NRK Meny
Normal

Marianne Andersen tok VM-sølv etter fem blytunge år: – Jeg var helt nede

– Det sølvet er som gull for meg i dag, sier Marianne Andersen (37).

Marianne Andersen

TOK SØLV: Marianne Andersen har nettopp mottatt blomster etter VM-sølvet.

Foto: NRK

Hun løp inn til sølvmedaljen på torsdagens mellomdistanse under orienterings-VM i estiske Tartu.

– Det sølvet er som gull for meg i dag. Å ta en ny VM-medalje er en drøm for meg, sier Andersen til NRK.

Bak sølvet ligger det en lang, tung historie. Hun har ikke konkurrert i VM siden 2011. Da gikk hun på en saftig smell på høsten.

– Jeg fikk noen år der kroppen stoppet helt opp og ikke var mottakelig for trening. Jeg var helt nede. Jeg hadde en drøm hele tiden, men jeg visste ikke om jeg kunne konkurrere igjen, sier Andersen om den tunge tiden.

37-åringen sikret seg sølvet med god margin, men kunne ikke gjøre noe med den suverene vinneren Tove Alexandersson. Den svenske favoritten vant med hele 2.10 minutter.

Sølvet gjorde at landslagssjef Kenneth Buch ble emosjonell.

– Det er helt ufattelig. Hun har vært gjennom så mye. Hun har hatt troen på at det har vært mulig, sier Buch.

Turte ikke å drømme om medalje

Andersen lå som nummer tre etter to kilometer, men hadde avansert opp til annenplassen ved neste mellomtid etter 4,1 kilometer. Den slapp hun aldri taket på, og til slutt var hun i mål nøyaktig to minutter foran Finlands bronsevinner Venla Harju.

– Før løpet turte jeg ikke tenke høyere enn topp seks. Først etter løpet turte jeg å slippe drømmen fri, forteller Andersen.

Det var Andersens tiende individuelle VM-medalje (sju sølv og tre bronse). I 2009 vant hun stafettgull for Norge.

Ingjerd Myhre på 23.-plass ble nest best av de norske jentene, mens Andrine Benjaminsen ble nummer 37.

 Marianne Andersen

TOK VM-SØLV: Marianne Andersen, her avbildet under NM i 2010.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lundanes trøblet

I herreklassen ble det ingen VM-suksess på mellomdistansen. Franske Thierry Gueorgiou gikk til topps da Eskil Kinneberg ble best av de norske på 8.-plass.

Gueorgiou forserte løypa i de estiske skoger på 33 minutter og 12 sekunder. Han var 25 sekunder foran sølvvinner Fabian Hertner fra Sveits, mens Ukrainas bronsemann Oleksander Kratov var ytterligere fem sekunder bak.

For verdensmesteren fra langdistansen, Olav Lundanes, ble det en tøff dag. Han lå an til 10.-plass i løpet, men ble diskvalifisert fordi han hadde besøkt feil sjuende post.

– For meg betyr det mindre. Jeg er mest skuffet over at jeg ikke får det til å fungere. Jeg bommer allerede på andre post, sa Lundanes.

– Jeg har ikke følt meg veldig bra etter langdistansen, men håpet at følelsen i kroppen skulle være litt bedre i dag. Uansett var det orienteringen som var problemet i dag. Det var ingenting som fungerte o-teknisk, fortsatte 29-åringen.

Siste nytt

 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP
 • NFF støtter Ceferin i UEFA-valget

  NFF og de fem andre nordiske fotballforbundene stiller seg bak nåværende UEFA-president Aleksander Ceferin under neste års presidentvalg i Roma i februar. Avgjørelsen ble tatt under et møte for de nordiske fotballforbundene i Helsingfors i helgen.

  SOCCER-WORLDCUP/CEFERIN
  Foto: Pierre Albouy / Reuters
 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Premier League - Crystal Palace v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag