NRK Meny
Normal

Carlsen: – Heldigvis gjorde han en tabbe

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Viswanathan Anand (43) måtte gi opp det niende VM-partiet etter et gigantisk feiltrekk. Dermed kan Magnus Carlsen (22) bli verdensmester på rekordtid.

Tabben til Anand kom i det 28. trekket. Det kan av avgjort VM.

SE VIDEO: Etter dette trekket var det ingen vei tilbake for Viswanathan Anand, som ga opp partiet.

Torstein Bae
Foto: Ole Kaland / NRK
Agdestein

Manager Espen Agdestein tør ikke å juble for seier i VM helt ennå.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det var noen veldig vanskelige stillinger, og jeg var lenge usikker. Men heldigvis gjorde han en tabbe, sier Carlsen til pressen i Chennai.

Nordmannen refererte til Anands 28. trekk, hvor inderen valgte å flytte springeren (hesten) istedenfor løperen da nordmannen hadde fått en ny dronning i spill (B-bonden).

Ett trekk senere var partiet over.

 • Se Anands tabbe øverst i saken!

Anand: – Ser ikke bra ut

Etter torsdagens seier trenger Carlsen kun én remis (0,5 poeng) for å bli verdensmester, og det skal med andre ord veldig mye til for at 22-åringen ikke kaprer tronen.

– Det er for tidlig å slippe jubelen løs. Men sjansene er veldig gode, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

– Jeg skal selvsagt prøve, men situasjonen ser ikke veldig bra ut, innrømmer Anand.

Inderen hadde kniven på strupen før det niende VM-partiet, og Anand viste umiddelbart at han ønsket å angripe nordmannen.

For der Anand tidligere har blitt nøytralisert i åpningen, klarte 43-åringen å skape ubalanse i stillingen med hvite brikker.

Presset på tid

Carlsen brukte uvanlig lang tid på å svare på trekkene fra Anand i åpningen, og etter hvert var både nordmannen og inderen presset av tiden.

Anand brukte faktisk over 40 minutter på det 23. trekket.

– Det må være den lengste tenkepausen i VM. Det kan han fort få svi for, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae i studio.

– Et parti som har alt

Carlsen og Anand fikk en stilling hvor de angrep på hver sin side av brettet. Da Anand prøvde å true Carlsens konge, kontret nordmannen på motsatt side.

– Her får vi et parti hvor de kjemper på hver sin fløy, og det gjør partiet utrolig spennende. Her er et parti som har alt, sa internasjonal mester Atle Grønn i NRK-studioet.

Etter Carlsens 28. trekk var det imidlertid ingen muligheter for Anand, som dermed valgte å gi opp partiet.

– Anand tok store sjanser i dag for å ta seieren, men det viser seg at Magnus også er best i midtspillet. Han er best i åpningen, best i midtspillet og best i sluttspillet. Da er det ikke vanskelig å spå hvordan VM-kampen ender, sier NRK-ekspert Bae.

– Det er utrolig overbevisende det han gjør, legger han til.

Pappa Henrik Carlsen slapp også jubelen løs etter onsdagens seier.

– Det var veldig spennende, og det sto og vippet lenge. Begge kjempet helt til Anand gjorde en tabbe, slik at Magnus vant, sa pappa Henrik Carlsen til NRK.no etter kampen.

22-åringen kan altså kapre verdensmestertittelen allerede fredag, og du kan se det tiende VM-partiet direkte på NRK1 og NRK.no fra klokken 10.15.

Carlsen

Magnus Carlsen har sikret seg et solid tak om verdensmestertittelen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Siste nytt

 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP
 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal