NRK Meny
Normal

– Andreplassene trigger meg

Tour de Ski er det eneste stedet hvor Petter Northug er den evige toer. Det motiverer selvfølgelig konkurransemannen fra Mosvika.

Petter Northug

Petter Northug var nest først opp alpinbakken i Val Di Fiemme både i 2009, 2010 og 2011. I 2012 vil han være aller først.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

– Jeg har vært veldig fornøyd med mine andreplasser, men jeg føler jeg har hatt muligheten til å vinne et par ganger uten å klare det. Det ligger og trigger i bakhodet, sier Petter Northug til NRK.

Om to dager gyver han løs på Tour de Ski for sjette gang. Han har alltid vært med i toppen, men har fortsatt ikke vært først opp den avsluttende «monsterbakken».

De tre siste årene har gitt tre sure andreplasser:

Går for formtopp i romjula

I år er 25-åringen bedre forberedt enn noensinne. Siden det ikke er noe mesterskap denne sesongen har nordmannen kunnet skreddersy treningsopplegget for å være i toppform inn mot Tour de Ski.

Det har gjort at han har tatt flere verdenscuppoeng før jul enn noen annen herreløper har greid de siste ti årene.

– Jeg er glad for at jeg kan ha et år hvor jeg kan ha litt mer overskudd i treningen min på høsten. Da kan jeg kanskje komme tidligere i form og være i bedre form når Tour de Ski starter, sier Northug til NRK.

Lukas Bauer og Petter Northug

Lukas Bauer ønsker Petter Northug velkommen til toppen av alpinbakken i Val Di Fiemme i 2010. I år håper Northug at det blir motsatt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Gjevt

Ingen nordmenn har vunnet Tour de Ski siden skistyrkeprøven over alle ble startet i 2006/2007-sesongen. Det er ikke dermed sagt at de norske ikke ser på det som en prestisjefylt konkurranse.

– Det er gjevt å vinne Tour de Ski, sier Northug, og forklarer:

– Det er vanskelig å vinne når det går over så mange dager. Det er på en måte den ultimate konkurransen, for du må beherske både sprint og lengre løp. Samtidig må du vise at du har en vanvittig kapasitet på slutten for å vinne, sier Northug.

Video: Møt Northugs argeste rival: Dario Cologna (artikkelen fortsetter)

Video edc902eb-d54b-4ed8-bb07-684183b5aec2.jpg

Dario Cologna har vist at storformen er i anmarsj foran Tour de Ski.

Tøffe sprintetapper

Ikke bare må løperne opp alpinbakken, men de må også holde fokus i kaotiske sprintfelt. NRKs langrennskommentator Jann Post mener sprintene i touren er minst like avgjørende som den avsluttende alpinbakken.

– Med 60 bonussekunder til vinneren kan sprintene fort bli avgjørende. De siste to årene har Northug gjort én svak sprint i løpet av hver Tour de Ski. Det er viktig at han utnytter sine sterke sider og unngår en ny sprinttabbe, sa Post til NRK.no på søndag.

De siste to årene har nordmannen mistet viktige sekunder i sprintene. Begge gangene Dario Cologna har vunnet, har han hatt verdifulle sekunder å gå på til nordmannen før den fryktede alpinbakken.

– Sprintene blir nøkkelen også i år, sier Dario Cologna.

Gleder seg

Dermed må Northug holde fokus gjennom ni knalltøffe etapper. Tour de Ski er ingen spøk selv for de topptrente utøverene, spesielt ikke mot slutten. På tre dager skal gutta gå 35 kilometer fri teknikk, 20 kilometer klassisk og 9 kilometer «monsterbakke».

Men tro det eller ei: Northug gleder seg.

– Jeg er konkurransemenneske, så det er en drøm at jeg får konkurrere nesten hver dag, gliser han selvsikkert.

Video Pressekonferanse Tour De Ski

Se pressekonferansen med de norske deltagerne i Tour de Ski tirsdag klokken 09.30.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal