Marianne Andersen tok VM-sølv etter fem blytunge år: – Jeg var helt nede

– Det sølvet er som gull for meg i dag, sier Marianne Andersen (37).

Marianne Andersen

TOK SØLV: Marianne Andersen har nettopp mottatt blomster etter VM-sølvet.

Foto: NRK

Hun løp inn til sølvmedaljen på torsdagens mellomdistanse under orienterings-VM i estiske Tartu.

– Det sølvet er som gull for meg i dag. Å ta en ny VM-medalje er en drøm for meg, sier Andersen til NRK.

Bak sølvet ligger det en lang, tung historie. Hun har ikke konkurrert i VM siden 2011. Da gikk hun på en saftig smell på høsten.

– Jeg fikk noen år der kroppen stoppet helt opp og ikke var mottakelig for trening. Jeg var helt nede. Jeg hadde en drøm hele tiden, men jeg visste ikke om jeg kunne konkurrere igjen, sier Andersen om den tunge tiden.

37-åringen sikret seg sølvet med god margin, men kunne ikke gjøre noe med den suverene vinneren Tove Alexandersson. Den svenske favoritten vant med hele 2.10 minutter.

Sølvet gjorde at landslagssjef Kenneth Buch ble emosjonell.

– Det er helt ufattelig. Hun har vært gjennom så mye. Hun har hatt troen på at det har vært mulig, sier Buch.

Turte ikke å drømme om medalje

Andersen lå som nummer tre etter to kilometer, men hadde avansert opp til annenplassen ved neste mellomtid etter 4,1 kilometer. Den slapp hun aldri taket på, og til slutt var hun i mål nøyaktig to minutter foran Finlands bronsevinner Venla Harju.

– Før løpet turte jeg ikke tenke høyere enn topp seks. Først etter løpet turte jeg å slippe drømmen fri, forteller Andersen.

Det var Andersens tiende individuelle VM-medalje (sju sølv og tre bronse). I 2009 vant hun stafettgull for Norge.

Ingjerd Myhre på 23.-plass ble nest best av de norske jentene, mens Andrine Benjaminsen ble nummer 37.

 Marianne Andersen

TOK VM-SØLV: Marianne Andersen, her avbildet under NM i 2010.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lundanes trøblet

I herreklassen ble det ingen VM-suksess på mellomdistansen. Franske Thierry Gueorgiou gikk til topps da Eskil Kinneberg ble best av de norske på 8.-plass.

Gueorgiou forserte løypa i de estiske skoger på 33 minutter og 12 sekunder. Han var 25 sekunder foran sølvvinner Fabian Hertner fra Sveits, mens Ukrainas bronsemann Oleksander Kratov var ytterligere fem sekunder bak.

For verdensmesteren fra langdistansen, Olav Lundanes, ble det en tøff dag. Han lå an til 10.-plass i løpet, men ble diskvalifisert fordi han hadde besøkt feil sjuende post.

– For meg betyr det mindre. Jeg er mest skuffet over at jeg ikke får det til å fungere. Jeg bommer allerede på andre post, sa Lundanes.

– Jeg har ikke følt meg veldig bra etter langdistansen, men håpet at følelsen i kroppen skulle være litt bedre i dag. Uansett var det orienteringen som var problemet i dag. Det var ingenting som fungerte o-teknisk, fortsatte 29-åringen.

Siste nytt

 • Zlatan sette klubbrekord

  Med hattrick mot Sporting Kansas er Zlatan Ibrahimovic oppe i 26 mål på 25 kampar for LA Galaxy denne sesongen. Galaxy vann kampen 7-2.

  Med sigeren klatra Galaxy til femteplass på tabellen, og sluttspelet er no innan rekkevidde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Kelvin Kuo / Reuters
 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa, og fekk 190.000 dollar for det. Turneringa blei suverent vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal