Thorkildsen trener ikke for sølv

Han er regjerende olympisk mester, og har kastet 91,59 meter. Under OL er Andreas Thorkildsen et av våre sikreste kort.

Andreas Thorkildsen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Jeg trener ikke hver dag for ett sølv. Jeg er på et nivå der jeg er god nok til å vinne gull, og da må målsettingen være å vinne, sier han.

Andreas Thorkildsen er født 1. april 1982, og kommer fra Kristiansand, der han er tilknyttet Kristiansand IF.

Han er imidlertid bosatt i Oslo, der han er samboer med den norske hekkeløperen Christina Vukicevic.

Kommer fra aktiv familie

Thorkildsen kommer fra en aktiv friidrettsfamilie, og det var således ikke rart at han endte opp som idrettsutøver.

Faren Tomm Thorkildsen var selv en habil spydkaster, og står notert med 71,64 meter fra 1974, mens moren Bente Amundsen Thorkildsen ble norsk mester på 100 meter hekk i 1972.

Unge Thorkildsen ble tidlig god i spydkast. Han har konkurrert siden han var 11 år gammel, og med pappa Tomm som trener og veileder satte han sin første norske aldersrekord i 1995.

- Omtrent den eneste

17 år gammel var han med i EM for juniorer, der han ble nummer sju. I 2000 tok Åsmund Martinsen over deler av treneransvaret for spydtalentet, før han etter hvert ble hovedtrener for Thorkildsen. Samme år tok Thorkildsen sølv i junior-VM.

- Da jeg var junior, var jeg omtrent den eneste som kunne hevde seg i internasjonale juniormesterskap.

- Nå har vi flere som tar medaljer. Jeg tror vi går et par spennende år i møte, uttalteThorkildsen i et intervju med NTB i fjor.

Satte verdensrekord for junior

I 2001 kastet han for første gang over 80 meter. Med et kast på 83,87 meter satte han verdensrekord for junior på Fana Stadion.

I Paris-VM 2003 kom Thorkildsen til sin første internasjonale finale som seniorutøver, uten å nå helt opp. Under Bergen Bislett Games kvalifiserte Thorkildsen seg derimot til OL i Athen, og det skulle vise å være en svært viktig prestasjon for utøveren.

Siden har det altså blitt både OL-gull (Athen 2004), EM-gull (Göteborg 2006) og VM-sølv (Helsingfors 2005 og Osaka 2007) for nordmannen.

Jeg trener ikke hver dag for ett sølv

Andreas Thorkildsen

Ryggen føles bra

Det er altså ikke uten grunn at Thorkildsen er et av våre fremste medaljehåp i Beijing. Ryggproblemene som hemmet ham forrige sesong er også borte.

- Ryggen føles helt bra nå. Det er lenge siden jeg har hatt en frisk rygg, så det er litt vanskelig å sammenligne, sa Thorkildsen til NRK i april.

Nå er han motivert for å gjenta bedriften fra Athen.

- Det er to stevner som gjelder for meg denne sesongen, sa Thorkildsen til NRK før Bislett Games i år:

- Bislett Games kommende fredag og OL i Beijing i august, sa han. Thorkildsen vant på Bislett med et kast på 87,73 meter.

Nå gjenstår kun OL i Beijing.

Les også: Thorkildsen vant

Siste nytt

 • 4500 billettar seld til landskamp

  Halvannan veke før dei norske kvinnene møter England til landskamp i fotball i Bergen, er det selt 4500 billettar, opplyser Norges Fotballforbund. Til samanlikning var det 5000 som møtte opp for å sjå VM-kvalifiseringskampen mot Nederland i fjor. Til herrane sin landskamp mot Malta er det hittil selt 7000 billettar.

  Maren Mjelde
 • Solskjær oppgitt over Pogba-rasisme

  United-manageren reagerer sterkt etter den rasistiske hesten mot Paul Pogba. – Eg kan ikkje tru at vi framleis snakkar om desse tinga i 2019. Vi må gjere noko med dette, sa Solskjær under pressekonferansen fredag og han meiner at styresmaktene må ta grep for å stoppe hetsen som går føre seg på sosiale medium.

  Ole Gunnar Solskjær snakker om rasismen og hetsen mot Paul Pogba etter straffebommen mot Wolverhampton i Premier League.
 • Padleduo til VM-semifinale

  Padlerne Lars Magne Ullvang og Eivind Vold ble nummer tre, bare ett sekund bak vinneren, i VMs innledende heat på K2 1000 meter i Ungarn, og er klare for semifinale. Ulvang er erstatter for Evinds bror, Amund Vold, som nylig fikk diagnosen blodkreft.

  Eivind Vold og Lars Magne Ullvang
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal