NRK Meny
Normal

– Har aldri sett lignende stjernefall i Wimbledon

Én etter én har store tennisstjerner måtte forlate Wimbledon-gresset med skade. NRKs tennisekspert har aldri sett lignende i turneringen, men har flere teorier om hvorfor det kan være slik.

Azarenka og Wozniacki

Annenseedede Victoria Azarenka og niendeseedede Caroline Wozniacki var to av tennisstjernene som pådro seg skader på Wimbledon-gresset onsdag.

Foto: BEN STANSALL /Kirsty Wigglesworth / Afp/Ap

NRKs tennisekspert, Jan Frode Andersen.

NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen synes Wimbledon-gresset virker glatt, samtidig som totalbelastningen på spillere kan være større enn tidligere.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

– Jeg kan ikke huske å ha sett det samme i Wimbledon tidligere. Det har vært skader der før, spillere som har sklidd og skadet seg, men det er flere nå enn tidligere år. Det er voldsomt mange skader bare på tre dager, sier NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen.

For under årets Wimbledon-turneringen har det kommet skade på skade blant spillerne. Av dem som har måttet bryte er Victoria Azarenka, Jo-Wilfried Tsonga, Radek Stepanek og John Isner.

Caroline Wozniacki fikk også en smell i kamp onsdag. Dansken fullførte oppgjøret, men tapte.

I tillegg har tre andre spiller trukket seg før andre runde grunnet skader, blant dem Steve Darcis som slo ut Rafael Nadal i første runde.

Glatt gress

Andersen peker på flere årsaker til skadene. Blant annet har flere av spillerne hatt problemer med å holde seg på beina i kampene.

– Det er noen som spekulerer i om det er noe galt med gresset. Det virker veldig glatt, men arrangøren sier de har de gjort det på samme måte som før, sier Andersen.

Selv om arrangøren har gjort som tidligere, er det likevel teorier om at gresset er annerledes enn tidligere. Enkelte mener fuktige værforhold kan ha gjort gresset glattere, andre drar en link til OL-spillet på banene i fjor sommer som dermed har ført til mer slitasje enn tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jo-Wilfried Tsonga

Sjetteseedede Jo-Wilfried Tsonga pådro seg en kneskade i kampen mot Ernests Gulbis. Han måtte bryte i tredje sett.

Foto: CARL COURT / Afp

Isner, som pådro seg en kneskade, ville imidlertid ikke skylde på gresset.

– Jeg tror ikke underlaget hadde noe å gjøre med det, jeg tror bare jeg landet feil. Jeg vet ikke. Det er merkelig, sier han ifølge tennis.com.

Slitasje

Glatt gress er bare én mulig forklaring på alle skadene.

– Det kan også være at totalbelastningen til en del spillere er større enn tidligere. Det har blitt mer fysisk de siste årene, og det er et veldig tett turneringsprogram, sier Andersen.

– Men det kan også være tilfeldigheter, litt som i US Open i 2011, at plutselig skjer alt på en gang. Da måtte 17 utøvere trekke seg, sier tenniseksperten.

Han peker også på at den nylig avsluttede turneringen på grusen i Paris, det langsomste underlaget i tennis, gir en brå overgang til det raske Wimbledon-gresset.

– Det er en veldig vanskelig overgang, den vanskeligste i tennis, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Julien Benneteau

Julien Benneteau vrir seg i smerte etter å ha sklidd på Wimbledon-gresset.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Favoritter ute

Rafael Nadal

Rafael Nadal røk ut i første runde av Wimbledon. - Han hadde en ekstremt tøff French Open, sier Andersen.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

I tillegg til at flere av de favorittene har røket ut på grunn av skade, har også to av de største stjernene på herresiden gått på overraskende tap.

Roger Federer ble slått ut i andre runde, mens Rafael Nadal røk hodestups ut allerede i den første.

– Jeg tror kanskje Federer begynner å bli litt sliten i hodet etter så mange år på toppen, og Nadals knær blir ikke bedre med årene. Han hadde en ekstremt tøff French Open og fikk få dager til å bli klar på, sier Andersen.

Selv om mange favoritter er ute, er tre av de største fremdeles med.

– Jeg tror vi får en finale mellom Novak Djokovic og Andy Murray. Det er vanskelig å spå hvem som vinner, men jeg holder en knapp på Djokovic, sier han, og fortsetter.

– På kvinnesiden er Serena Williams fremdeles storfavoritt. Hun har dominert hele sesongen fullstendig.

Siste nytt

 • Ny remis for Carlsen

  For andre dag på rad tok sjakkspelar Magnus Carlsen eit halvt poeng med svarte brikker i Sinquefield Cup. Partiet mot Vishy Anand enda i remis. Carlsen hadde tidleg eit lite overtak, men etter kvart jamna partiet seg ut.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP
 • PSV på vei, Benfica sliter

  To tidligere serievinnercupvinnere skaffet seg vidt forskjellig utgangspunkt i mesterliga-kvaliken tirsdag kveld.

  PSV vant 3-2 borte mot BATE Borisov etter scoringer av Gastón Pereiro, Hirving Lozano og Donyell Malen, mens Benfica bare klarte 1-1 hjemme mot greske PAOK.

  Salzburg, uten skadde Fredrik Gulbrandsen (lår), spilte 0-0 borte mot Røde Stjerne i Beograd

  Lozano
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal