NRK Meny
Normal

Anand om de iskalde blikkene: – Jeg merket en distanse

I det første intervjuet etter VM-tapet innrømmer Viswanathan Anand at forholdet til Magnus Carlsen ikke er det beste.

f

Til tider virket det som om Magnus Carlsen og Viswanathan Anand var som luft for hverandre under de ti VM-partiene de spilte i India.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det gjør fortsatt vondt. Det vil det nok gjøre en stund, selv om jeg føler meg mye bedre nå, sier «Vishy» Anand til IBN Live.

India Chess World Championship Magnus Carlsen, Viswanathan Anand

Anand sier det var spesielt under pressekonferansene etter partiene han merket at det var en distanse mellom ham og Magnus Carlsen.

Foto: Arun Sankar K. / Ap

I sitt første intervju etter VM-nederlaget mot Magnus Carlsen forteller Anand at han har brukt mye tid sammen med sin lille sønn for å glemme tapet, men legger ikke skjul på at det fortsatt kverner i bakhodet.

– Rivaliseringen bygde seg opp

Anand åpner seg også om noe mange seere nok bet seg merke i under de intense VM-partiene, nemlig at forholdet mellom ham og Carlsen virket svært kjølig.

Konkurrentene så omtrent ikke på hverandre, og når de først kikket på hverandre fremsto blikkene iskalde - som om spillerne var som luft for hverandre. De snakket heller ikke mer enn høyst nødvendig med hverandre.

Inderen innrømmer at forholdet deres ikke er det beste utenfor idrettsarenaen, heller.

– Jeg har gått greit overens med ham i perioder, men i fjor følte jeg at rivaliseringen begynte å bygge seg opp. Vi ble ganske kalde til slutt, og det er vel ganske vanlig. Kampen dominerte tankene våre. På pressekonferansene (under VM-kampen) merket jeg en distanse mellom oss, sier han.

– Skjønte aldri Magnus

Sjakkspilleren Carlsen, derimot, tar han gjerne av seg hatten for.

– Alle mine strategier mot ham mislyktes. Han fortjente å vinne, det er ingen tvil om det, konkluderer han.

magnus

Magnus Carlsen ble verdensmester etter bare ti VM-partier mot Viswanathan Anand.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Anand legger ikke skjul på at han har tenkt mye på hvordan han kunne tape med så klar margin mot Carlsen. Inderen var regjerende verdensmester, men ble rett og slett rundspilt.

VM-kampen var over allerede etter ti partier, etter tre Carlsen-seiere og syv remi.

– Saken er at Magnus er en annen type motstander, med en annen stil. Jeg klarte aldri å skjønne Magnus, forklarer Anand, og utdyper:

– Jeg klarte ikke å finne ut hvordan jeg kunne slå ham, selv om jeg forsøkte en strategi for å nøytralisere hans sterke sider.

Nekter å legge opp

Under mesterskapet ble Anand kritisert for sin defensive og i manges øyne kjedelige spillestil. Den kritikken kjenner han seg ikke igjen i.

– Jeg fikk spille aggressiv sjakk. Carlsen har gjort en karriere gjennom å spille imponerende sjakk. Han er en allsidig spiller, med mange ressurser. Til tider tvang jeg ham inn i aggressive posisjoner, men jeg klarte aldri å få ham ut av komfortsonen, forklarer Anand.

Det har også blitt spekulert i om han kom til å legge opp etter tapet, men det har han ingen planer om.

– Jeg forstår at dette nederlaget er en milepæl i karrieren min, og tapet av verdensmestertittelen har påvirket meg. Men jeg vil ikke pensjonere meg ennå, sier han.

Siste nytt

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Solberg til Siofolk

  Silje Solberg ble i dag offisielt presentert som Siofolk-spiller. Den ungarske klubben har også bekreftet at de har ansatt Tor Oddvar Moen som trener. Klubben fortsetter å forsterke for å ta opp kampen mot Gyør i den ungarske ligaen.

  solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner