Anklager sjakkspiller for juks i VM-kvalifisering: – Det er en vits

En ukjent spiller sjokkerte sjakkverden under kvalifiseringen til VM i Fischersjakk. For godt til å være sant, mener både sjakklegenden Garry Kasparov og NRK-ekspert Torstein Bae.

Kasparov og Carlsen

VM-klar: Magnus Carlsen er klar for VM i Fischersjakk. I disse dager pågår det en kvalifisering for å møte nordmannen i mesterskapet. Der blir en spiller beskyldt for å jukse.

Foto: NTB Scanpix

– En ukjent fyr slår to stormestere. Det er i beste fall merkelig. Når du så ser nærmere på partiene er det en vits, skriver den tidligere verdensmesteren Garry Kasparov på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Kasparov får støtte av NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Det er en ukjent spiller du ikke forventer noe av, men som likevel leverer utenomjordisk spill. Mye taler for at Kasparov har rett, sier Bae.

Det stormer i sjakkverden etter at en fullstendig ukjent sjakkspiller slo to stormestere i søndagens kvalifisering til VM i Fischersjakk. Ifølge Bae har spilleren dårligere ranking enn han selv. Bae har 2407 i rating og er Norges 25. beste spiller.

VM arrangeres i Norge fra 27. oktober. Til turneringen er allerede Magnus Carlsen kvalifisert.

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura

TILFELDIG: Fischersjakk er en type sjakk hvor offiserene blir stilt om helt tilfeldig på 1. eller 8.-raden. Ser du nøye på brettet til Carlsen, ser du at det for eksempel står to løpere ved siden av hverandre i åpningsposisjonen i dette partiet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Får sitte alene

Nytt av året er at kvalifiseringen kun foregår på nett og flere mener nå at sikkerheten er for dårlig. Blant dem er altså sjakklegenden Garry Kasparov, som fulgte partiene.

– Jeg forventer ikke at arrangører klarer å avdekke juks like lett som de beste stormesterne kan, men da må de ha dommere til stedet i rommet sammen med spilleren for å forhindre juks, sier Kasparov.

Tanken med online-kvalifiseringen er å gi alle en sjanse, uansett hvor i verden man bor. Man får derfor sitte alene hjemme foran sin egen pc og spille.

Overvåkes med kamera

Arrangøren av kvaliken, chess.com, sier de forhindrer juks ved å kreve at spillerne setter opp kamera i rommet.

– Spillernes ansikt var synlig for oss hele tiden, sier Chess.com-sjef Danny Rensch i en uttalelse etter søndagens kvalifisering.

– Vi mener alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, sier Rensch.

Chess.com krever også at spillerne deler skjermbildet sitt underveis når de blir bedt om det, men Bae mener likevel det er vanskelig å avsløre juks.

– Jeg tviler på at kameraene viser et så stort område av rommet at det ikke er mulig for en slu type å finne løsninger. Det er for så vidt bare å få en venn til å stå utenfor kameraets rekkevidde mens han sjekker en sjakkcomputer på mobilen, sier Bae.

 • Les uttalelsen fra Chess.com under:
Laster Twitter-innhold

Carlsen forhåndskvalifisert

Nettsiden til turneringen har selv lagt ut en sak der de omtaler det oppsiktsvekkende spillet. Spilleren ofret brikker og slo ut flere store navn på veien mot VM-deltagelse.

Til slutt røk han likevel ut. Dermed var det to velkjente spillere som spilte kvalifiseringsfinalen. Der slo Peter Svidler ut Alexander Grischuk.

VM i Fischersjakk må ikke forveksles med den tradisjonelle langsjakk VM-kampen. Kun Magnus Carlsen er forhåndskvalifisert til finalen, som regjerende verdensmester i nettopp langsjakk.

Siste nytt

 • Forfang beste norske på fjerdeplass

  Kun 2,4 poeng skilte Johann André Forfang fra pallen i Tysland. Nordmannen lå på fjerdeplass etter første omgang og det ble også resultatet etter finaleomgangen. Polske Dawid Kubacki vant etter to hopp på over 140 meter.

  Eabp5mrip50
  Foto: Matthias Schrader / Matthias Schrader
 • Alpinsesongen over for Sejersted

  Under en MR-undersøkelse er det oppdaget en seneskade i brystmuskelen til Adrian Smiseth Sejersted. Sesongen er dermed over for landslagsalpinisten.

  Sejersted falt stygt under utfordelen av fredagens superkombinasjon i verdenscupen i Wengen. Han ble fløyet til sykehus i helikopter, men de første undersøkelsene tydet på at han hadde sluppet fra det uten alvorlige skader.

  Under grundigere undersøkelser fredag kveld ble skaden oppdaget.

  – Adrian har pådratt seg en seneskade i området der brystet er festet mot skulderen. Dette gjør at sesongen er over for ham. Adrian er selvfølgelig svært lei seg nå, forteller landslagslege Marc Jacob Strauss i en pressemelding.

  Han forklarer at en slik skade er forholdsvis grei å fikse, og han regner med en opptreningsperiode på tre til seks måneder.

  Adrian Smiseth Sejersted falt under fredagens kombinasjonsutfor i Wengen.
  Foto: Skjerdump / TV 2
 • Ny kamp uten seier for Mourinho

  Tottenham står med fire på rad uten seier i serien etter 0-0 mot Watford lørdag. Erik Lamela var svært nær å bli matchvinner ett minutt på overtid, men ballen ble reddet på streken.

  Watfords Troy Deeney bommet på straffe i 2. omgang.

  Jose mourinho
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal