Angrer på lånet til Larvik håndballklubb

Ordfører Rune Høiseth sier Larvik kommune aldri ville lånt LHK penger om de hadde hatt kjennskap til det økonomiske rotet i klubben.

Rune Høiseth

OPPGITT: Ordfører i Larvik kommune, Rune Høiseth, sier kommunen ikke visste alt da de ga LHK lån.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Hvis håndballklubben skulle gå konkurs, så må nok vi stille oss i køen sammen med andre kreditorer, sier ordfører Høiseth.

Larvik håndballklubb har havnet i et skikkelig økonomisk uføre. Den ledende klubben på kvinnesiden i Norge er truet av konkurs, og har de siste ukene vært på desperat pengejakt hos investorer og støttespillere.

– Hadde stilt seg annerledes

En av kreditorene er altså Larvik kommune, som lånte ut fire millioner kroner til håndballklubben i fjor høst. Et enstemmig kommunestyre gikk inn for å låne Larvik pengene.

Ordfører Rune Høiseth inrrømmer at kommunen neppe ville ha gitt dette lånet om de visste det de vet i dag.

– Nei, det kan jeg nok med hånden på hjertet si. Vi hadde nok hatt gode diskusjoner for viktigheten og merkevaren Larvik håndballklubb, men jeg tror nok at saken hadde stilt seg noe annerledes om vi hadde kjent til den reelle situasjonen, sier han til NRK.

– Kjente ikke til alt

Torsdag kunne NRK fortelle om en mystisk indisk forretningsmann som ville sponse klubben med hele 4,5 millioner kroner.

Pengene er fremdeles ikke kommet inn, men Larvik valgte å inntektsføre pengene i regnskapet for 2013.

Uten disse pengene kunne klubben risikert å ha blitt trukket to poeng av Håndballforbundet, og heller ikke fått godkjent utgiftsøkninger. Larvik har nektet å oppgi navnet på forretningsmannen overfor NRK.

I ettertid ble pengene tapsført, men ikke før det hadde gått nærmere et år.

– I ettertid kjente vi nok ikke til hele den reelle økonomiske situasjonen når vi gjorde den vurderingen, sier ordføreren om lånet til klubben.

Redningsaksjon

Fristen for redningsaksjonen av Larvik gikk ut fredag. Klubben hadde behov for fem millioner kroner i fersk kapital. Det er også sendt ut gjeldssanneringer til flere kreditorer for å forsøke å redusere gjelden.

Styret vil avgjøre om det er grunnlag for videre drift neste torsdag.

– Jeg håper at Larvik greier å gjennomføre den snuoperasjonen som de har begynt på, sier ordfører Høiseth.

Les også: Utsetter konkursfristen – mangler fortsatt to millioner

Les også: Fylkeskommunen prøver å redde Larvik Håndballklubb

Siste nytt

 • Russland mot Frankrike i EM-finalen

  Storfavoritten Russland hadde få problemer med Romania i EM-semifinalen i kvinnehåndball fredag. Russerne vant 28-22. I finalen venter hjemmenasjonen Frankrike, som slo Nederland 27-21 i sin semifinale.

  Handball - Women's EHF Euro 2018 - Semi Final - Russia v Romania
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Kåret til Afrikas beste spiller

  Liverpool-profilen Mohamed Salah er for andre året på rad kåret til Afrikas beste fotballspiller av britiske BBC. 26-åringen slo Medhi Benatia, Kalidou Koulibaly, Thomas Partey og lagkamerat Sadio Mané i kampen om prisen.

  Foto: Francois Mori / AP
 • Tok ut 18-åring til VM

  18 år gamle Alexander Blonz er med i Christian Berges VM-tropp for det norske herrelandslaget i håndball. Ellers er alle stjernene med. Her er hele troppen: Målvakter: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen. Bakspillere: Espen Lie Hansen, Christian O’Sullivan, Sander Sagosen, Gøran Johannesen, Magnus Fredriksen, Eivind Tangen, Kent Robin Tønnesen, Magnus Abelvik Rød. Linjespillere: Bjarte Myrhol, Magnus Gullerud, Henrik Jacobsen, Petter Øverby. Kantspillere: Kristian Bjørnsen, Kevin Gulliksen, Magnus Jønndal, Alexander Blonz

  Håndball. EHFs Euro Cup menn (1. runde). Norge Østerrike 43 - 31, Stjørdalshallen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal