Hopp til innhold

- Jeg har ikke den indre driven lenger

Anders Jacobsen gir seg som skihopper på topplan, iallfall inntil videre. - Jeg har ikke den nødvendige motivasjonen lenger, sa Jacobsen på en pressekonferanse mandag.

Anders Jacobsen

Dette hoppet i skiflygingen i Planica i mars er Jacobsens - iallfall foreløpig - aller siste i en internasjonal konkurranse. Nå gir 26-åringen seg

Foto: Lovric, Primoz / SCANPIX

- Jeg er en fantastisk dårlig taper, så hvis jeg vet at jeg ikke klarer å legge ned det som skal til, er det ingen vits. Jeg prøvde å tape for ham (Mika Kojonkoski) i bordtennis, og vi endte med å slåss. Jeg er en dårlig nummer to. Uten motivasjon blir jeg ikke nummer én, sa Jacobsen på en pressekonferanse.

Bare 26 år gammel, og etter bare fem sesonger på landslaget, sier Jacobsen takk for seg i verdenstoppen. Nå takker han nei til landslagsplassen neste år.

  • Diskuter: Tror du Anders Jacobsen kommer tilbake i verdenstoppen?

- Jeg har problemer med motivasjonen , sier Jacobsen. - Jeg sliter med å finne den gnisten jeg har hatt. Hoppingen er så krevende at du er nødt til å bli litt bedre enn i fjor. Da må du ha den indre driven, og den er ikke der ikke der nå.

- Beste ambassadøren blir borte

- Når Anders Jacobsen nå gir seg, mister norsk hoppsport én av sine beste ambasadører noensinne, er reaksjonen til NRKs Arne Scheie på nyheten om at Jacobsen gir seg med hopping.

Hoppkommentatoren har mange gode minner å se tilbake til på fra 26-åringens karriere, både fra det som har skjedd i hoppbakken og om det som har skjedd utenfor bakken.

- Resultatene hans står jo der for seg selv, men jeg vil også trekke fram hvordan han har forholdt seg til media. Der har han vært en ener, og har mye å lære bort til de aller fleste andre idrettspersonligheter. Han har alltid stilt opp, og det har aldri vært snakk om å bortforklare eller skylde på andre når ting har buttet i mot, sier Arne Scheie.

- Jeg vil savne han som person og skihopper, avslutter Scheie.

Bestemte seg i april

Anders Jacobsen sier at han bestemte seg allerede i april i fjor for å ta ett år til. Nå vil han ikke mer.

- Jeg møtte den nye treneren, og syntes han er positiv. Hans ideer og meninger er kjempespennende, og jeg er sikker på at det vil bære frukter. Det er på ingen måte hans skyld at jeg sliter med motivasjonen, sa Jacobsen på en pressekonferanse.

- Drømmene ble raskt oppfylt

Anders Jacobsen

Her gjør han seg klar til skiflyging i Vikersund i gjennombruddsesongen 2006-07

Foto: SCANPIX

Han sier at han hadde store drømmer og høye mål da han kom inn på landslaget. Så oppfylte han dem alle nesten med det samme. Det er én av årsakene til at han nå gir seg.

- Jeg kom inn med et brak, og vant v-cup-renn og Hoppuka med en gang. Jeg hoppet også over 200 m nokså raskt, og dermed ble mine drømmer oppfylt nokså umiddelbart.

- Hva var høydepunktet i karrieren?

- Hoppukeseieren var selvsagt stor, men jeg vil nok si min første seier i v-cupen i Engelberg. Det var enormt, sier Jacobsen, som kommer til å følge hoppingen tett, og vil være innenfor miljøet.

- Betyr det at du legger opp, eller tar du bare en pause?

Hopper ikke for å bli nr 15

Anders Jacobsens pressekonferanse

Anders Jacobsen kunngjorde sin beslutniong på en pressekonferanse mandag

Foto: Anders Engeland / NRK

- Det jeg prøver å si, er at jeg vil ha litt avstand, så får vi se. I dag mangler jeg den nødvendige motivasjonenen om å bli best. Jeg er ikke med for å bli nummer 15.

- Kan du ha hoppet ditt aller siste hopprenn?

- Det er mulig. Det vil tiden vise. Nå skal jeg ha en bra sommerferie, noe jeg ikke har hatt på det jeg kan huske, sier den nokså nybakte pappaen.

- Så får jeg se hva jeg vil etterpå. En inntekt må man jo ha. Men jeg kan ikke vente at jeg blir tatt imot med åpne armer om jeg ønsker meg tilbake seinere, sier han.

Tror ikke han blir savnet

Den beskjedne 26-åringen tror ikke han blir savnet.

- Vi har mange sultne unge hoppere. Jeg skal ikke ta plassen fra noen av dem når jeg ikke er motivert. Men jeg har nok tro på meg selv til at jeg tror jeg er god nok til å komme tilbake hvis jeg seinere får motivasjonen igjen.

- Hva føler du når du i dag sier at du kanskje har hoppet ditt siste renn?

- Det er litt rart. Jeg skulle nok ønske jeg hadde den nødvendige driven. Men det har jeg ikke, og da er det godt å ta en avgjørelse.

Skiflygings-VM er stort

- Det er VM i skiflyging i Vikersund til vinteren. Hva kan være mer motiverende enn det?

- Det er klart det hadde vært stort. Men det er ikke medaljer jeg har hoppet for. Det er en følelse av å mestre, og den følelsen har jeg fått. Men å hoppe på hjemmebane uten å ha lagt ned alt, blir feil. Hvis jeg hopper 200 m og de beste 250, er det bedre å stå og se på.

Han sier at det har hatt både gode og mindre gode sider å være i rampelyset.

- Det er godt å kunne være et forbilde for mange. Men det er ikke like morsomt å bruke en time på å gå til butikken å kjøpe et brød, fordi alle skal snakke med deg. Jeg trives nok ikke så godt i rampelyset. Da blir det unødvendig mye støy uansett. Jeg har jo hatt skihoppingen som et fristed siden jeg var liten.

- Nå har jeg iallfall tatt valget. Jeg tror det er riktig, så får vi se.

På pallen i aller første renn

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen under Idrettsgallaen 2007. Da fikk han prisen for årets gjennombrudd. Selv var han i München etter å ha sikret seg hoppuke-seieren dagen før

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Jacobsen kom fra det ukjente og inn på landslaget høsten 2006. Han kom på pallen i sitt aller første verdenscuprenn i Kuusamo 24. november, og vant sitt første renn i Engelberg 17. desember.

I Hoppuka bare noen dager etterpå gikk han helt til topps sammenlagt, og han endte på andreplass i verdenscupen sammenlagt første året.

Nett-TV: Har oppnådd mye på kort tid

Video Litt om Jacobsen

Litt om Jacobsen

Årets gjennombruddsmann

På Idrettsgallaen i 2007, kvelden etter at han hadde sikret seg Hoppuke-seieren, fikk han prisen for årets gjennombrudd, i konkurranse med bl. a. Petter Northug og Edvald Boasson Hagen.

Seinere gikk det ikke like bra, men Jacobsen har vært fast på landslaget - og ofte beste nordmann - i alle årene siden.

Men nå er det slutt. Han og kona Birgitte ble foreldre til lille Isac 23. januar i år , og nå får familien høyere prioritet enn hoppingen for den alltid smilende 26-åringen fra Haugsbygd på Ringerike.

Fikk beskjeden for noen dager siden

Sportssjef Clas Brede Bråthen fikk beskjeden for noen dager siden.

- Men vi har jo hatt en følelse av hva han ville komme til å bestemme seg for, sier Bråthen.

- Vil du savne lagkameratene?

- Det er klart. Men det blirt jo godt å være borte fra dem noen dager også, sier Jacobsen.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal