Angolas strekspillere er nesten to meter høye: – Forberedt på juling

TOKYO (NRK): Norges kaptein er 26 centimeter lavere enn strekspilleren håndballjentene skal bryne seg på i neste OL-kamp. Angolas tidligere trener, Morten Soubak, advarer om at de norske spillerne kommer til å få vondt.

2019 Women's World Handball Championship, Day 6, Norway - Angola

KRAFTFULL: Albertina Kassoma er høyere og tyngre enn de aller fleste på håndballbanen. Får hun ballen blir det «alltid» mål, sier gamletreneren.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

194 og 191 centimeter.

Det er høyden til Angolas strekspillere, og det gamletreneren mener er lagets fremste våpen. Morten Soubak var landslagssjef frem til i vår, og forteller at de norske håndballjentene særlig må se opp for den høyeste av de to: Albertina Kassoma.

– Hun er blant verdens største talenter på streken. Hun er høy, bred og tung, men ekstremt sterk og veldig dyktig.

Morten Soubak

TIDLIGERE ANGOLA-SJEF: Danske Morten Soubak.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Sammen med Liliana Venacio, som er tre centimeter lavere, men til gjengjeld tyngre enn strekkollegaen, styrer de midtforsvaret til Norges neste OL-motstander.

– Løpemessig er de ikke bedre enn Norge, men de har power og rå styrke. De trener like mye som de norske og er meget fysisk sterke, mer fysiske enn de norske. De norske spillerne kommer til å få vondt, mener Soubak.

Handboll, Dam, VM, Kina - Angola

STERK: Liliana Venacio gjorde seg bemerket med sin høyde og kraft i OL-åpningskampen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Stod og hoppet for å rekke opp

Og det er Norges kaptein og playmaker, på 168 centimeter, fullstendig klar over.

– Han beskriver det godt, sier Stine Bredal Oftedal og fortsetter:

– Det blir jo høydeforskjell, det blir det. Men vi har heldigvis noen spillere som er høyere enn meg! De er veldig høye og det er størrelse på dem, samtidig er de veldig eksplosive, så ja, det blir spennende.

En av medspillerne som rager over hodet på Oftedal er toppscoreren fra åpningskampen, Kari Brattset Dale.

Men selv med sine 183 centimeter var det på ingen måte en enkel oppgave å møte Angolas nesten to meter høye spillere forrige VM.

– Det kommer til å bli en utfordring. Jeg husker fra kampen i 2019 at vi stod og hoppet for å rekke opp til de linjespillerne, så vi må legge en god slagplan der.

2019 Women's World Handball Championship, Day 6, Norway - Angola

HØYDEFORSKJELL: 26 centimeter skiller Angolas Kassoma og Norges Oftedal. Her fra VM i 2019.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

– Stor overgang fra Korea-kampen

Slagplanen har landslagssjefen allerede lagt.

Thorir Hergeirsson forteller at de forventer en helt annen kamp enn åpningskampen i Tokyo.

– Vi må være forberedt på mye juling, mye mer enn mot Korea. Korea tok omtrent ikke én duell, så det er en stor overgang.

Han tror nøkkelen blir å sette opp tempoet, slite ute de store og robuste spillerne, og være taktisk smarte i hvordan spillerne posisjonerer seg i forsvar.

– Vi må flytte opp forsvarslinja vår såpass høyt slik at de kan ta seg rundt linjespillerne på innsiden, uten å være i feltet. I tillegg må vi hindre at de får dobbeltsjanser slik Korea fikk. Hvis de først har fått overtaket én mot én, får de gå opp å skyte, for vi har gode keepere bak der, sier Hergeirsson.

Landslagssjefen forteller også at det kan bli aktuelt å bruke Norges høyeste, Kristine Breistøl, på 191 centimeter, som satt på benken hele den første kampen.

wdNFoUMH9jY

ANGOLAS OL-TROPP: Består av mye høyde og kraft.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Norge er favoritter

Høye angolanske spillere til tross: det er ingen tvil om at de norske håndballjentene er favoritter mot Angola. Og favorittstempelet har ikke blitt noe mindre etter åpningsrunden.

Samtidig som Norge herjet med Sør-Korea, fikk det angolanske laget det tøft mot Montenegro og tapte 22–33.

Strekspillerne fikk det ikke helt til å stemme, men sørget for tre av lagets scoringer.

– Det er en kamp vi i utgangspunktet skal vinne, så vi går for seier, sier Oftedal.

 • Hør OL-kampen mellom Norge og Angola på radiokanalen NRK Sport fra klokken 12.30

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  Spillet pågår fremdeles, nå handler alt om hvor stor seieren til USA skal bli.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal