Hopp til innhold

- Jeg er her for å vinne Touren

Andy Schleck overtok den gule ledertrøya på den tredje siste etappen i Tour de France. Nå går han for seier.

Andy Schleck

Andy Schleck er omsider i gult, og nå vil han vinne touren

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

- Jeg var forberedt på angrepet fra Contador, han var ikke fornøyd i går, og vi visste at han ville slå tilbake. Men jeg hadde ikke ventet det så tidlig, sa Andy Schleck etter at han hadde trillet i mål i Alpe d'Huez på niendeplass, 57 sekunder etter den franske vinner Pierre Rolland.

- Jeg er her for å vinne touren, legger han til. - Jeg er i god form, beina føles bra, og i morgen skal det avgjøres. Jeg skal satse alt, sier Schleck.

Andy Schleck og de andre sammenlagt-favorittene kom i mål i samme gruppe, 57 sekunder bak vinneren. Schleck dermed den gule trøya som Thomas Voeckler har hatt siden Thor Hushovd mistet den for snart to uker siden.

- Tempoetappen er ikke av det slaget som gir spesialistene så veldig store fordeler. Alle sier at løypa passer meg, jeg håper det stemmer, sa Andy.

Pierre Rolland

Pierre Rolland

Foto: PASCAL PAVANI / Afp
Drømt om dette i månedsvis

- I dag fikk jeg beskjed av ledelsen om at jeg skulle få gjøre det jeg ville, og en seier på denne klassiske etappen har jeg drømt om i månedsvis, jublet Eurocar-rytter Rolland. - Jeg visste at jeg hadde bein til å gjøre dette, sa 24 år gamle Rolland.

Rolland høstet enorm jubel fra hjemmepublikum da han tråkket ivei opp bakken, og passerte Alberto Contador på de siste par kilometrene.

Ikke så rart, for det er 25 år siden siste en franskmann var først over målstreken på denne klassiske etappen.

Men australske Cadel Evans er likevel favoritt foran de to siste etappene. Han kjørte lenge defensivt fredag, og hang på Andy Schleck. De to fikk samme tid, til tross for at Ebans gjorde forsøk på et rykk på de aller siste metrene.

57 sekunder foran tempoen

Cadel Evans

Cadel Evans håper at hans gode egenskaper på tempo-etapper skal sende ham til topps i Toyr de France lørdag

Foto: Christophe Ena / Ap

Dermed må Evans ta igjen 57 sekunder på tempoetappen lørdag. Fränk Schleck kløv opp på andreplass, men han er bare fire sekunder foran Evans. Og tempo er Evans' spesialitet.

Mye tyder på at det blir en sekundstrid mellom Andy Schleck og Cadel Evans på den helt avgjørende tempoetappen lørdag.

Alberto Contador som var storfavoritt foran Touren, tråkket til i hårnålsvingene i stigningen opp mot målstreken, og ingen av de andre klarte å følge. En liten stund så det ut til at han skulle kunne kjempe seg inn i kampen om sammenlagtseieren igjen, men avstanden til slutt ble for liten til det.

Populær hjemmetriumf

Bare Pierre Rolland holdt noenlunde følge. Han lot seg ikke frakjøre med så veldig mye. Og da Contador stivnet på de par kilometrene, kjørte Rolland kjørte ham inn og passerte, til hjemmepublikums enorme glede.

Contador ble også forbikjørt av Samuel Sanchez på slutten. Sanchez var 14 sekunder og Contador 23 sekunder etter vinneren.

Alberto Contador har slitt helt siden han tapte mye tid på åpningsetappen, og har hele tiden ligget langt bak i sammendraget . Han tapte mer tid på torsdagens etappe . Før fredagens etappe var avstanden 4.44 minutter til Voeckler som ledet, og nesten like mye til Andy Schleck.

Men opp den fryktede 13 km lange stigningen tok han raskt sekunder.

Sammenlagtleder Thomas Voeckler måtte raskt slippe, og heller ikke Schleck-brødrene og Cadel Evans klarte å følge. Noe av årsaken var trolig taktikk mellom de som kjemper om sammenlagtseieren - derfor prøvde de ikke å angripe mot slutten, selv om Contador ble stiv og dyktig sliten i de siste svingene.

Men gruppa med Schleck-gutta og Evans klarte å ta inn noe på slutten, så avstanden mellom Contador og de andre sammenlagtfavorittene ble ikke stor.

To etapper gjenstår før rytterne krysser målstreken i Paris søndag ettermiddag. Men touren blir reelt avgjort på tempoetappen lørdag. Der er Evans vanligvis best av de store gutta, og han har 45 sekunder å ta igjen på Andy Schleck.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal