NRK Meny
Normal

Bøygard: – Nå håper jeg russerne snart tar til vettet

Anders Besseberg (68) ble fredag gjenvalgt som president i det internasjonale skiskytterforbundet etter lederstrid med kontroversielle Alexander Tikhonov.

Anders Besseberg

Anders Besseberg er gjenvalgt som president i IBU.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov måtte gi tapt for Besseberg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det har vært en hard lederstrid i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) mellom Besseberg og russiske Alexander Tikhonov, som regnes som en svært kontroversiell skikkelse i miljøet.

Tikhonov har tidligere blitt beskyldt for å beskytte dopingtatte utøvere, og har i tillegg blitt arrestert etter mistanke om deltakelse i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør.

Han ble løslatt etter én måned.

Ville hindre Tikhonov

Anders Besseberg har derfor uttalt at han stilte til gjenvalg for å hindre at Tikhonov ble valgt til president i IBU. De har tidligere stilt mot hverandre i flere valg.

– Jeg må si at jeg setter pris på å få fortsette. Jeg var jo i utgangspunket innstilt på ikke å fortsette, for selv om jeg ikke føler meg gammel, så vet jeg når jeg er født, sier pensjonisten Besseberg til NRK.no.

Han forteller at styret anmodet ham sterkt til å stille som kandidat, og Besseberg ombestemte seg først samme dag som fristen gikk ut.

Han legger ikke skjul på at motkandidaten Tikhonov var én av årsakene.

– Det hadde innvirkning. Hvis det hadde vært klare, gode kandidater, som hadde vært naturlige etterfølgere, ville jeg ikke stilt.

Tore Bøygard

President i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Hva er det du misliker med Tikhonovs lederstil?

– Han var en av verdens beste skiskyttere i sin tid, så han har en solid bakgrunn som utøver. Men han har ingen erfaring i å lede en så stor organisasjon som IBU er i dag, sier Besseberg.

Støttet dopingtatte utøvere

Også de norske skiskytterne fryktet at russerne skulle komme til makten i det internasjonale forbundet.

– Tikhonov er en kontroversiell type, man hører jo om ting som foregår rundt ham, og ikke alt er like bra. Demokratiet i IBU blir kanskje ikke like godt ivaretatt med han som president, så jeg håper at folk har vett til å se det, sa Emil Hegle Svendsen til NRK.

– Man støtter jo ikke folk som beskytter dopingtatte utøvere, men det er jo én sak. Hvis det er en generell holdning han har, så er ikke det bra, men det er vanskelig å dømme folk for én sånn episode, har Ole Einar Bjørndalen sagt til NRK.

Besseberg stakk imidlertid av med flest stemmer under avstemningen (33), som foregikk på IBU-kongressen i St. Wolfgang i Østerrike. Motstanderen Tikhonov endte opp med kun 11 av stemmene. Kanadieren James Carrabre fikk seks stemmer.

Glad for at fornuften seiret

Besseberg har ledet det internasjonale skiskytterforbundet i 22 år, og president i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard, er svært fornøyd med valget.

– Dette er vi svært fornøyde med. Vi er glade for at fornuften til slutt seiret, sier han til NRK.

– Ikke bare for norsk, men også for internasjonal skiskyting, var det helt riktig at Anders ble valgt igjen. Tikhonov hadde rasert internasjonal skiskyting hvis han hadde kommet i den posisjonen. Nå håper jeg russerne snart kommer til vettet og får parkert den fyren en eller annen plass, sier han.

– Hans håndtering av dopingsaker og økonomi kan man ikke ha i styret.

Siste nytt

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Wæhler tilbake til Sogn

  Superveteranen Kjetil Wæhler er aktuell for comeback i Sogndal-trøya, melder Sogn Avis. – Han er den mest gjennomtrente mannen eg kjenner, og eg veit at lysta er der for å spela fotball, seier trenar Eirik Bakke til avisa.

  Wæhler
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix
 • Endelig VM-nei fra Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic kommer ikke til å spille for Sverige under sommerens VM. Det bekrefter forbundet i en pressemelding. – Jeg snakket med Zlatan tirsdag. Han har ikke endret seg med tanke på landslagsspill, sier landslagssjef Lars Richt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag