Hopp til innhold

Andreas (29) hadde OL-billetten i handa. Så innsåg han at OL strir mot verdiane hans.

Danske Andreas Schilling (29) ga seg med triatlon heilt ut av det blå. Eit halvt år seinare fortel triatleten kva som fekk han til å droppe OL.

Schilling

SNUDDE: Andreas Schilling var blant Danmarks OL-klare utøvarar som møtte pressen i Hellerup nokon månader før koronautbrotet.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Schilling har lenge vore Danmarks beste triatlet.

Verdsrankinga til 29-åringen gjorde at han tidleg var klar for OL i Tokyo i juli.

Fem år etter at han deltok i sitt første OL, i Rio, takkar han no nei til sitt andre.

Schilling ga seg faktisk i januar, men utan å oppgi noko forklaring. Då var det berre eit halvt år til Tokyo-OL, som han allereie var kvalifisert for.

Den overraskande nyheita etterlét ei rekkje spørsmål. No gir han svara på dei til danske DR.

– Eg nådde eit punkt der det var for mange ting som streid mot mine eigne verdiar. Det enda med å tømme motivasjonen min, seier Schilling.

Schilling

SLUTTSPURT: Her er Andreas Schilling (t.v.) i duell med Fernando Alarza på oppløpet under et verdscupløp i Stockholm i 2016.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Reagerte på forholda

Det er først og framst Schillings erfaringar frå Rio-OL som har ført til avgjerda.

Han trekker fram dårleg betalte arbeidarar, OL-plakatar som dekka over nabolag og ein forureina sjø som plutseleg blei rein før OL.

– Det skulle vere den største sportslege opplevinga i livet mitt. Og eg tenkte om det eigentleg gjekk utover nokon andre at eg var med der, seier Schiller.

– Vatnet var fint då vi svømte ved Copacabana, men tre dagar etter konkurransen var det fylt med søppel. Ting vende tilbake til normalen då OL var over, og kva er det då man har deltatt i? spør Schiller retorisk.

Dette er ikkje akkurat eit ukjent fenomen når flaumlyset slukkast i OL eller andre store idrettsarrangement.

OL-byen Sotsj blei nærast lagt aude dagen derpå. I Pyeongchang sprakk budsjettet med nesten 50 milliardar kroner, og berre dagar etter leikane blei fleire arenaer jevna med jorda.

Men kvifor bestemte Schilling seg først no? Over fem år etter å ha deltatt i Rio?

– Det er noko som stille og roleg har bygd seg opp. OL i Rio var noko av det første, og når vi har komme tettare på, har eg tenkt at det ikkje er noko for meg, seier Schilling.

– Bør vere berekraftig

Dansken blei nummer 28 i Rio-OL.

Eit halvt minutt og 15 plassar framfor kom norske Kristian Blummenfelt, som no er ein medaljekandidat før Tokyo-leikane.

Blummenfelt peikar på at det kan vere tøft å motivere seg gjennom eit år utan konkurransar. Eit OL treng heller ikkje vere gjævt om du har deltatt tidlegare.

Men Blummenfelt ser også mykje ved OL som må forbetrast.

Kristian Blummenfelt

STERKT LAG: Kristian Blummenfelt og det norske triatlonlandslaget drar til Tokyo med stor sjølvtillit.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Det bør vere berekraftig. Man må finne ein billigare måte å arrangere, kor fleire land kan vere med å søke. Prislappen for å arrangere et OL er blitt altfor stor, seier Blummenfelt.

Før OL i 2004 blei Athen valt frå 12 kandidatar. Då OL i 2024 skulle tildeles, var det berre to alternativ: Paris og Los Angeles.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) frykta at ein av byene ville miste interessa, og derfor blei Los Angeles gitt OL i 2028.

For aller første gang blei to OL delt ut samtidig.

– Man må sjå på moglegheita for meir samarbeid. Det bør ikkje vere nødvendig at eitt land står for hele rekninga. Det kan også gjere det meir mogeleg for mindre land å arrangere, seier Blummenfelt.

Sjølv om Schilling no skal følge OL frå Danmark, seier triatleten at han hadde reist til Tokyo om leikane ikkje hadde blitt utsett et år.

Koronapandemien ga ham tid til å tenke, fortel han. Triatleten retter derimot ikkje direkte kritikk mot arrangørane i Tokyo.

– Nokre av problemstillingane frå Rio er på eit helt anna nivå i Japan. Det gjorde ein forskjell for meg at eg visste at det skulle arrangerast i Tokyo, seier Schilling.

I augneblinken er danske Emil Holm nærmast å kvalifisere seg til OL i Tokyo.

Om han ikkje klarer det, risikerer Danmark å stå utan ein triatlet på startstreken for første gang sidan triatlon kom på OL-programmet i 2000, ifølge DR.

Sportsnyheter

City

Spinnvilt drama da City sikret ligatittelen med utrolig snuoperasjon

For en Premier League-avslutning. Liverpool var lenge kun én scoring unna å stjele tittelen på oppløpet, men så leverte Manchester City en snuoperasjon for historiebøkene.

Siste nytt

 • Leeds berget plassen – Burnley snublet

  Leeds vant sin første kamp på halvannen måned og holdt seg i Premier League. Burnley tapte hjemme mot Newcastle og må ta turen ned en divisjon.

  Med lik poengsum som Burnley, men for dårlig målforskjell, var utgangspunktet for Leeds enkelt før kampen: Ta flere poeng enn Burnley. Og oppskriften ble fulgt.

  Etter snaut 20 minutter spilt scoret Newcastle mot Burnley, og fulgte opp med scoring nummer to etter hvilen.

  Lenge så det ut til at Leeds måtte dele poengene med Brentford, men så viste Jack Harrison seg fram i det fjerde tilleggsminuttet. Han fyrte fra distanse, og traff nettet. Kampen endte 2-1.

  Burnley rykker ned sammen med Norwich og Watford.

  Premier League - Brentford v Leeds United
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Ødegaard scoret – men det var ikke nok

  Det blir ikke Champions League-spill på Martin Ødegaard og Arsenal neste år. Storseier over Everton hjalp lite ettersom Tottenham knuste Norwich 5-0.

  Ødegaard og Arsenal var på full fart mot Champions League før det ble to tap på rad mot byrival Tottenham og Newcastle. De tapene gjorde at det var fordel Tottenham før siste serierunde.

  Arsenal måtte vinne, mens Tottenham måtte feile. Da det sto 2-0 til Tottenham etter en halvtime var mye av spenningen borte. Det hjalp lite at Arsenal kjørte over Everton og Ødegaard scoret et flott mål.

  Spurs er tilbake i Champions League for første gang siden 2019. Da var klubben i det gjeve selskap fire år på rad. Siden er det blitt 6.- og 7.-plass. Nå har Antonio Conte fått skuta tilbake på rett kjøl.

  For Ødegaard og Arsenal blir det europaligaen, der klubben går inn i gruppespillet. Det gjør også Manchester United. West Ham må ta til takke med conferenceligaen og gå inn i kvalifiseringen i sommer.

  SFL6gg6rooQ
  Foto: Alastair J. Grant / AP
 • VM i ishockey: Plassen er berget

  Norge er klar for neste års elite-VM ishockey etter at Storbritannia tapte 3-4 for Latvia i gruppespillet søndag.

  Dermed kan ikke britene ta igjen Norges fem poeng. Petter Thoresens gutter møter Sverige senere søndag kveld, men plassen er allerede berget.

  Storbritannia ledet 2-0 før Latvia svarte i midtperioden, og laget var oppe i 3-1-ledelse. Etter to perioder ledet britene 3-2.

  I den siste perioden utnyttet Latvia to overtallsspill til å utlignet og score det som skulle bli seiersmålet med 6.49 minutter igjen av kampen. Andris Dzerins ble matchvinner.

  Norge har ved siden av Sverige også igjen USA i sin siste kamp. Storbritannia har igjen Østerrike.

  Petter Thoresen gir seg som landslagstrener etter VM og overlater jobben til svenske Tobias Johansson.

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste