Bøygard: – Nå håper jeg russerne snart tar til vettet

Anders Besseberg (68) ble fredag gjenvalgt som president i det internasjonale skiskytterforbundet etter lederstrid med kontroversielle Alexander Tikhonov.

Anders Besseberg

Anders Besseberg er gjenvalgt som president i IBU.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov måtte gi tapt for Besseberg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det har vært en hard lederstrid i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) mellom Besseberg og russiske Alexander Tikhonov, som regnes som en svært kontroversiell skikkelse i miljøet.

Tikhonov har tidligere blitt beskyldt for å beskytte dopingtatte utøvere, og har i tillegg blitt arrestert etter mistanke om deltakelse i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør.

Han ble løslatt etter én måned.

Ville hindre Tikhonov

Anders Besseberg har derfor uttalt at han stilte til gjenvalg for å hindre at Tikhonov ble valgt til president i IBU. De har tidligere stilt mot hverandre i flere valg.

– Jeg må si at jeg setter pris på å få fortsette. Jeg var jo i utgangspunket innstilt på ikke å fortsette, for selv om jeg ikke føler meg gammel, så vet jeg når jeg er født, sier pensjonisten Besseberg til NRK.no.

Han forteller at styret anmodet ham sterkt til å stille som kandidat, og Besseberg ombestemte seg først samme dag som fristen gikk ut.

Han legger ikke skjul på at motkandidaten Tikhonov var én av årsakene.

– Det hadde innvirkning. Hvis det hadde vært klare, gode kandidater, som hadde vært naturlige etterfølgere, ville jeg ikke stilt.

Tore Bøygard

President i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Hva er det du misliker med Tikhonovs lederstil?

– Han var en av verdens beste skiskyttere i sin tid, så han har en solid bakgrunn som utøver. Men han har ingen erfaring i å lede en så stor organisasjon som IBU er i dag, sier Besseberg.

Støttet dopingtatte utøvere

Også de norske skiskytterne fryktet at russerne skulle komme til makten i det internasjonale forbundet.

– Tikhonov er en kontroversiell type, man hører jo om ting som foregår rundt ham, og ikke alt er like bra. Demokratiet i IBU blir kanskje ikke like godt ivaretatt med han som president, så jeg håper at folk har vett til å se det, sa Emil Hegle Svendsen til NRK.

– Man støtter jo ikke folk som beskytter dopingtatte utøvere, men det er jo én sak. Hvis det er en generell holdning han har, så er ikke det bra, men det er vanskelig å dømme folk for én sånn episode, har Ole Einar Bjørndalen sagt til NRK.

Besseberg stakk imidlertid av med flest stemmer under avstemningen (33), som foregikk på IBU-kongressen i St. Wolfgang i Østerrike. Motstanderen Tikhonov endte opp med kun 11 av stemmene. Kanadieren James Carrabre fikk seks stemmer.

Glad for at fornuften seiret

Besseberg har ledet det internasjonale skiskytterforbundet i 22 år, og president i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard, er svært fornøyd med valget.

– Dette er vi svært fornøyde med. Vi er glade for at fornuften til slutt seiret, sier han til NRK.

– Ikke bare for norsk, men også for internasjonal skiskyting, var det helt riktig at Anders ble valgt igjen. Tikhonov hadde rasert internasjonal skiskyting hvis han hadde kommet i den posisjonen. Nå håper jeg russerne snart kommer til vettet og får parkert den fyren en eller annen plass, sier han.

– Hans håndtering av dopingsaker og økonomi kan man ikke ha i styret.

Siste nytt

 • Dumoulin hoppar av Vueltaen

  Tom Dumoulin var blant dei store favorittane i Vuelta a Espana. No kastar nederlendaren inn handkleet, står av rittet og avsluttar sykkelsesongen.

  Det stadfestar laget til nederlendaren, Jumbo-Visma, onsdag.

  Sju etappar er sykla i det som er årets siste store etapperitt. For Dumoulin har Vueltaen vorte eit gedigent vonbrot. 53.-plass, nesten 43 minutt bak samanlagt-leiar Richard Carapaz, var fasiten etter etappen på tysdag.

  Tom Dumoulin
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Utsetter EM-kvalifiseringskamp

  Som følge av virussituasjonen kommer ikke Latvia til Norge for å møte Sander Sagosen i den første kampen i EM-kvalifiseringen 4. november.

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) har besluttet å utsette kampen på ubestemt tid, opplyser Norges Håndballforbund.

  Åpningskampen i EM-kvalifiseringen mot Latvia skulle vært spilt i Nadderud Arena onsdag 4. november.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.

Sendeplan

Kl. Program Kanal