- Jeg er her for å vinne Touren

Andy Schleck overtok den gule ledertrøya på den tredje siste etappen i Tour de France. Nå går han for seier.

Andy Schleck

Andy Schleck er omsider i gult, og nå vil han vinne touren

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

- Jeg var forberedt på angrepet fra Contador, han var ikke fornøyd i går, og vi visste at han ville slå tilbake. Men jeg hadde ikke ventet det så tidlig, sa Andy Schleck etter at han hadde trillet i mål i Alpe d'Huez på niendeplass, 57 sekunder etter den franske vinner Pierre Rolland.

- Jeg er her for å vinne touren, legger han til. - Jeg er i god form, beina føles bra, og i morgen skal det avgjøres. Jeg skal satse alt, sier Schleck.

Andy Schleck og de andre sammenlagt-favorittene kom i mål i samme gruppe, 57 sekunder bak vinneren. Schleck dermed den gule trøya som Thomas Voeckler har hatt siden Thor Hushovd mistet den for snart to uker siden.

- Tempoetappen er ikke av det slaget som gir spesialistene så veldig store fordeler. Alle sier at løypa passer meg, jeg håper det stemmer, sa Andy.

Pierre Rolland

Pierre Rolland

Foto: PASCAL PAVANI / Afp
Drømt om dette i månedsvis

- I dag fikk jeg beskjed av ledelsen om at jeg skulle få gjøre det jeg ville, og en seier på denne klassiske etappen har jeg drømt om i månedsvis, jublet Eurocar-rytter Rolland. - Jeg visste at jeg hadde bein til å gjøre dette, sa 24 år gamle Rolland.

Rolland høstet enorm jubel fra hjemmepublikum da han tråkket ivei opp bakken, og passerte Alberto Contador på de siste par kilometrene.

Ikke så rart, for det er 25 år siden siste en franskmann var først over målstreken på denne klassiske etappen.

Men australske Cadel Evans er likevel favoritt foran de to siste etappene. Han kjørte lenge defensivt fredag, og hang på Andy Schleck. De to fikk samme tid, til tross for at Ebans gjorde forsøk på et rykk på de aller siste metrene.

57 sekunder foran tempoen

Cadel Evans

Cadel Evans håper at hans gode egenskaper på tempo-etapper skal sende ham til topps i Toyr de France lørdag

Foto: Christophe Ena / Ap

Dermed må Evans ta igjen 57 sekunder på tempoetappen lørdag. Fränk Schleck kløv opp på andreplass, men han er bare fire sekunder foran Evans. Og tempo er Evans' spesialitet.

Mye tyder på at det blir en sekundstrid mellom Andy Schleck og Cadel Evans på den helt avgjørende tempoetappen lørdag.

Alberto Contador som var storfavoritt foran Touren, tråkket til i hårnålsvingene i stigningen opp mot målstreken, og ingen av de andre klarte å følge. En liten stund så det ut til at han skulle kunne kjempe seg inn i kampen om sammenlagtseieren igjen, men avstanden til slutt ble for liten til det.

Populær hjemmetriumf

Bare Pierre Rolland holdt noenlunde følge. Han lot seg ikke frakjøre med så veldig mye. Og da Contador stivnet på de par kilometrene, kjørte Rolland kjørte ham inn og passerte, til hjemmepublikums enorme glede.

Contador ble også forbikjørt av Samuel Sanchez på slutten. Sanchez var 14 sekunder og Contador 23 sekunder etter vinneren.

Alberto Contador har slitt helt siden han tapte mye tid på åpningsetappen, og har hele tiden ligget langt bak i sammendraget . Han tapte mer tid på torsdagens etappe . Før fredagens etappe var avstanden 4.44 minutter til Voeckler som ledet, og nesten like mye til Andy Schleck.

Men opp den fryktede 13 km lange stigningen tok han raskt sekunder.

Sammenlagtleder Thomas Voeckler måtte raskt slippe, og heller ikke Schleck-brødrene og Cadel Evans klarte å følge. Noe av årsaken var trolig taktikk mellom de som kjemper om sammenlagtseieren - derfor prøvde de ikke å angripe mot slutten, selv om Contador ble stiv og dyktig sliten i de siste svingene.

Men gruppa med Schleck-gutta og Evans klarte å ta inn noe på slutten, så avstanden mellom Contador og de andre sammenlagtfavorittene ble ikke stor.

To etapper gjenstår før rytterne krysser målstreken i Paris søndag ettermiddag. Men touren blir reelt avgjort på tempoetappen lørdag. Der er Evans vanligvis best av de store gutta, og han har 45 sekunder å ta igjen på Andy Schleck.

Siste nytt

 • United bekrefter Varane-enighet

  Manchester United bekrefter tirsdag kveld at de er enige med Real Madrid om en overgang for Raphael Varane (28).

  I en pressemelding skriver Old Trafford-klubben at det nå gjenstår medisinsk test og ferdigstillelse av de personlige betingelsene før avtalen er 100 prosent i boks.

  Også Real Madrid bekrefter overgangen på sine hjemmesider.

  Manager Ole Gunnar Solskjær har lenge vært på jakt etter en ny midtstopper, og Varane har vært en av nordmannens foretrekkende signeringer. Nå ser det altså ut til at United altså får napp på den franske verdensmesteren fra 2018.

  Siden debuten for Real Madrid i 2011 har Varane rukket å spille 360 kamper for hovedstadslaget fra Spania. Med seg på veien har han vunnet tre ligatitler og fire Champions League-pokaler for klubblaget, i tillegg til VM-seieren med Frankrike i 2018.

  Raphael Varane
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP
 • Malmö vidare i meisterligaen

  Malmö er vidare i meisterliga-kvalifiseringa etter 2-2 i det nordiske oppgjeret mot HJK Helsinki tysdag kveld. Det gir det svenske laget siger og avansement til tredje kval-runde med 4-3 samanlagt. Den tidlegare Rosenborg-spelaren Riku Riski scora HJKs og kampens siste mål, men det var ikkje nok for hans lag.

  Ferencvaros hadde både Tokmac Nguen og Kristoffer Zachariassen på laget, og slo Zalgiris 2-1, 5-1 samanlagt. Ingen av nordmenne scora, men Zachariassen hadde målgivande ved 3-1-målet.

  Bodø/Glimts overmenn frå første kval-runde, Legia Warszawa er også klare for neste runde. I kveld blei det 1-0 over Flora Tallinn, og 3-1 samanlagt.

  Mikkel Diskeruds kypriotiske klubb Omonia er derimot ute. Dei tapte 0-1 for Dinamo Zagreb i dag, og 0-3 samanlagt.

  Malmö - HJK Helsinki
  Foto: Anders Bjuro / AFP
 • Lang veg til siger for Carlsen

  Magnus Carlsen måtte bruke heile tre dagar på åttedelsfinalen i verdscupturneringa i Sotsji, men det norske sjakkesset fekk til slutt has på Andrey Esipenko.

  Den 19 år gamle Esipenko heldt lenge følgje med den norske verdsmeisteren, men måtte til slutt gi tapt for den rutinerte nordmannen etter to parti med lynsjakk.

  Åttedelsfinalen ble truleg lenger enn det Carlsen hadde sett for seg på førehand. Etter to langsjakk- og to hurtigsjakkparti på tre dagar, var det heilt jamnt mellom dei to duellantane.

  Etter to nye hurtigsjakkparti, der dei to ende med kvar sin siger med kvite brikker, måtte kampen avgjerast med lynsjakk. Og der var Carlsen best.

  Dermed er nordmannen klar for kvartfinale mot franske Étienne Bacrot onsdag. Finalen går fredag 6. august.

  Magnus Carlsen
  Foto: Koen Van Weel / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal