NRK Meny
Normal

Marianne Andersen tok VM-sølv etter fem blytunge år: – Jeg var helt nede

– Det sølvet er som gull for meg i dag, sier Marianne Andersen (37).

Marianne Andersen

TOK SØLV: Marianne Andersen har nettopp mottatt blomster etter VM-sølvet.

Foto: NRK

Hun løp inn til sølvmedaljen på torsdagens mellomdistanse under orienterings-VM i estiske Tartu.

– Det sølvet er som gull for meg i dag. Å ta en ny VM-medalje er en drøm for meg, sier Andersen til NRK.

Bak sølvet ligger det en lang, tung historie. Hun har ikke konkurrert i VM siden 2011. Da gikk hun på en saftig smell på høsten.

– Jeg fikk noen år der kroppen stoppet helt opp og ikke var mottakelig for trening. Jeg var helt nede. Jeg hadde en drøm hele tiden, men jeg visste ikke om jeg kunne konkurrere igjen, sier Andersen om den tunge tiden.

37-åringen sikret seg sølvet med god margin, men kunne ikke gjøre noe med den suverene vinneren Tove Alexandersson. Den svenske favoritten vant med hele 2.10 minutter.

Sølvet gjorde at landslagssjef Kenneth Buch ble emosjonell.

– Det er helt ufattelig. Hun har vært gjennom så mye. Hun har hatt troen på at det har vært mulig, sier Buch.

Turte ikke å drømme om medalje

Andersen lå som nummer tre etter to kilometer, men hadde avansert opp til annenplassen ved neste mellomtid etter 4,1 kilometer. Den slapp hun aldri taket på, og til slutt var hun i mål nøyaktig to minutter foran Finlands bronsevinner Venla Harju.

– Før løpet turte jeg ikke tenke høyere enn topp seks. Først etter løpet turte jeg å slippe drømmen fri, forteller Andersen.

Det var Andersens tiende individuelle VM-medalje (sju sølv og tre bronse). I 2009 vant hun stafettgull for Norge.

Ingjerd Myhre på 23.-plass ble nest best av de norske jentene, mens Andrine Benjaminsen ble nummer 37.

 Marianne Andersen

TOK VM-SØLV: Marianne Andersen, her avbildet under NM i 2010.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lundanes trøblet

I herreklassen ble det ingen VM-suksess på mellomdistansen. Franske Thierry Gueorgiou gikk til topps da Eskil Kinneberg ble best av de norske på 8.-plass.

Gueorgiou forserte løypa i de estiske skoger på 33 minutter og 12 sekunder. Han var 25 sekunder foran sølvvinner Fabian Hertner fra Sveits, mens Ukrainas bronsemann Oleksander Kratov var ytterligere fem sekunder bak.

For verdensmesteren fra langdistansen, Olav Lundanes, ble det en tøff dag. Han lå an til 10.-plass i løpet, men ble diskvalifisert fordi han hadde besøkt feil sjuende post.

– For meg betyr det mindre. Jeg er mest skuffet over at jeg ikke får det til å fungere. Jeg bommer allerede på andre post, sa Lundanes.

– Jeg har ikke følt meg veldig bra etter langdistansen, men håpet at følelsen i kroppen skulle være litt bedre i dag. Uansett var det orienteringen som var problemet i dag. Det var ingenting som fungerte o-teknisk, fortsatte 29-åringen.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal