Thorkildsen trener ikke for sølv

Han er regjerende olympisk mester, og har kastet 91,59 meter. Under OL er Andreas Thorkildsen et av våre sikreste kort.

Andreas Thorkildsen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Jeg trener ikke hver dag for ett sølv. Jeg er på et nivå der jeg er god nok til å vinne gull, og da må målsettingen være å vinne, sier han.

Andreas Thorkildsen er født 1. april 1982, og kommer fra Kristiansand, der han er tilknyttet Kristiansand IF.

Han er imidlertid bosatt i Oslo, der han er samboer med den norske hekkeløperen Christina Vukicevic.

Kommer fra aktiv familie

Thorkildsen kommer fra en aktiv friidrettsfamilie, og det var således ikke rart at han endte opp som idrettsutøver.

Faren Tomm Thorkildsen var selv en habil spydkaster, og står notert med 71,64 meter fra 1974, mens moren Bente Amundsen Thorkildsen ble norsk mester på 100 meter hekk i 1972.

Unge Thorkildsen ble tidlig god i spydkast. Han har konkurrert siden han var 11 år gammel, og med pappa Tomm som trener og veileder satte han sin første norske aldersrekord i 1995.

- Omtrent den eneste

17 år gammel var han med i EM for juniorer, der han ble nummer sju. I 2000 tok Åsmund Martinsen over deler av treneransvaret for spydtalentet, før han etter hvert ble hovedtrener for Thorkildsen. Samme år tok Thorkildsen sølv i junior-VM.

- Da jeg var junior, var jeg omtrent den eneste som kunne hevde seg i internasjonale juniormesterskap.

- Nå har vi flere som tar medaljer. Jeg tror vi går et par spennende år i møte, uttalteThorkildsen i et intervju med NTB i fjor.

Satte verdensrekord for junior

I 2001 kastet han for første gang over 80 meter. Med et kast på 83,87 meter satte han verdensrekord for junior på Fana Stadion.

I Paris-VM 2003 kom Thorkildsen til sin første internasjonale finale som seniorutøver, uten å nå helt opp. Under Bergen Bislett Games kvalifiserte Thorkildsen seg derimot til OL i Athen, og det skulle vise å være en svært viktig prestasjon for utøveren.

Siden har det altså blitt både OL-gull (Athen 2004), EM-gull (Göteborg 2006) og VM-sølv (Helsingfors 2005 og Osaka 2007) for nordmannen.

Jeg trener ikke hver dag for ett sølv

Andreas Thorkildsen

Ryggen føles bra

Det er altså ikke uten grunn at Thorkildsen er et av våre fremste medaljehåp i Beijing. Ryggproblemene som hemmet ham forrige sesong er også borte.

- Ryggen føles helt bra nå. Det er lenge siden jeg har hatt en frisk rygg, så det er litt vanskelig å sammenligne, sa Thorkildsen til NRK i april.

Nå er han motivert for å gjenta bedriften fra Athen.

- Det er to stevner som gjelder for meg denne sesongen, sa Thorkildsen til NRK før Bislett Games i år:

- Bislett Games kommende fredag og OL i Beijing i august, sa han. Thorkildsen vant på Bislett med et kast på 87,73 meter.

Nå gjenstår kun OL i Beijing.

Les også: Thorkildsen vant

Siste nytt

 • Casper Ruud skuffet etter tap i Rio

  Casper Ruud, som ble historiens første nordmann til å vinne en ATP-turnering søndag, kom brått ned på jorda igjen natt til onsdag. 21-åringen tapte mot italieneren Gianluca Mager allerede i første runde av ATP-turneringen i Rio de Janeiro. Dermed må Ruud belage seg på å falle ned flere plasser fra den historisk gode 34. plassen på rankingen.

  – Jeg visste at det var en tøff utfordring å spille kamp 48 timer etter finalen på søndag. Det er klart at det er litt tøft, men sånn er det innimellom, det er en del av idretten. Jeg gjorde mitt beste og prøvde å vinne denne kampen her, men det gikk ikke i dag, fortalte en tydelig skuffet Casper Ruud til NRK i Rio de Janeiro.

  Argentina Open Tennis
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Liverpool tapte mot Atletico Madrid

  Liverpool tapte den første kampen i mesterligaens åttedelsfinale tirsdag kveld.

  Hjemmelagets Saúl Ñíguez scoret etter et hjørnespark allerede etter fire minutter.

  Målet ble kampens eneste, til tross for at Liverpool presset voldsomt mot slutten. De fikk også et mål korrekt annullert for offside.

  Dermed vant Atletico 1-0. Returoppgjøret spilles på Anfield 11. mars.

  Vi fulgte kampen her.

 • Klæbo parkerte konkurrentene

  Johannes Høsflot Klæbo parkerte all motstand med et monsterrykk da han vant tirsdagens sprint i Åre. Federico Pellegrino ble nummer to, mens Renaud Jay endte på 3.-plass. Ski Tour-leder Pål Golberg ble nummer fire, mens Erik Valnes endte sist.

  Ski Tour 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal