Normal

Carlsen etter remis: – Glad for å overleve

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (22) åpnet sterkt, men Viswanahan Anand (43) snudde spillet og fikk et overtak. Eksperter mener inderen var feig som ikke utnyttet det.

Carlsen

Viswanahan Anand (t.v.) slet denne gangen i åpningsspillet mot Magnus Carlsen, men inderen slo voldsomt tilbake.

Foto: Ap

– Jeg er glad for å overleve på slutten der, sier Carlsen til pressen etter VM-kampens tredje remis.

Agdestein

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein var nervøs under innspurten i tirsdagens parti.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det var godt å få kampen gående. Det ble en spennende kamp som gikk frem og tilbake. Det var nok litt nervøst i dag, fortsetter han.

Carlsen overrasket med å åpne med det samme trekket som ga remis i hvitt i det første VM-partiet, men der han lørdag måtte «trekke i nødbremsen», skaffet han seg en fordel i det tredje partiet.

Anand bet seg imidlertid fast og de to sjakkikonene byttet på å ha initiativet i kampen.

– Ble feig

Etter en tålmodig åpning ble begge tvunget til å øke tempoet for å vinne kampen mot klokka. Anand, som mot slutten hadde et visst overtak i partiet, overrasket ekspertene med å skifte taktikk til en mer defensiv innspurt.

– Han blir litt feig og trekker seg ut. Jeg skjønner ikke helt hva han driver med her, sa Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, i NRKs studio da Anand så ut til å ville sikre seg remis.

Sjakklegenden Garry Kasparov forklarer Anands defensive trekk med usikkerhet.

– Anand hadde sjanse til å angripe, men han turte ikke. Anand klinker først til når han er 100 prosent sikker, som en tiger i sivet, sier Kasparov til NRK.no.

Spillet fra Anand gjorde at Carlsen hadde en ørliten fordel i stillingen da partiet gikk over i sluttspill. Anand ville nemlig bytte brikker, og etter flere raske trekk var begge spillernes brikker redusert til én løper, to bønder, dronningen og kongen.

Det satte Carlsen i førersetet.

– Det er en veldig behagelig posisjon for Carlsen. Han har ingen mulighet til å tape her. Han går for seier, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Jeg bommet

Det så likevel veldig vanskelig ut for Carlsen å skaffe seg et godt nok overtak til å ta seieren, og like etterpå ble det dronningbytte.

Dermed var det ingen annen utvei enn remis.

– Jeg bommet på noen enkle ting, men dette er ikke noen katastrofe, svarer Carlsen på spørsmål om hvor det gikk galt.

Carlsens manager Espen Agdestein innrømmer at han var nervøs når partiet nærmet seg klimakset.

– For meg var det ganske skummelt, og jeg var ganske nervøs på et tidspunkt. Det var aldri ordentlig kritisk, men litt kritisk var det, sier Agdestein til NRK.no.

– Det er artig at det åpner seg opp litt. I dag var det et ordentlig sjakkparti, legger han til.

Det er Carlsens pappa, Henrik Carlsen, helt enig i.

– Jeg synes publikum fikk valuta for pengene i dag, og det var på tide. Og jeg tror det var godt for begge å spille et ordentlig parti nå, sier Carlsen senior til NRK.no.

De to første partiene var nemlig ferdige på en drøy time.

Aggressivt Anand-trekk åpnet spillet

Magnus Carlsen sa på forhånd at han ønsket et langt parti, og nordmannen var lenge tålmodig og forsiktig med trekkene.

Etter 40 minutters spill gjorde Viswanahan Anand et trekk som åpnet opp spillet. I det 10. trekket valgte han nemlig å flytte springeren (hesten) høyt på brettet, og Carlsen svarte med å ta den ut med sin egen springer.

– Det kan se ut som det var en tabbe. Det var et veldig aggressivt trekk, kommenterte NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Analysekalkulatoren viste at nordmannen fikk en umiddelbar fordel etter trekket, og spillet åpnet seg opp for Carlsen.

– Carlsen har fått spillet inn i sin bane, sa Bae.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener Anands flytting av hesten til c4 ikke var et godt trekk. Datamaskinen var enig og flyttet fordelsmarkøren markant over til Carlsens side.

SE VIDEO: Magnus Carlsen fikk en god åpning, og her åpnet det seg en mulighet for nordmannen. Men Viswanahan Anand klarte å utlikne forspranget til 22-åringen.

Slo tilbake

De to kamphanene brukte langt tid på første halvdel av spillet, og halvparten av tiden (én time) var allerede brukt før halvparten av trekkene (40).

Akkurat etter Carlsens plan.

Men etter at nordmannen hadde skaffet seg et overtak, mistet han mye av offensiviteten da han ofret løperen etter to timers spill.

Carlsen valgte å ta ut Anands springer med løperen i det 17. trekket.

– Det kan virke som det snudde litt ved løpertrekket. Anand viser at det ikke er lett å vippe ham av pinnen, sier sjakkekspert Torstein Bae.

– Tror Magnus er glad

Den anerkjente sjakkommentatoren Lawrence Trent følger VM-kampen nøye. Han tror nordmannen er fornøyd etter å ha sikret uavgjort.

– Jeg tror Magnus er glad for å redde spillet. Han var under et stort press i store deler av partiet. Det virket som Anand kunne ha muligheten til å sikre seieren, uten at jeg vet akkurat hvor han burde ha gjort det, sier Trent til NRK.no.

– Magnus er veldig vanskelig å slå, så selv om han er i en vanskelig posisjon, kommer han tilbake. Jeg er mer overrasket over at Anand ikke presset hardere, fortsetter han.

Han trekker imidlertid frem at det er gode nyheter for de norske supporterne at Carlsen ennå ikke har tapt et parti.

Tirsdagens remis betyr at det står 1,5 - 1,5 og uavgjort i VM-kampen etter tre partier. Verdensmesteren kåres når førstemann har fått 6,5 poeng (se faktaboks).

Det neste partiet starter onsdag klokken 10.30.

Carlsen mente på pressekonferansen i dag at Kasparov skulle behandles med respekt som tidligere verdensmester.

SE VIDEO: NRK intervjuet sjakklegenden Garry Kasparov før tirsdagens VM-parti.

Siste nytt

 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Espejord rekker ikke LSK-kampen

  Runar Espejord er tilbake i trening, men Tromsøs toppscorer rekker ikke mandagens kamp mot Lillestrøm. TILs toppscorer har slitt med lysken i lang tid. Ikke siden 25. august har Espejord vært på banen i kamp. Han står med seks mål i Eliteserien.

  Runar Espejord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg