NRK Meny
Normal

– Skulle gjerne startet på nytt uten å kjempe den kampen

Anette Sagen (30) legger opp. Hun kan se tilbake på en idrettskarriere som har satt uvanlig store spor.

sagen

GIR SEG: Anette Sagen kan se tilbake på en karriere som må sies å ha vært ekstra innholdsrik når hun nå legger opp.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Det er så enkelt som at jeg synes ikke det er så artig å stå på en toppen av en hoppbakke lenger. Jeg elsker sporten, men gleden ved å konkurrere er borte, sier Anette Sagen til NRK.

Som skihopper har hun dominert både i og utenfor hoppbakken.

Sagen kommer utvilsomt til å bli husket for at hun har brukt store deler av sitt voksne liv på å kjempe for at de kvinnelige hopperne skulle få de samme rettighetene som de mannlige.

Kampen er langt på vei ferdigkjempet. Uavhengig av det har Sagen mistet motivasjonen til å drive med toppidrett.

– Uten motivasjon har jeg ikke det som må til for å være best. Jeg vil ikke drive med dette hvis jeg ikke kan være best, sier Sagen.

– Hvordan oppleves det?

– Det har vært en prosess, men det går greit nå. Jeg gleder meg til å ta fatt på en ny epoke i livet. Egentlig var det en lettelse da jeg hadde tatt valget.

Sagen hopper sitt siste renn i pausen mellom første- og andreomgang i Holmenkollen fredag, en hyllesgest fra arrangøren.

Kvinnekamp

Hun sier avgjørelsen om å legge opp ble tatt da hun ikke kom med på laget som deltok i VM i Falun.

– Men jeg har nok egentlig tenkt på dette lenge, litt ubevisst, og visst at dette ville bli den siste sesongen, sier Sagen.

Det var i 2003 og 2004 Norge for alvor ble kjent med Anette Sagen.

Mange husker nok alle diskusjonene mellom den unge skihopperen og Torbjørn Yggseth, som den gang var leder for hoppseksjonen til Det internasjonale skiforbundet.

Sagen kjempet i første omgang for at kvinnene skulle få hoppe skiflyging, men forbundet sa blankt nei.

Etterhvert ble det også mange tøffe diskusjoner om jentene skulle slippe til i de store mesterskapene, og i hvilke bakker.

Det var starten på det som skulle bli en årelang kamp for hoppdamene.

Yggeseth ble ofte fremstilt som en bremsekloss, men i ettertid uttalte han flere ganger at han var veldig glad for at de har fått flere rettigheter.

Laster Twitter-innhold

– Var tungt til tider

Samtidig fikk Sagen rollen som kvinnehopps ansikt utad. Hun var den klare frontfiguren i media, men også mange andre kvinnelige hoppere jobbet for at de skulle bli likestilte med de mannlige hopperne.

– Hvordan tror du du blir husket?

– Jeg håper jeg blir husket som en som var god, og som gjorde mye for sporten, sier Sagen.

– I det siste har det handlet mest om å hoppe bra for meg, men for ti år siden var det mer. Da var man nødt til å ta i et tak hvis man ville være med, og det var jo det som var drømmen, legger hun til.

30-åringen innrømmer at det har tatt på å måtte kjempe så mye.

– Det var tungt til tider. Det er ikke noe artig å stå der og være 18-19 år og få slengt i trynet ting som «her får du ikke hoppe, er du gal, du er jo jente». Det var tungt å svelge, og det er nok derfor jeg valgte å ta i så hardt som jeg gjorde. Jeg er ikke spesielt god på å takle urettferdighet, medgir Sagen.

Når hun ser tilbake, blir hun nesten litt misunnelig på dagens hoppere.

– Det jeg gjorde var nesten litt egoistisk, for det eneste jeg ville var å hoppe. Ingenting hadde vært bedre enn hvis jeg kunne starte på nytt igjen og være femten år i dag. Jeg skulle gjerne startet på nytt uten å måtte kjempe den kampen, sier Sagen.

– Angrer du?

– Nei, det gjør jeg ikke, sier hun kontant.

Disse sakene ble laget i forbindelse med Anette Sagen som måtte krangle med FIS for at også kvinner skulle få lov til å hoppe i skiflygingsbakkene.

SE VIDEO: Anette Sagen sto i front da kvinnene kjempet sin kamp for å få gjøre det samme som herrene innen skihopp. Her har vi satt sammen flere reportasjer om dette. I dag har kvinnene fått sin egen verdenscup, og de får delta i VM og OL.

Oppnådd mye

Uansett har Sagen grunn til være stolt. Siden hun og de andre hoppdamene startet sin «kvinnekamp» i 2003, har de oppnådd følgende:

 • Sesongen 2004/05 startet kontinentalcupen for kvinner.
 • Sesongen 2011/12 fikk kvinnenes sammenlagtcup status som verdenscup. Sarah Hendrickson fra USA vant det første rennet.
 • Junior-VM arrangeres i samme bakkestørrelse for gutter og jenter
 • I 2009 ble det første offisielle VM-rennet arrangert for kvinner. Anette Sagen ble nummer tre.
 • I VM i Val di Fiemme i 2013 ble det for første gang arrangert mix-lagkonkurranse.
 • I Sotsji i 2014 fikk kvinnene for første gang være med i OL.
 • Det er foreløpig ikke renn for skiflyging

I starten av karrieren var Sagen også en av de aller beste hopperne. Hun har vunnet Hoppuka fire ganger og tok bronse da kvinnene fikk hoppe VM for første gang i 2009.

De siste sesongene har Sagen slitt med å finne formen.

Hun ble ikke funnet god nok da kvinnehopp sto på OL-programmet for første gang i 2014. Et nederlag for Sagen, som hadde kjempet i årevis for å få dette til.

Historien gjentok seg da hun ikke kom med i troppen som deltok i årets VM.

– Betydd veldig mye

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen har kjent Sagen siden videregående, og har fulgt henne gjennom både karrieren og kampen for kvinnehopp.

– Anette har betydd veldig mye for hoppsporten. Hun har vært mye i media og stått på kravene. Jeg tror mange jenter har begynt å hoppe på grunn av henne, i alle fall i Norge, sier han.

Han forteller at de mannlige hopperne støttet kvinnene.

– Vi ønsket jo at de skulle få hoppe. Det er fysiske forskjeller mellom kvinner og menn, men sånn er det jo uansett idrett. Vi var glade for kampen de kjempet, sier han.

Evensen gleder seg også over å se utviklingen kvinnehopp har hatt siden de fikk sin egen verdenscup.

– Jeg skal være ærlig og si at i starten var ikke nivået høyt nok på mange av dem. Det var for stort sprik mellom de beste og de øvrige. Men et sted må man begynne, og etter de fikk sin egen verdenscup og mer oppmerksomhet har hele produktet blitt løftet. Nå er nivået godt, sier han.

Reportasje som ble sendt i sportsrevyen 10.03.2003.

Dette var en av de første tv-reportasjene NRK laget om Sagen.

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld