Anklager sjakkspiller for juks i VM-kvalifisering: – Det er en vits

En ukjent spiller sjokkerte sjakkverden under kvalifiseringen til VM i Fischersjakk. For godt til å være sant, mener både sjakklegenden Garry Kasparov og NRK-ekspert Torstein Bae.

Kasparov og Carlsen

VM-klar: Magnus Carlsen er klar for VM i Fischersjakk. I disse dager pågår det en kvalifisering for å møte nordmannen i mesterskapet. Der blir en spiller beskyldt for å jukse.

Foto: NTB Scanpix

– En ukjent fyr slår to stormestere. Det er i beste fall merkelig. Når du så ser nærmere på partiene er det en vits, skriver den tidligere verdensmesteren Garry Kasparov på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Kasparov får støtte av NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Det er en ukjent spiller du ikke forventer noe av, men som likevel leverer utenomjordisk spill. Mye taler for at Kasparov har rett, sier Bae.

Det stormer i sjakkverden etter at en fullstendig ukjent sjakkspiller slo to stormestere i søndagens kvalifisering til VM i Fischersjakk. Ifølge Bae har spilleren dårligere ranking enn han selv. Bae har 2407 i rating og er Norges 25. beste spiller.

VM arrangeres i Norge fra 27. oktober. Til turneringen er allerede Magnus Carlsen kvalifisert.

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura

TILFELDIG: Fischersjakk er en type sjakk hvor offiserene blir stilt om helt tilfeldig på 1. eller 8.-raden. Ser du nøye på brettet til Carlsen, ser du at det for eksempel står to løpere ved siden av hverandre i åpningsposisjonen i dette partiet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Får sitte alene

Nytt av året er at kvalifiseringen kun foregår på nett og flere mener nå at sikkerheten er for dårlig. Blant dem er altså sjakklegenden Garry Kasparov, som fulgte partiene.

– Jeg forventer ikke at arrangører klarer å avdekke juks like lett som de beste stormesterne kan, men da må de ha dommere til stedet i rommet sammen med spilleren for å forhindre juks, sier Kasparov.

Tanken med online-kvalifiseringen er å gi alle en sjanse, uansett hvor i verden man bor. Man får derfor sitte alene hjemme foran sin egen pc og spille.

Overvåkes med kamera

Arrangøren av kvaliken, chess.com, sier de forhindrer juks ved å kreve at spillerne setter opp kamera i rommet.

– Spillernes ansikt var synlig for oss hele tiden, sier Chess.com-sjef Danny Rensch i en uttalelse etter søndagens kvalifisering.

– Vi mener alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, sier Rensch.

Chess.com krever også at spillerne deler skjermbildet sitt underveis når de blir bedt om det, men Bae mener likevel det er vanskelig å avsløre juks.

– Jeg tviler på at kameraene viser et så stort område av rommet at det ikke er mulig for en slu type å finne løsninger. Det er for så vidt bare å få en venn til å stå utenfor kameraets rekkevidde mens han sjekker en sjakkcomputer på mobilen, sier Bae.

 • Les uttalelsen fra Chess.com under:
Laster Twitter-innhold

Carlsen forhåndskvalifisert

Nettsiden til turneringen har selv lagt ut en sak der de omtaler det oppsiktsvekkende spillet. Spilleren ofret brikker og slo ut flere store navn på veien mot VM-deltagelse.

Til slutt røk han likevel ut. Dermed var det to velkjente spillere som spilte kvalifiseringsfinalen. Der slo Peter Svidler ut Alexander Grischuk.

VM i Fischersjakk må ikke forveksles med den tradisjonelle langsjakk VM-kampen. Kun Magnus Carlsen er forhåndskvalifisert til finalen, som regjerende verdensmester i nettopp langsjakk.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal