– Skulle gjerne startet på nytt uten å kjempe den kampen

Anette Sagen (30) legger opp. Hun kan se tilbake på en idrettskarriere som har satt uvanlig store spor.

sagen

GIR SEG: Anette Sagen kan se tilbake på en karriere som må sies å ha vært ekstra innholdsrik når hun nå legger opp.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det er så enkelt som at jeg synes ikke det er så artig å stå på en toppen av en hoppbakke lenger. Jeg elsker sporten, men gleden ved å konkurrere er borte, sier Anette Sagen til NRK.

Som skihopper har hun dominert både i og utenfor hoppbakken.

Sagen kommer utvilsomt til å bli husket for at hun har brukt store deler av sitt voksne liv på å kjempe for at de kvinnelige hopperne skulle få de samme rettighetene som de mannlige.

Kampen er langt på vei ferdigkjempet. Uavhengig av det har Sagen mistet motivasjonen til å drive med toppidrett.

– Uten motivasjon har jeg ikke det som må til for å være best. Jeg vil ikke drive med dette hvis jeg ikke kan være best, sier Sagen.

– Hvordan oppleves det?

– Det har vært en prosess, men det går greit nå. Jeg gleder meg til å ta fatt på en ny epoke i livet. Egentlig var det en lettelse da jeg hadde tatt valget.

Sagen hopper sitt siste renn i pausen mellom første- og andreomgang i Holmenkollen fredag, en hyllesgest fra arrangøren.

Kvinnekamp

Hun sier avgjørelsen om å legge opp ble tatt da hun ikke kom med på laget som deltok i VM i Falun.

– Men jeg har nok egentlig tenkt på dette lenge, litt ubevisst, og visst at dette ville bli den siste sesongen, sier Sagen.

Det var i 2003 og 2004 Norge for alvor ble kjent med Anette Sagen.

Mange husker nok alle diskusjonene mellom den unge skihopperen og Torbjørn Yggseth, som den gang var leder for hoppseksjonen til Det internasjonale skiforbundet.

Sagen kjempet i første omgang for at kvinnene skulle få hoppe skiflyging, men forbundet sa blankt nei.

Etterhvert ble det også mange tøffe diskusjoner om jentene skulle slippe til i de store mesterskapene, og i hvilke bakker.

Det var starten på det som skulle bli en årelang kamp for hoppdamene.

Yggeseth ble ofte fremstilt som en bremsekloss, men i ettertid uttalte han flere ganger at han var veldig glad for at de har fått flere rettigheter.

Laster Twitter-innhold

– Var tungt til tider

Samtidig fikk Sagen rollen som kvinnehopps ansikt utad. Hun var den klare frontfiguren i media, men også mange andre kvinnelige hoppere jobbet for at de skulle bli likestilte med de mannlige hopperne.

– Hvordan tror du du blir husket?

– Jeg håper jeg blir husket som en som var god, og som gjorde mye for sporten, sier Sagen.

– I det siste har det handlet mest om å hoppe bra for meg, men for ti år siden var det mer. Da var man nødt til å ta i et tak hvis man ville være med, og det var jo det som var drømmen, legger hun til.

30-åringen innrømmer at det har tatt på å måtte kjempe så mye.

– Det var tungt til tider. Det er ikke noe artig å stå der og være 18-19 år og få slengt i trynet ting som «her får du ikke hoppe, er du gal, du er jo jente». Det var tungt å svelge, og det er nok derfor jeg valgte å ta i så hardt som jeg gjorde. Jeg er ikke spesielt god på å takle urettferdighet, medgir Sagen.

Når hun ser tilbake, blir hun nesten litt misunnelig på dagens hoppere.

– Det jeg gjorde var nesten litt egoistisk, for det eneste jeg ville var å hoppe. Ingenting hadde vært bedre enn hvis jeg kunne starte på nytt igjen og være femten år i dag. Jeg skulle gjerne startet på nytt uten å måtte kjempe den kampen, sier Sagen.

– Angrer du?

– Nei, det gjør jeg ikke, sier hun kontant.

Disse sakene ble laget i forbindelse med Anette Sagen som måtte krangle med FIS for at også kvinner skulle få lov til å hoppe i skiflygingsbakkene.

SE VIDEO: Anette Sagen sto i front da kvinnene kjempet sin kamp for å få gjøre det samme som herrene innen skihopp. Her har vi satt sammen flere reportasjer om dette. I dag har kvinnene fått sin egen verdenscup, og de får delta i VM og OL.

Oppnådd mye

Uansett har Sagen grunn til være stolt. Siden hun og de andre hoppdamene startet sin «kvinnekamp» i 2003, har de oppnådd følgende:

 • Sesongen 2004/05 startet kontinentalcupen for kvinner.
 • Sesongen 2011/12 fikk kvinnenes sammenlagtcup status som verdenscup. Sarah Hendrickson fra USA vant det første rennet.
 • Junior-VM arrangeres i samme bakkestørrelse for gutter og jenter
 • I 2009 ble det første offisielle VM-rennet arrangert for kvinner. Anette Sagen ble nummer tre.
 • I VM i Val di Fiemme i 2013 ble det for første gang arrangert mix-lagkonkurranse.
 • I Sotsji i 2014 fikk kvinnene for første gang være med i OL.
 • Det er foreløpig ikke renn for skiflyging

I starten av karrieren var Sagen også en av de aller beste hopperne. Hun har vunnet Hoppuka fire ganger og tok bronse da kvinnene fikk hoppe VM for første gang i 2009.

De siste sesongene har Sagen slitt med å finne formen.

Hun ble ikke funnet god nok da kvinnehopp sto på OL-programmet for første gang i 2014. Et nederlag for Sagen, som hadde kjempet i årevis for å få dette til.

Historien gjentok seg da hun ikke kom med i troppen som deltok i årets VM.

– Betydd veldig mye

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen har kjent Sagen siden videregående, og har fulgt henne gjennom både karrieren og kampen for kvinnehopp.

– Anette har betydd veldig mye for hoppsporten. Hun har vært mye i media og stått på kravene. Jeg tror mange jenter har begynt å hoppe på grunn av henne, i alle fall i Norge, sier han.

Han forteller at de mannlige hopperne støttet kvinnene.

– Vi ønsket jo at de skulle få hoppe. Det er fysiske forskjeller mellom kvinner og menn, men sånn er det jo uansett idrett. Vi var glade for kampen de kjempet, sier han.

Evensen gleder seg også over å se utviklingen kvinnehopp har hatt siden de fikk sin egen verdenscup.

– Jeg skal være ærlig og si at i starten var ikke nivået høyt nok på mange av dem. Det var for stort sprik mellom de beste og de øvrige. Men et sted må man begynne, og etter de fikk sin egen verdenscup og mer oppmerksomhet har hele produktet blitt løftet. Nå er nivået godt, sier han.

Reportasje som ble sendt i sportsrevyen 10.03.2003.

Dette var en av de første tv-reportasjene NRK laget om Sagen.

Siste nytt

 • Norge heldt unna og slo Wales

  Der har dommaren blåse kampen av, og Norge har slått Wales 1-0. Men det var ein heldig siger. Wales tok meir og meir over utover i 2. omgang, og kunne og burde ha teke med seg poeng.

  Målet var også av det heldige slaget. Keeper burde lett ha tatt Guro Reitens langskot.

  Caroline Graham Hansen måtte ut med skade midt i andre omgang.

 • Første runde i cupen trukket

  Den første runden av kvinnenes cup ble trukket i pausen av landskampen mellom Norge og Wales.

  20 lag deltar i cupen i år. Åtte førstedivisjonslag møtes for å avgjøre hvem de skal møte i den første runden, mens de ti toppserielagene og de to nedrykkede lagene fra forrige sesong er klare for første runde.

  Slik ser trekningen ut

  Øvrevoll Hosle/Amazon Grimstad – Avaldsnes
  Røa – Fart
  Klepp – Vålerenga
  Åsane/Hønefoss – Sandviken
  Rosenborg – Kolbotn
  LSK Kvinner – Lyn
  Arna-Bjørnar – Grei / KIL/Hemne
  Fløya/Medkila – Stabæk

  NM-finale fotball kvinner LSK kvinner - Vålerenga (5-1)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Tottenhams ligacupkamp avlyst

  Ligacupkampen mellom Leyton Orient og Tottenham i dag er avslyst fordi fleire av Orients spelarar er smitta av Covid-19-viruset.

  Ligaen bestemte dette berre to timar før kampen skulle ha blitt sparka i gang.

  Det er uvisst om Tottenham dermed går vidare utan kamp, eller om kampen skal spelast seinare. Det siste er vanskeleg, ettersom neste runde skal gå allereie neste veke.

  Leyton Orient v Tottenham Hotspur
  Foto: Paul Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal