Hopp til innhold

Andrine (24) får ikke være norsk i mesterskap: – Fort gjort å sammenligne med Russland

Karateutøvere får ikke lov til å være «norske» i mesterskap fremover. Det får Andrine Hilton (24) til å reagere sterkt. Karateprofilen mener eget forbund ikke har gjort nok.

Andrine Hilton

REAGERER: Andrine Hilton er skuffet over eget forbund.

Foto: Privat

Kampsportforbundet mottok fredag et vedtak fra det internasjonale karateforbundet (WKF) om at de er suspendert som medlem.

Begrunnelsen?

Det norske kampsportforbundet organiserer konkurranser som ikke WKF arrangerer. Det vil si at det norske kampsportforbundet praktiserer stilarter som WKF ikke anerkjenner.

Grunnen til at de gjør det, er fordi det er mange klubber i Norge som driver med ulike former for kampsport og anerkjenner dem.

Det betyr at norske karateutøvere nå ikke får konkurrere med norsk flagg under konkurranser arrangert av WKF.

Det er jo klart at jeg blir veldig skuffet over at det politiske skal gå utover sportslige forhold, sier karateutøver Andrine Hilton til NRK.

Andrine Hilton

NØYTRALT FLAGG: Andrine Hilton og de andre under kampsportsportforbundet får ikke konkurrere med norsk flagg.

Foto: www.polish-open.com

Skuffet over eget forbund

Hilton befinner seg for øyeblikket i Paris, hvor hun skal delta i prestisjeturneringen Paris Open. Der får hun delta som «norsk» siden konkurransen ikke er arrangert av WKF.

Slik blir det ikke under EM i mai, hvis vedtaket fortsatt står ved lag.

Når vi (kampsportsforbundet) ikke er tilknyttet WKF, får vi ikke representere Norge under blant annet EM, som er sesongens mål i mai. Bare det i seg selv er en motivasjonsfaktor, men det blir jo ikke tilfellet nå som vi er suspendert, sier 24-åringen.

Hilton mener eget forbund kunne ha gjort mer for å oppfylle kravene.

De har ikke klart å oppfylle de kravene som WKF har stilt Norges kampsportsforbund. Det mener jeg vi absolutt burde klare, vi har jo klart det fram til nå. Hvorfor vi ikke har klart det nå, vet jeg ikke som utøver. Men jeg blir jo veldig skuffet over eget forbund, rett og slett.

– Ikke enig

President i kampsportforbundet, Tore Bigseth, er enig i noe av det Hilton sier.

– Jeg synes det er veldig forståelig at en utøver som jobber for disse stevnene er skuffet. Det forstår jeg veldig godt. Men jeg er imidlertid ikke enig i at vi ikke har prøvd å få det til, for det har vi. Jeg forstår skuffelsen, for vi er også skuffet over at vi ikke fikk bedre tid til å få det til, sier Bigseth til NRK.

– Hilton stiller spørsmål om hvorfor dere ikke har fått til kravene. Har du et svar på hvorfor det ikke gikk?

– Noe er vi enig i, altså ting som er et faktum. Men andre ting mener vi ikke er riktig, for eksempel karakteristikkene. Det vi undrer oss over, er at vi har brukt den praksisen vår i mange år. WKF har hatt fullt innsyn i hvordan vi har jobbet, og det er ingen hemmelighold. Derfor stiller vi oss undrende til at det kommer nå og at vi får så kort frist.

– Fort gjort å sammenligne med Russland

Nå må Hilton og resten av karatelandslaget konkurrere under nøytralt navn og flagg fremover. Det gir Hilton en dårlig følelse, som drar paralleller med Russland som har mottatt en lignende straff for organisert dopingjuks.

Andrine Hilton

HILTON I PARIS: Andrine Hilton og trener Bettina Alstadsæther er på plass i Frankrike for å konkurrere i Paris Open.

Foto: Privat

Det er jo fort gjort å sammenligne det med Russland. De må jo også konkurrere under nøytralt sportsflagg. At vi står likt med dem føles ikke godt. Som utøver er jeg veldig skuffet over at vi ikke har blitt høyere prioritert og at man ikke har tatt varslene fra WKF på alvor. Det er veldig kjedelig.

Nå frykter Hilton at suspensjonen skal gå utover sponsorinntekter og andre sportslige tilbud.

Det som gjør meg skuffet er at det gir en usikker fremtid for det sportslige. Vi vet ikke hva langtidskonsekvensene kommer til å bli. Om vi kommer til å få mer problemer med WKK, sier Hilton.

PS! Andrine Hilton har tidligere vært praktikant i NRK.

Sportsnyheter

Hegerberg om vanskane: – Det er heilt gale når du tenkjer på det

Ada Hegerberg (26) spelar laurdag finale i meisterligaen for femte gong. Det tykkjer ho er ganske surrealistisk etter all motgangen.

Siste nytt

 • Tar grep mot banestorming

  Englands fotballforbund (FA) går i rette med banestormingen som har bredt om seg på fotballarenaer i landet den siste tiden. Forbundet truer med sanksjoner.

  I en uttalelse på sitt nettsted beskriver FA dette som «antisosial oppførsel» og slår fast at samtlige tilfeller er under etterforskning. Forbundet sier også at det vil se på mulige regelendringer for å slå ned på fenomenet.

  – Fotballarenaer skal alltid være et trygt sted for alle, og disse hendelsene er fullstendig uakseptable. Det er ulovlig å ta seg inn på banen på alle arenaer, og disse bruddene setter spillere, tilhengere og andre involverte i fare. Det kan ikke fortsette, skriver FA.

  Det har vært gjentatte tilfeller av at publikum har tatt seg inn på banen den siste tiden, sist torsdag da Everton berget plassen i Premier League med 3-2-seier over Crystal Palace og da Port Vale tok seg til opprykksfinale med straffeseier mot Swindon. Flere ganger har det vært voldshendelser i tumultene.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
 • Démare tok sin tredje Giro-etappeseier

  Etter 14 mil i brudd ble tetkvartetten på fredagens Giro d'Italia-etappe innhentet 700 meter fra mål. Arnaud Démare var igjen best i massespurten.

  Den franske FDJ-rytteren seiret foran Phil Bauhaus og Mark Cavendish og kunne juble for sin tredje etappeseier i årets ritt.

  – De var veldig seige i front, men vi tok dem igjen, og jeg fikk et monsteropptrekk. Gutta gjorde en kjempejobb for meg, sa Démare.

  – Mållinjen kom fem meter for tidlig for meg, sa en skuffet Bauhaus.

  Tobias Foss, eneste norske deltaker i rittet, var blant dem som måtte slippe hovedfeltet, og han kom i mål til 98.-plass på etappen. Han var i en gruppe som kom inn 1.47 minutt bak vinneren. I sammendraget klatret han likevel en plassering til 39.-plass.

  Italy Giro d’Italia Cycling
  Foto: Gian Mattia D'Alberto / AP
 • Norwich bekrefter: Normann ferdig i klubben

  Nedrykksklare Norwich melder på sitt nettsted at Mathias Normann og tre andre innleide spillere skal tilbake til sine klubber etter helgens serieavslutning.

  Den norske landslagsspilleren har vært i Premier League-klubben på en leieavtale fra russiske Rostov.

  Norwich er for lengst dømt til nedrykk, og før serieavslutningen mot Tottenham melder klubben om spillere som forsvinner ved sesongslutt.

  – Vi kan bekrefte at innleide Billy Gilmour, Brandon Williams, Ozan Kabak og Mathias Normann vender tilbake til sine respektive klubber etter søndagens kamp, står det. Klubben vinker også farvel til åtte spillere på utgående kontrakt, deriblant Lukas Rupp og Josip Drmic.

  For Normanns del er det høyst usikkert om han noen gang slutter seg til Rostov igjen. Han har sagt til TV 2 at han ikke ønsker å vende tilbake til Russland.

  Premier League - Brentford v Norwich City
  Foto: CHRIS RADBURN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste