Bøygard: – Nå håper jeg russerne snart tar til vettet

Anders Besseberg (68) ble fredag gjenvalgt som president i det internasjonale skiskytterforbundet etter lederstrid med kontroversielle Alexander Tikhonov.

Anders Besseberg

Anders Besseberg er gjenvalgt som president i IBU.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov måtte gi tapt for Besseberg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det har vært en hard lederstrid i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) mellom Besseberg og russiske Alexander Tikhonov, som regnes som en svært kontroversiell skikkelse i miljøet.

Tikhonov har tidligere blitt beskyldt for å beskytte dopingtatte utøvere, og har i tillegg blitt arrestert etter mistanke om deltakelse i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør.

Han ble løslatt etter én måned.

Ville hindre Tikhonov

Anders Besseberg har derfor uttalt at han stilte til gjenvalg for å hindre at Tikhonov ble valgt til president i IBU. De har tidligere stilt mot hverandre i flere valg.

– Jeg må si at jeg setter pris på å få fortsette. Jeg var jo i utgangspunket innstilt på ikke å fortsette, for selv om jeg ikke føler meg gammel, så vet jeg når jeg er født, sier pensjonisten Besseberg til NRK.no.

Han forteller at styret anmodet ham sterkt til å stille som kandidat, og Besseberg ombestemte seg først samme dag som fristen gikk ut.

Han legger ikke skjul på at motkandidaten Tikhonov var én av årsakene.

– Det hadde innvirkning. Hvis det hadde vært klare, gode kandidater, som hadde vært naturlige etterfølgere, ville jeg ikke stilt.

Tore Bøygard

President i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Hva er det du misliker med Tikhonovs lederstil?

– Han var en av verdens beste skiskyttere i sin tid, så han har en solid bakgrunn som utøver. Men han har ingen erfaring i å lede en så stor organisasjon som IBU er i dag, sier Besseberg.

Støttet dopingtatte utøvere

Også de norske skiskytterne fryktet at russerne skulle komme til makten i det internasjonale forbundet.

– Tikhonov er en kontroversiell type, man hører jo om ting som foregår rundt ham, og ikke alt er like bra. Demokratiet i IBU blir kanskje ikke like godt ivaretatt med han som president, så jeg håper at folk har vett til å se det, sa Emil Hegle Svendsen til NRK.

– Man støtter jo ikke folk som beskytter dopingtatte utøvere, men det er jo én sak. Hvis det er en generell holdning han har, så er ikke det bra, men det er vanskelig å dømme folk for én sånn episode, har Ole Einar Bjørndalen sagt til NRK.

Besseberg stakk imidlertid av med flest stemmer under avstemningen (33), som foregikk på IBU-kongressen i St. Wolfgang i Østerrike. Motstanderen Tikhonov endte opp med kun 11 av stemmene. Kanadieren James Carrabre fikk seks stemmer.

Glad for at fornuften seiret

Besseberg har ledet det internasjonale skiskytterforbundet i 22 år, og president i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard, er svært fornøyd med valget.

– Dette er vi svært fornøyde med. Vi er glade for at fornuften til slutt seiret, sier han til NRK.

– Ikke bare for norsk, men også for internasjonal skiskyting, var det helt riktig at Anders ble valgt igjen. Tikhonov hadde rasert internasjonal skiskyting hvis han hadde kommet i den posisjonen. Nå håper jeg russerne snart kommer til vettet og får parkert den fyren en eller annen plass, sier han.

– Hans håndtering av dopingsaker og økonomi kan man ikke ha i styret.

Sportsnyheter

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Kosovo - Norway

Disse møter Norge i EM

Gruppene for det utsatte Europamesterskapet neste sommer er klare etter kveldens trekning i Manchester. Etterpå hadde landslagssjef Martin Sjøgren grunn til å smile.

Siste nytt

 • Sarpsborg avgjorde på overtid

  Sarpsborg lå under mot Vålerenga, men Rashad Muhammed avgjorde på overtid i Eliteserien torsdag.

  Etter at Vålerenga hadde tatt ledelsen etter pause, både utlignet og avgjorde Sarpsborg i løpet av 15 minutter på slutten. Rashad Muhammed utnyttet en forsvarstabbe da han sendte de blå og hvite til himmels.

  Etter en jevnspilt førsteomgang scoret Vidar Örn Kjartansson etter 69 minutter, før Jonathan Lindseth utlignet etter 80.

  Resultatet betyr at Sarpsborg har ni poeng ned til Brann på kvalifiseringsplass til nedrykk, mens Vålerenga ligger på 7.-plass med ti poeng opp til Viking på bronseplass.

  Sarpsborg møter Viking i neste kamp, mens Vålerenga møter et Brann i poengnød.

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Vålerenga
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Ny seier for Elverum i mesterligaen

  Emil Kheri Imsgard storspilte igjen i målet, mens Tobias Grøndahl herjet framover da Elverum tok en ny borteseier i mesterligaen håndball.

  Poengløse Mesjkov Brest ble slått 30-27 i Hviterussland. Elverum har nå tre seire og bare ett tap på sine seks første gruppekamper.

  EHF Champions League håndball gruppe A: Elverum - PPD Zagreb
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Zuccarello mulig koronasmittet

  Mats Zuccarello mister nattens NHL-kamp for Minnesota Wild mot Seattle Kraken. Nordmannen er ført opp på NHLs protokolliste for koronasmitte.

  Det opplyser klubben hans om på sin Twitter-konto. Zuccarello og Rem Pitlick er på lista over spillere som av koronarelaterte årsaker er uaktuelle for spill. Det kan bety at de er smittet eller at de er definert som nærkontakt av smittede spillere.

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: Jerome Miron

Sendeplan

Kl. Program Kanal