Scanpix / AFP

Avslutningen på kampen mellom Tyskland og Italia åpner imidlertid et betent sår i tysk fotballhistorie. I helgen var det 35 år siden daværende Vest-Tyskland tok seg videre i 1982-VM med 1-0-seier over Østerrike i en kamp som fikk tilnavnet «Skammen i Gijon».

I Tyskland går kampen under navnet «Nichtangriffspakt von Gijon» (ikkeangrepspakten fra Gijon)

Etter at Vest-Tyskland tok en tidlig ledelse, besto resten av oppgjøret av upresset balltrilling midt på banen. Tyskernes 1-0-seier sendte begge lag videre på bekostning av Algerie.

Tysklands målscorer den gangen var nettopp ovennevnte sportssjef Horst Hrubesch.

Og det var nettopp den kampen som førte til at kampene i siste gruppespillrunde i alle store turneringer seinere er blitt spilt samtidig, slik at ingen skulle kunne spille på et kjent resultat.

Siste nytt

 • Kirkevold forlenget målrekorden

  Pål Alexander Kirkevold bøtter inn mål i den danske superligaen. Søndag scoret Hobro-spissen i sin tiende kamp på rad i 4-0-seieren over Nordsjælland, skriver NTB. Den forrige rekorden var mål i åtte kamper på rad.

  Kirkevold
  Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark / NTB scanpix
 • Bjørgen måtte utsette høydeopphold

  Marit Bjørgen har vært smittet av streptokokker og måtte utsette avreisen til landslagets høydesamling i Val Senales, skriver Adresseavisen. 37-åringen skulle egentlig slutte seg til landslaget i Italia onsdag, men ankommer først søndag, skriver avisen.

  Bjørgen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg