NRK Meny
Normal

- Jeg er her for å vinne Touren

Andy Schleck overtok den gule ledertrøya på den tredje siste etappen i Tour de France. Nå går han for seier.

Andy Schleck

Andy Schleck er omsider i gult, og nå vil han vinne touren

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

- Jeg var forberedt på angrepet fra Contador, han var ikke fornøyd i går, og vi visste at han ville slå tilbake. Men jeg hadde ikke ventet det så tidlig, sa Andy Schleck etter at han hadde trillet i mål i Alpe d'Huez på niendeplass, 57 sekunder etter den franske vinner Pierre Rolland.

- Jeg er her for å vinne touren, legger han til. - Jeg er i god form, beina føles bra, og i morgen skal det avgjøres. Jeg skal satse alt, sier Schleck.

Andy Schleck og de andre sammenlagt-favorittene kom i mål i samme gruppe, 57 sekunder bak vinneren. Schleck dermed den gule trøya som Thomas Voeckler har hatt siden Thor Hushovd mistet den for snart to uker siden.

- Tempoetappen er ikke av det slaget som gir spesialistene så veldig store fordeler. Alle sier at løypa passer meg, jeg håper det stemmer, sa Andy.

Pierre Rolland

Pierre Rolland

Foto: PASCAL PAVANI / Afp
Drømt om dette i månedsvis

- I dag fikk jeg beskjed av ledelsen om at jeg skulle få gjøre det jeg ville, og en seier på denne klassiske etappen har jeg drømt om i månedsvis, jublet Eurocar-rytter Rolland. - Jeg visste at jeg hadde bein til å gjøre dette, sa 24 år gamle Rolland.

Rolland høstet enorm jubel fra hjemmepublikum da han tråkket ivei opp bakken, og passerte Alberto Contador på de siste par kilometrene.

Ikke så rart, for det er 25 år siden siste en franskmann var først over målstreken på denne klassiske etappen.

Men australske Cadel Evans er likevel favoritt foran de to siste etappene. Han kjørte lenge defensivt fredag, og hang på Andy Schleck. De to fikk samme tid, til tross for at Ebans gjorde forsøk på et rykk på de aller siste metrene.

57 sekunder foran tempoen

Cadel Evans

Cadel Evans håper at hans gode egenskaper på tempo-etapper skal sende ham til topps i Toyr de France lørdag

Foto: Christophe Ena / Ap

Dermed må Evans ta igjen 57 sekunder på tempoetappen lørdag. Fränk Schleck kløv opp på andreplass, men han er bare fire sekunder foran Evans. Og tempo er Evans' spesialitet.

Mye tyder på at det blir en sekundstrid mellom Andy Schleck og Cadel Evans på den helt avgjørende tempoetappen lørdag.

Alberto Contador som var storfavoritt foran Touren, tråkket til i hårnålsvingene i stigningen opp mot målstreken, og ingen av de andre klarte å følge. En liten stund så det ut til at han skulle kunne kjempe seg inn i kampen om sammenlagtseieren igjen, men avstanden til slutt ble for liten til det.

Populær hjemmetriumf

Bare Pierre Rolland holdt noenlunde følge. Han lot seg ikke frakjøre med så veldig mye. Og da Contador stivnet på de par kilometrene, kjørte Rolland kjørte ham inn og passerte, til hjemmepublikums enorme glede.

Contador ble også forbikjørt av Samuel Sanchez på slutten. Sanchez var 14 sekunder og Contador 23 sekunder etter vinneren.

Alberto Contador har slitt helt siden han tapte mye tid på åpningsetappen, og har hele tiden ligget langt bak i sammendraget . Han tapte mer tid på torsdagens etappe . Før fredagens etappe var avstanden 4.44 minutter til Voeckler som ledet, og nesten like mye til Andy Schleck.

Men opp den fryktede 13 km lange stigningen tok han raskt sekunder.

Sammenlagtleder Thomas Voeckler måtte raskt slippe, og heller ikke Schleck-brødrene og Cadel Evans klarte å følge. Noe av årsaken var trolig taktikk mellom de som kjemper om sammenlagtseieren - derfor prøvde de ikke å angripe mot slutten, selv om Contador ble stiv og dyktig sliten i de siste svingene.

Men gruppa med Schleck-gutta og Evans klarte å ta inn noe på slutten, så avstanden mellom Contador og de andre sammenlagtfavorittene ble ikke stor.

To etapper gjenstår før rytterne krysser målstreken i Paris søndag ettermiddag. Men touren blir reelt avgjort på tempoetappen lørdag. Der er Evans vanligvis best av de store gutta, og han har 45 sekunder å ta igjen på Andy Schleck.

Siste nytt

 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Curling, finale
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang