NRK Meny
Normal

Det første trekket kan avsløre Anand

SOTSJI/OSLO (NRK): For flere måneder siden måtte Vishy Anand ta et skjebnesvangert valg. Nå venter hele Carsen-leiren i spenning på hvilken bonde han flytter i første trekk.

Vishy Anand og Magnus Carlsen

Her har Viswanathan Anand startet partiet med bonden som står foran kongen. Hvis han gjør det samme på lørdag, sier det mye om inderens taktikk i VM.

Foto: Steffen Schmidt / Keystone / NTB scanpix

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen (t.h.) er Carlsens trener nå, men var Anands sekundant i mange år. Her er han under en tidligere turnering.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Kongebonden? Eller dronningbonden? Hvilken kommer Viswanathan Anand til å flytte først?

Det høres ut som et trivielt spørsmål. Men det kommer faktisk til å fortelle masse om hva den indiske veteranen har arbeidet på spreng med i flere måneder.

– Personlig er jeg i tvil. Det blir én av to strategier. Vi må bare gjette, sier Peter Heine Nielsen, Magnus Carlsens trener.

Dansken er ikke bare en av verdens fremste åpningseksperter, han har også jobbet tett med Anand i ti år. Hvis noen kjenner Anands forberedelser, er det han.

Han forteller at Anand må ha stått overfor et viktig valg for flere måneder siden. Hva skulle han gjøre for å bryte ned forsvarsspillet til Magnus Carlsen?

Forsvaret Anand aldri klarte å knekke

Kongebonden

KONGEBONDEN: Slik åpnet Vishy Anand de fleste partiene med hvitt i VM i fjor: Ved å flytte bonden på e2 fram til e4. Da kan Carlsen med svart føre partiet over i et «Berliner-forsvar» ved å flytte fram sin egen kongebonde.

Dronningbonden

DRONNINGBONDEN: Dette er en av måtene Vishy Anand kan vurdere å åpne for å unngå Berliner-forsvaret. Det gjorde han i det niende VM-partiet i fjor, og da hadde han gode vinnersjanser (selv om det ble tap til slutt).

I fjor forsvarte Carlsen seg ved å spille det såkalte Berliner-forsvaret. Anand greide aldri å trenge gjennom, og Carlsen kunne nærmest cruise til uavgjort hver gang han spilte med svart.

– I fjor klarte Anand aldri å knekke Berliner-forsvaret til Magnus. De fortalte etterpå at de brukte helt ekstremt mye tid på det, sier stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.

Så nå har vel Anand nistudert i månedsvis for å knekke koden? Kanskje. Eller kanskje ikke.

– Det finnes jo en radikal måte å komme seg unna Berliner-forsvaret på, og det er å ikke spille kongebonden fram i første trekk, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Alternativet

Strategien er overraskende fordi Anand i så fall går bort fra det klart vanligste åpningstrekket i sjakken.

– Det er jo nettopp dette kongebondetrekket og skarpt spill som har gjort Anand til verdensmester. Da vil det være spesielt å gå bort fra det, sier NRKs sjakk-kommentator Torstein Bae.

Drastisk eller ikke: Peter Heine Nielsen, mannen som kjenner Anands sjakkforberedelser bedre enn noen andre, vil ikke bli overrasket om inderen rett og slett dropper å spille sjakkens vanligste trekk.

Anand har nemlig gjort det før.

– Det kan hende Anand har brukt månedsvis på å finne en løsning på Berliner-forsvaret til Magnus. Men da han møtte Vladimir Kramnik i VM-match i 2008, tok han en annen beslutning. Han sa: «jeg gidder ikke bruke to måneder på å finne ut av Berliner-varianten», sier Peter Heine Nielsen, som altså var Anands sekundant på det tidspunktet.

De lærde strides

Den gangen spilte Anand dronningbonden fram i fem av de seks partiene. Det samme gjorde han omsider i VM i fjor - men ikke før det niende partiet, som ble åpent og spennende, men som Carlsen vant.

Kommer han til å ta sjansen i år?

– Jeg tror han gir opp Berliner-forsvaret, for det var en fiasko forrige gang, sier Atle Grønn.

– Jeg tror Anand-leiren har jobbet hardt med å finne en løsning mot dette Berliner-forsvaret, sier Torstein Bae, uenig med sin kollega.

Leif Erlend Johannessen er usikker.

– Jeg tror egentlig ikke Anand hadde spesielt lyst til å bruke flere måneder på å se på de variantene igjen. Men så kommer psykologien inn: Anand vet jo at Magnus tenker på disse tingene, så alle forventer at han vil unngå Berlinforsvaret. Og da kan det jo hende han vil overraske?

Til slutt, gratulerer! Siden du er kommet til bunnen av denne nerdete artikkelen, er du offisielt bitt av sjakkbasillen... Se sjakk-VM på NRK fra lørdag klokken 13.00!

Siste nytt

 • Real vann også returkampen

  Real Madrid utan suspenderte Cristiano Ronaldo slo Barcelona 2-0 i returkampen i den spanske supercupen i går kveld. Asensio og Benzema scora.

  Real vann 5-1 samanlagt. Det er første gong på 30 år at Barcelona taper sine to første konkurransekampar i ein sesong.

  Barcelonas sportsdirektør sa etter kampen at signeringane av Liverpools Philippe Coutinho og Dortmunds Ousmane Dembele snart er klare.

  Den spanske ligaen sesongopnar laurdag.

  Real jubel
  Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: EM feltritt - dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
EM feltritt: Dressurridning
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Toppserien: LSK - Avaldsnes
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Sprint i Aure
Toppidrettsveka: Sprint