NRK Meny
Normal

Derfor var han ikke opptatt av Ødegaard

KOMMENTAR: Carlo Ancelottis uttalelser om Martin Ødegaard forsterker inntrykket av nordmannen som et lite prosjekt for Real Madrid-president Florentino Pérez.

Martin Ødegaard + Carlo Ancelotti

FIKK SPILLE: Martin Ødegaard fikk prøve seg på Real Madrids A-lag under Carlo Ancelotti.

Foto: EFE / NTB scanpix

Ved første øyekast kan Carlo Ancelottis synspunkt på Martin Ødegaard-overgangen virke noe overraskende.

Den tidligere Real Madrid-sjefen skriver i sin nyeste bok, at han ikke brydde seg om hvorvidt klubben hentet Ødegaard. Han kaller i praksis nordmannens debut på førstelaget mot Getafe i mai i fjor en PR-handling regissert av president Florentino Pérez.

Inntrykket hadde kanskje vært at Ancelotti var litt mer involvert i Ødegaards utvikling; at han hadde en langsiktig plan på hvordan playmakeren skulle innlemmes på førstelaget.

Men Ødegaard var aldri i planene til den daværende treneren, og debuterte kun fordi Pérez ønsket det. Det forsterker bare inntrykket av Ødegaard som presidentens «mini-galáctico».

Det er klubben som kjøper

Akkurat dette har også vært mistanken en god stund. Derfor er egentlig ikke Ancelotti-sitatene så kontroversielle.

I boken «Quiet Leadership», som kom ut på engelsk i mai, presenterer italieneren sin lederstil over 10 kapitler. I kapittel fire, hvor han snakker om talent og spillerrekruttering, nevnes Ødegaard.

Et av Ancelottis generelle poeng, er at det er klubbene som bør hente spillerne, ikke treneren. Dette er det motsatte av den tradisjonelle engelske praksisen, hvor manageren både henter spillere og trener laget.

– For klubbene gir det ikke mening å kun la manageren styre rekrutteringen, fordi manageren statistisk sett vil være der i mindre enn to år. Hva vil da skje med alle spillerne han har rekruttert?, spør Ancelotti retorisk.

Slik har det vært i de fleste av Ancelottis klubber; AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain. Han ber om spillertyper, men det er klubben som finner selve navnene basert på analyser, finanser, kommersielle interesser og lignende faktorer.

Realistisk og pragmatisk

Dette er også tilfellet i Real Madrid, hvor Pérez har basert en betydelig del av klubbens finansielle modell, på å hente de største og mest populære stjernene.

Presidenten kjøper og selger som han vil. Og så er det trenerens jobb å få det til å fungere på banen.

Ødegaard var et slikt storkjøp i miniatyrformat.

Cristiano Ronaldo, Martin Odegaard

DEBUT: Martin Ødegaard ble byttet inn for Cristiano Ronaldo mot Getafe i mai i fjor.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Forskjellen for Ancelottis del, var at en 16-åring realistisk sett aldri ville komme inn under hans eget treneransvar. Som en mann som hadde jobbet for noen av fotballens mest uforutsigbare eiere, var Ancelotti erfaren nok til å vite at en ny trener nesten garantert ville sitte i sjefsstolen innen Ødegaard ble god nok for førstelaget.

En kan ikke klandre Ancelotti for å tenke slik. Sitatene om Ødegaard er både realistiske, pragmatiske og logiske.

Dessuten fikk Ancelotti rett – med god margin. Fire måneder etter kjøpet ble han sparket.

Spesialtilfelle

Sitatene sier også litt om statusen Ødegaard har hos Pérez. Allerede før debuten på førstelaget hadde sportsavisen Diario AS skrevet at Ødegaard hadde «hoppet i køen» blant de andre talentene, fordi hans status som stortalent gjorde ham til et spesialtilfelle.

Florentino Pérez

SJEF: Real Madrid-president Florentino Pérez.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Det at Ancelotti anser debuten som PR, bygger opp under dette.

Det er ikke uvanlig at Pérez har favoritter. En parallell kan trekkes til Gareth Bale. Pérez gjorde waliseren til verdens dyreste spiller i 2013, og Bale har senere blitt ansett som en av presidentens yndlinger. Et lignende «prosjekt», om du vil.

Bale skal nemlig alltid spille, og selv da han var på sitt verste i 2014/15-sesongen, var Pérez aldri i nærheten av å selge ham. Da Rafa Benítez ga Bale sin drømmerolle like bak spissen tidligere denne sesongen, mistenkte enkelte at det var Pérez som styrte spakene.

Dette er logisk, for når Pérez først anstrenger seg for å hente et stort navn, ønsker han også å vise det frem. Spillerens prestisje og suksess vil gjenspeile hans egen dømmekraft, og dermed betyr det ekstra mye at slike stjerner lykkes.

Ødegaard er en av disse. Om det ikke var klart nok fra før, har Ancelotti feiet all tvil til side.

Siste nytt

 • Sykkelforbundet vil låne penger

  Norges Cykleforbund vil låne penger av Norges idrettsforbund etter sykkel-VM, skriver VG.

  – I forbindelse med sykkel-VM ga vi Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) en garantisum som står på en konto frem til 24. desember. Hadde det ikke vært for de pengene, så hadde vi ikke hatt behov for dette lånet, sier Tiedemann Hansen.

  Idrettspresident Tom Tvedt var ikke kjent med låneønsket da avisen kontaktet ham mandag.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Pellegrino har signert for Godset

  Amahl Pellegrino (27) har signert en toårsavtale med Strømsgodset. Det melder klubben på sine nettsider mandag. Han kommer vederlagsfritt fra Mjøndalen.

  – Det har vært en drøm for meg i mange år å spille for Strømsgodset, sier han.

  Amahl William D'Vaz Pellegrino
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Stengel klar for Strømsgodset

  Herman Stengel (22) bytter Valle og Vålerenga med Marienlyst og Strømsgodset, bekrefter Drammen-klubben på sine nettsider. Avtalen trer i kraft fra 1 januar 2018, og 22-åringen har signert en treårskontrakt.

  Stengel
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal