Anand om de iskalde blikkene: – Jeg merket en distanse

I det første intervjuet etter VM-tapet innrømmer Viswanathan Anand at forholdet til Magnus Carlsen ikke er det beste.

f

Til tider virket det som om Magnus Carlsen og Viswanathan Anand var som luft for hverandre under de ti VM-partiene de spilte i India.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det gjør fortsatt vondt. Det vil det nok gjøre en stund, selv om jeg føler meg mye bedre nå, sier «Vishy» Anand til IBN Live.

India Chess World Championship Magnus Carlsen, Viswanathan Anand

Anand sier det var spesielt under pressekonferansene etter partiene han merket at det var en distanse mellom ham og Magnus Carlsen.

Foto: Arun Sankar K. / Ap

I sitt første intervju etter VM-nederlaget mot Magnus Carlsen forteller Anand at han har brukt mye tid sammen med sin lille sønn for å glemme tapet, men legger ikke skjul på at det fortsatt kverner i bakhodet.

– Rivaliseringen bygde seg opp

Anand åpner seg også om noe mange seere nok bet seg merke i under de intense VM-partiene, nemlig at forholdet mellom ham og Carlsen virket svært kjølig.

Konkurrentene så omtrent ikke på hverandre, og når de først kikket på hverandre fremsto blikkene iskalde - som om spillerne var som luft for hverandre. De snakket heller ikke mer enn høyst nødvendig med hverandre.

Inderen innrømmer at forholdet deres ikke er det beste utenfor idrettsarenaen, heller.

– Jeg har gått greit overens med ham i perioder, men i fjor følte jeg at rivaliseringen begynte å bygge seg opp. Vi ble ganske kalde til slutt, og det er vel ganske vanlig. Kampen dominerte tankene våre. På pressekonferansene (under VM-kampen) merket jeg en distanse mellom oss, sier han.

– Skjønte aldri Magnus

Sjakkspilleren Carlsen, derimot, tar han gjerne av seg hatten for.

– Alle mine strategier mot ham mislyktes. Han fortjente å vinne, det er ingen tvil om det, konkluderer han.

magnus

Magnus Carlsen ble verdensmester etter bare ti VM-partier mot Viswanathan Anand.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Anand legger ikke skjul på at han har tenkt mye på hvordan han kunne tape med så klar margin mot Carlsen. Inderen var regjerende verdensmester, men ble rett og slett rundspilt.

VM-kampen var over allerede etter ti partier, etter tre Carlsen-seiere og syv remi.

– Saken er at Magnus er en annen type motstander, med en annen stil. Jeg klarte aldri å skjønne Magnus, forklarer Anand, og utdyper:

– Jeg klarte ikke å finne ut hvordan jeg kunne slå ham, selv om jeg forsøkte en strategi for å nøytralisere hans sterke sider.

Nekter å legge opp

Under mesterskapet ble Anand kritisert for sin defensive og i manges øyne kjedelige spillestil. Den kritikken kjenner han seg ikke igjen i.

– Jeg fikk spille aggressiv sjakk. Carlsen har gjort en karriere gjennom å spille imponerende sjakk. Han er en allsidig spiller, med mange ressurser. Til tider tvang jeg ham inn i aggressive posisjoner, men jeg klarte aldri å få ham ut av komfortsonen, forklarer Anand.

Det har også blitt spekulert i om han kom til å legge opp etter tapet, men det har han ingen planer om.

– Jeg forstår at dette nederlaget er en milepæl i karrieren min, og tapet av verdensmestertittelen har påvirket meg. Men jeg vil ikke pensjonere meg ennå, sier han.

Siste nytt

 • Inter ute av mesterligaen

  Inter tapte 2-1 mot Barcelona i siste runde av mesterligaens gruppespill, et resultat som ikke er godt nok til å ta seg videre til sluttspillet. Barcelona var allerede klare for avasenment før kveldens runde, og får med seg Borussia Dortmund etter at de slo Slavia Praha 2–1.

  nmQa7MwuKWs
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO
 • Chelsea videre i mesterligaen

  Chelsea vant 2–1 mot Lille i sin siste kamp av mesterligaens gruppespill, og kaprer dermed andreplassen i deres gruppe. Den toppes av Valencia, som med 1-0-seier mot Ajax sendte nederlenderne ned på tredjeplass og ut av mesterligaen.

  Mw9sf4uUAYo
  Foto: DYLAN MARTINEZ
 • Napoli videre i mesterligaen

  Napoli slår følge med Liverpool videre fra gruppe E i Mesterligaen. Italienerne slo Genk med 4-0 etter hattrick av Milik før pause. Genks keeper Maarten Vandevoordt ble den yngste målvakten i en Mesterligakamp noensinne ,17 år og 287 dager gammel.

  Champions League - Group E - Napoli v Genk
  Foto: Ciro De Luca / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal