Carlsen: – Heldigvis gjorde han en tabbe

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Viswanathan Anand (43) måtte gi opp det niende VM-partiet etter et gigantisk feiltrekk. Dermed kan Magnus Carlsen (22) bli verdensmester på rekordtid.

Tabben til Anand kom i det 28. trekket. Det kan av avgjort VM.

SE VIDEO: Etter dette trekket var det ingen vei tilbake for Viswanathan Anand, som ga opp partiet.

Torstein Bae
Foto: Ole Kaland / NRK
Agdestein

Manager Espen Agdestein tør ikke å juble for seier i VM helt ennå.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det var noen veldig vanskelige stillinger, og jeg var lenge usikker. Men heldigvis gjorde han en tabbe, sier Carlsen til pressen i Chennai.

Nordmannen refererte til Anands 28. trekk, hvor inderen valgte å flytte springeren (hesten) istedenfor løperen da nordmannen hadde fått en ny dronning i spill (B-bonden).

Ett trekk senere var partiet over.

 • Se Anands tabbe øverst i saken!

Anand: – Ser ikke bra ut

Etter torsdagens seier trenger Carlsen kun én remis (0,5 poeng) for å bli verdensmester, og det skal med andre ord veldig mye til for at 22-åringen ikke kaprer tronen.

– Det er for tidlig å slippe jubelen løs. Men sjansene er veldig gode, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

– Jeg skal selvsagt prøve, men situasjonen ser ikke veldig bra ut, innrømmer Anand.

Inderen hadde kniven på strupen før det niende VM-partiet, og Anand viste umiddelbart at han ønsket å angripe nordmannen.

For der Anand tidligere har blitt nøytralisert i åpningen, klarte 43-åringen å skape ubalanse i stillingen med hvite brikker.

Presset på tid

Carlsen brukte uvanlig lang tid på å svare på trekkene fra Anand i åpningen, og etter hvert var både nordmannen og inderen presset av tiden.

Anand brukte faktisk over 40 minutter på det 23. trekket.

– Det må være den lengste tenkepausen i VM. Det kan han fort få svi for, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae i studio.

– Et parti som har alt

Carlsen og Anand fikk en stilling hvor de angrep på hver sin side av brettet. Da Anand prøvde å true Carlsens konge, kontret nordmannen på motsatt side.

– Her får vi et parti hvor de kjemper på hver sin fløy, og det gjør partiet utrolig spennende. Her er et parti som har alt, sa internasjonal mester Atle Grønn i NRK-studioet.

Etter Carlsens 28. trekk var det imidlertid ingen muligheter for Anand, som dermed valgte å gi opp partiet.

– Anand tok store sjanser i dag for å ta seieren, men det viser seg at Magnus også er best i midtspillet. Han er best i åpningen, best i midtspillet og best i sluttspillet. Da er det ikke vanskelig å spå hvordan VM-kampen ender, sier NRK-ekspert Bae.

– Det er utrolig overbevisende det han gjør, legger han til.

Pappa Henrik Carlsen slapp også jubelen løs etter onsdagens seier.

– Det var veldig spennende, og det sto og vippet lenge. Begge kjempet helt til Anand gjorde en tabbe, slik at Magnus vant, sa pappa Henrik Carlsen til NRK.no etter kampen.

22-åringen kan altså kapre verdensmestertittelen allerede fredag, og du kan se det tiende VM-partiet direkte på NRK1 og NRK.no fra klokken 10.15.

Carlsen

Magnus Carlsen har sikret seg et solid tak om verdensmestertittelen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Siste nytt

 • Lyon knuste Ronaldos mesterligadrøm

  Cristiano Ronaldos mesterligareise stoppet allerede i åttedelsfinalen. Etter 2-2 mellom Juventus og Lyon over to kamper, gikk det franske laget ti kvartfinale på bortemålsregelen. For Lyon er dette ett steg vekk fra økonomisk krise.

  Memphis Depay scoret returoppgjørets første mål etter bare 12 minutter. Men mot slutten av første omgang fikk Ronaldo blod på tann. Først scoret han like før pause, deretter satte han mål nummer to etter en time.

  Det holdt likevel ikke. Lyon er klare for kvartfinale, mens Juventus' reise stoppet i åttedelsfinalen.

  Ronaldo
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • City sendte ut Real Madrid

  Manchester City er klare for kvartfinale i mesterligaen etter 4-2 sammenlagt mot Real Madrid. City ledet 2-1 før returoppgjøret, men 13 ganger mesterligavinner Real Madrid er likevel ingen lett motstander.

  Men de lyseblå fikk den beste starten. Raheem Sterling satte inn kampens første etter ni minutter, deretter tente Karim Benzema håpet for Real Madrid med en redusering et kvarter før pause.

  Det gikk likevel ikke riktig vei for den spanske klubben. Gabriel Jesus sendte de enda lenger ned i gjørma, med Citys andre scoring for kvelden. Dermed er det ingen mulighet for mesterligatrofe nummer 14 for Real Madrid i år.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Oli Scarff / AP
 • Hovland kan klare cuten

  Viktor Hovland hadde ikke sin beste dag på golfbanen og avsluttet annen runde fredag på ett slag over par. Det kan holde til videre spill i PGA-mesterskapet.

  Etter to birdie, tre bogey og resten par på mesterskapets annen dag, ligger Hovland på -1 etter to dagers spill.

  Det holdt til en delt 37.-plass før resten av golfeliten hadde gjort seg ferdig med sine runder i San Francisco fredag.

  PGA Championship - Round Two
  Foto: Harry How / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal