NRK Meny
Normal

Det hersker anarki i Premier League

KOMMENTAR: Starten på Premier League-sesongen har vært usedvanlig kuriøs, men kvaliteten er lav. Ligaen står for øyeblikket uten et kontinentalt topplag.

Jose Mourinho

SVAKHETSTEGN: Chelseas ustabilitet kan være et tegn på Premier Leagues dårlige nivå.

Foto: Steven Governo / Ap

Velkommen, velkommen! – til en av Europas sprøeste ligaer, hvor kaos hersker og hvor ingenting er hva det ser ut til å være. Her scorer profilene knapt mål. Vanntette lag kan plutselig briste som en råtten dam. Og tabelltoppen tilhører et av ligaens mest kritiserte mannskap.

Vi hører ofte at Premier League omtales som et sirkus. Sjelden har metaforen passet bedre.

For denne sesonginnledningen har handlet om mer enn klisjeene om at «alle slår alle» og at enkelte ting «kun kan skje i Premier League». Sjokk finner tross alt sted i alle ligaer. Det uvanlige nå er heller hvordan maktforholdene mellom storklubbene endrer seg så ofte at en knapt kan hevde at de eksisterer.

Hvem er tittelfavoritter? Chelsea er i krise. Arsenal har tre tap på fem kamper, og det samme gjelder Manchester City.

Manchester United? Så mye var visstnok galt de første ukene. Nå topper de tabellen.

Sjekker man resultatene har kandidatenes poengfangst generelt sett vært grei, men få har levert spill som overbeviser. United leder fordi noen må lede. Om Englands atletiske storlag pleide å sprinte ut av blokkene, har denne sesongen fremstått som starten på et klumsete sekkeløp.

Gull til gråstein

Kun ett lag har vist potensiale til å skille seg ut. City virket uslåelige etter fem kamper, med full pott og null baklengs. Så ble de slått av Juventus, David Silva og Vincent Kompany ble skadet, før nye tap fulgte mot West Ham og Tottenham. Spesielt kollapsen på White Hart Lane (1-4) har ført til nye spørsmål, onsdagens seier mot Borussia Mönchengladbach til tross.

City er sterkest på papiret og fremstår som favoritter, men ustabiliteten i prestasjonsnivået må bekymre Manuel Pellegrini.

Chelsea vandrer fortsatt i ødemarken. Få kunne ha spådd en så ynkelig start på tittelforsvaret, og mens José Mourinho nå bruker alle midler for å prøve å riste liv i laget, er problemene mange og kompliserte. Selv spillerne skjønner ikke hva som er galt.

Anthony Martial

SERIELEDER: Stjerneskuddet Anthony Martial (19) har skutt Manchester United til tabelltopp i Premier League.

Foto: Carl Recine / Reuters

Wayne’s world

Hos Arsenal har velkjente feil dukket opp. Onsdag tapte de 3-2 hjemme mot Olympiakos, hvor et av stikkordene var defensiv sløvhet. I etterkant gikk Olympiakos-spissen Alfred Finnbogason så langt som å si at Arsenal er et lag «som ikke ønsker å forsvare seg».

Og så United. Laget som scoret tre mål på sine første fire ligakamper (inkludert ett selvmål). Som har blitt slaktet for sine kjedelige tversoverpasninger. Som har en midtstopper som visstnok er for liten (Daley Blind), en kaptein som er for dårlig (Wayne Rooney), og en stall hvor flere skal ha vist misnøye med Louis van Gaals lederstil. For bare tre uker siden kunne treneren åpne avisene og finne en rekke negative saker.

Den skeptiske dekningen virker nå streng, da United topper tabellen. Samtidig gjenspeiler den hvordan laget fortsatt har interne utfordringer. Spesielt Rooneys form har bekymret, og det virker optimistisk å håpe at 19-årige Anthony Martial skal skyte laget til tittelen.

Rooney

UTE AV FORM: Manchester United-kaptein Wayne Rooney har ikke lignet seg selv denne sesongen.

Foto: Tim Ireland / Ap

Ville Vesten

Én konklusjon blir dermed at nivået i Premier League er lavt. Det hjelper lite å argumentere at bunnlagene slår topplagene, når disse så taper mot PSV Eindhoven og Dinamo Zagreb. Dette var et tema før mesterligaen ble sparket i gang, og de engelske lagene har siden tapt fem av åtte kamper.

Men dette er ingen nyhet. Det bemerkelsesverdige er hvordan tittelkampen er så vanskelig å definere.

Kandidatene er lettere å identifisere i Europas øvrige hovedligaer. Spania har Barcelona og Real Madrid, mens Atlético Madrid kan melde seg på. Tyskland har Bayern München, Frankrike har Paris Saint-Germain, Portugal har Porto og Benfica. I Italia virker det nå mer åpent, men vinneren de siste fire årene har vært den samme: Juventus.

De fleste av disse ligaene har relativt faste hierarkier hvor minst ett av topplagene har stabilitet og presterer i Europa. For øyeblikket finnes ingen av disse delene i England. I kjølvannet av Citys formsvikt er det vanskelig å si hvem som definitivt vil knive om tittelen; enda tøffere er det å finne et mannskap som fremstår som en kontinental stormakt.

Premier League er ikke lenger noe kongedømme. Den er et anarki, fullt av kaos og kuriositeter.

Agüero ut, Vardy inn

Dette gjelder ikke bare det kollektive. Få av de fremste individualistene har levert. De som dominerer representerer stort sett lag som ble tippet på tabellens nedre halvdel.

Her er for eksempel de fem øverste navnene på toppscorerlisten:

 1. Jamie Vardy (Leicester) – 6 mål
 2. Riyad Mahrez (Leicester) – 5 mål
 3. Callum Wilson (Bournemouth) – 5 mål
 4. Bafétimbi Gomis (Swansea) – 4 mål
 5. Odion Ighalo (Watford) – 4 mål
FOOTBALL/ Burnley v Leicester City - Barclays Premier League

BAKER INN MÅL: Leicesters Jamie Vardy.

Foto: Paul Burrows / Reuters

Dette er Texas. Tar man bort Gomis, kunne listen faktisk vært hentet fra Championship for to år siden.

Så kan man sammenligne dette med toppscorerlisten fra forrige sesong. Her er de fem øverste spillerne, samt ligamålene de har scoret i 2015/16.

 1. Sergio Agüero (Manchester City) – 1 mål
 2. Harry Kane (Tottenham) – 1 mål
 3. Diego Costa (Chelsea) – 1 mål
 4. Charlie Austin (QPR) – Spiller i Championship
 5. Alexis Sánchez (Arsenal) – 3 mål

Samtlige av de fire som fortsatt er i ligaen har spilt i minst seks av de syv første rundene. Den eneste som har mistet et oppgjør er Costa. Dette er ingen logisk utvikling. Det er bakvendtland.

Sergio Aguero

KNUTE PÅ TRÅDEN: Sergio Agüero har ikke funnet scoringsformen denne sesongen.

Foto: Carl Recine / Reuters

Senkbare skuter

Flere trender og statistikker kan legges til. Kun Sunderland har sluppet inn flere mål enn Chelsea, som var tettest bakover forrige sesong. Alle de nyopprykkede lagene ligger over streken med minst tre poengs margin. De to mestscorende lagene er West Ham og Leicester, med 15 hver.

De to mannskapene som har vært best defensivt trenes av van Gaal og Mauricio Pochettino, en duo som i utgangspunktet skal være blant ligaens mest offensive taktikere.

Vil det fortsette? Historikken antyder at ting vil jevnes ut. Men om så ikke skulle skje, trenger det ikke kritiseres: Spenning er moro og gjenspeiler en liga med sunn intern konkurranse.

Samtidig antyder det ikke nødvendigvis at kvaliteten er høy. Sjelden har Englands flaggskip virket like ustødige som nå.

John Terry

I HARDT VÆR: Tittelforsvarer Chelsea og John Terry sliter med dårlig form.

Foto: Carl Recine / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal