Hopp til innhold

Carlsen etter remis: – Glad for å overleve

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (22) åpnet sterkt, men Viswanahan Anand (43) snudde spillet og fikk et overtak. Eksperter mener inderen var feig som ikke utnyttet det.

Carlsen

Viswanahan Anand (t.v.) slet denne gangen i åpningsspillet mot Magnus Carlsen, men inderen slo voldsomt tilbake.

Foto: Ap

– Jeg er glad for å overleve på slutten der, sier Carlsen til pressen etter VM-kampens tredje remis.

Agdestein

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein var nervøs under innspurten i tirsdagens parti.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det var godt å få kampen gående. Det ble en spennende kamp som gikk frem og tilbake. Det var nok litt nervøst i dag, fortsetter han.

Carlsen overrasket med å åpne med det samme trekket som ga remis i hvitt i det første VM-partiet, men der han lørdag måtte «trekke i nødbremsen», skaffet han seg en fordel i det tredje partiet.

Anand bet seg imidlertid fast og de to sjakkikonene byttet på å ha initiativet i kampen.

– Ble feig

Etter en tålmodig åpning ble begge tvunget til å øke tempoet for å vinne kampen mot klokka. Anand, som mot slutten hadde et visst overtak i partiet, overrasket ekspertene med å skifte taktikk til en mer defensiv innspurt.

– Han blir litt feig og trekker seg ut. Jeg skjønner ikke helt hva han driver med her, sa Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, i NRKs studio da Anand så ut til å ville sikre seg remis.

Sjakklegenden Garry Kasparov forklarer Anands defensive trekk med usikkerhet.

– Anand hadde sjanse til å angripe, men han turte ikke. Anand klinker først til når han er 100 prosent sikker, som en tiger i sivet, sier Kasparov til NRK.no.

Spillet fra Anand gjorde at Carlsen hadde en ørliten fordel i stillingen da partiet gikk over i sluttspill. Anand ville nemlig bytte brikker, og etter flere raske trekk var begge spillernes brikker redusert til én løper, to bønder, dronningen og kongen.

Det satte Carlsen i førersetet.

– Det er en veldig behagelig posisjon for Carlsen. Han har ingen mulighet til å tape her. Han går for seier, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Jeg bommet

Det så likevel veldig vanskelig ut for Carlsen å skaffe seg et godt nok overtak til å ta seieren, og like etterpå ble det dronningbytte.

Dermed var det ingen annen utvei enn remis.

– Jeg bommet på noen enkle ting, men dette er ikke noen katastrofe, svarer Carlsen på spørsmål om hvor det gikk galt.

Carlsens manager Espen Agdestein innrømmer at han var nervøs når partiet nærmet seg klimakset.

– For meg var det ganske skummelt, og jeg var ganske nervøs på et tidspunkt. Det var aldri ordentlig kritisk, men litt kritisk var det, sier Agdestein til NRK.no.

– Det er artig at det åpner seg opp litt. I dag var det et ordentlig sjakkparti, legger han til.

Det er Carlsens pappa, Henrik Carlsen, helt enig i.

– Jeg synes publikum fikk valuta for pengene i dag, og det var på tide. Og jeg tror det var godt for begge å spille et ordentlig parti nå, sier Carlsen senior til NRK.no.

De to første partiene var nemlig ferdige på en drøy time.

Aggressivt Anand-trekk åpnet spillet

Magnus Carlsen sa på forhånd at han ønsket et langt parti, og nordmannen var lenge tålmodig og forsiktig med trekkene.

Etter 40 minutters spill gjorde Viswanahan Anand et trekk som åpnet opp spillet. I det 10. trekket valgte han nemlig å flytte springeren (hesten) høyt på brettet, og Carlsen svarte med å ta den ut med sin egen springer.

– Det kan se ut som det var en tabbe. Det var et veldig aggressivt trekk, kommenterte NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Analysekalkulatoren viste at nordmannen fikk en umiddelbar fordel etter trekket, og spillet åpnet seg opp for Carlsen.

– Carlsen har fått spillet inn i sin bane, sa Bae.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener Anands flytting av hesten til c4 ikke var et godt trekk. Datamaskinen var enig og flyttet fordelsmarkøren markant over til Carlsens side.

SE VIDEO: Magnus Carlsen fikk en god åpning, og her åpnet det seg en mulighet for nordmannen. Men Viswanahan Anand klarte å utlikne forspranget til 22-åringen.

Slo tilbake

De to kamphanene brukte langt tid på første halvdel av spillet, og halvparten av tiden (én time) var allerede brukt før halvparten av trekkene (40).

Akkurat etter Carlsens plan.

Men etter at nordmannen hadde skaffet seg et overtak, mistet han mye av offensiviteten da han ofret løperen etter to timers spill.

Carlsen valgte å ta ut Anands springer med løperen i det 17. trekket.

– Det kan virke som det snudde litt ved løpertrekket. Anand viser at det ikke er lett å vippe ham av pinnen, sier sjakkekspert Torstein Bae.

– Tror Magnus er glad

Den anerkjente sjakkommentatoren Lawrence Trent følger VM-kampen nøye. Han tror nordmannen er fornøyd etter å ha sikret uavgjort.

– Jeg tror Magnus er glad for å redde spillet. Han var under et stort press i store deler av partiet. Det virket som Anand kunne ha muligheten til å sikre seieren, uten at jeg vet akkurat hvor han burde ha gjort det, sier Trent til NRK.no.

– Magnus er veldig vanskelig å slå, så selv om han er i en vanskelig posisjon, kommer han tilbake. Jeg er mer overrasket over at Anand ikke presset hardere, fortsetter han.

Han trekker imidlertid frem at det er gode nyheter for de norske supporterne at Carlsen ennå ikke har tapt et parti.

Tirsdagens remis betyr at det står 1,5 - 1,5 og uavgjort i VM-kampen etter tre partier. Verdensmesteren kåres når førstemann har fått 6,5 poeng (se faktaboks).

Det neste partiet starter onsdag klokken 10.30.

Carlsen mente på pressekonferansen i dag at Kasparov skulle behandles med respekt som tidligere verdensmester.

SE VIDEO: NRK intervjuet sjakklegenden Garry Kasparov før tirsdagens VM-parti.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal