Hopp til innhold

– Veldig uvanlig å ha en så god hjelper

Norske sjakkeksperter gjorde store øyne da Viswanathan Anand (43) avslørte støtteapparatet sitt på dagens pressekonferanse. Med seg på laget har Anand nemlig en av verdens beste sjakkspillere, ungareren Peter Leko (34).

Magnus Carlsen og Peter Leko

Magnus Carlsen visste neppe at Viswanathan Anand har fått med seg stjernespilleren Peter Leko i støtteapparatet sitt.

Foto: BABU / Reuters

– Peter Leko er en uhyre sterk spiller. Det var veldig overraskende at Anand har fått med seg en såpass meritert spiller på laget, sier sjakk-stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Han viser til at Carlsens indiske konkurrent sjokkerte pressen på VMs første pressekonferanse torsdag formiddag.

** PS! VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand starter med første parti lørdag kl. 10.15. Partiet kan du se direkte på NRK1.

Avslørte sjakkstjerne i teamet

Til alles store overraskelse navnga han sine fire sekundanter – de som skal hjelpe ham i å ta gode taktiske valg i VM.

Peter Leko

Peter Leko spilte VM-kamp i 2004, men tapte den gangen mot Vladimir Kramnik. Nå skal ungareren hjelpe Anand til å beseire Carlsen.

Foto: STR / AFP

Sekundantene holdes gjerne hemmelig, fordi motstanderen ofte kan skjønne hvordan en spiller kommer til å åpne, altså starte et sjakk-parti, om man vet hvem som gir ham råd.

Carlsen visste neppe at selveste Peter Leko – en tidligere VM-kandidat og tidligere rangert som verdens fjerde beste spiller – skal bistå Anand gjennom tvekampen.

– Jeg tror Carlsen ble skremt. Leko har spilt VM selv, og bistod Vladimir Kramnik til VM-tittelen i 2006. I tillegg mener jeg å huske at Leko har pluss-score mot Carlsen. Han er lynende intelligent, sier Johannessen.

– Jeg tror det var helt bevisst fra Anand å nevne det navnet. Leko er et lite kupp. Jeg tror ikke Magnus Carlsen likte helt at Leko er analysesjef i Anands team, sier Johannessen.

Manager: – Carlsen ikke skremt

Carlsen-manager Espen Agdestein innrømmer at Carlsen ble overrasket, men ikke skremt, over Anands avsløring.

– Det var litt overraskende, ja. Anand har alltid tidligere holdt teamet sitt hemmelig. Men nå er det Magnus som kommer til å få spørsmålene om hvem som hjelper ham, sier Agdestein til NRK.

– Hva tenker dere om at Peter Leko er på laget til Anand?

– Det var vel det Anand ville skremme litt med. Men Carlsen blir ikke skremt. Han er i et veldig offensivt humør, og det skal mer til for å sette Carlsen ut, sier Agdestein.

– Ekspert på åpninger

Da Carlsen selv fikk spørsmål om å røpe sine medhjelpere, avslo han blankt.

– Jeg setter pris på åpenheten til Anand, men jeg har ikke tenkt å gjengjelde tjenesten ved å røpe mine hjelpere, sa Carlsen og smilte bredt.

Leko er ifølge sjakkekspertene blant verdens mest kreative og beste «åpnere».

– Det var egentlig en liten sensasjon at nettopp han var i Anands team, sier Johannessen.

– Leko er en stor åpningsekspert, han har sine spesialtrekk i åpningen. Det vil nok Magnus pønske litt på frem til lørdag. Jeg tror Anand gjorde dette for å sette i gang litt tanker hos Magnus, og kanskje få han ut av balanse, sier Johannessen.

Manager Agdestein er imidlertid ikke like imponert over Lekos spill.

– Leko er kjent for å være en god åpningsteoretiker, men er også kjent for ikke alltid å få det ut på brettet. Men sjakkfaglig er han enormt sterk, sier Agdestein.

NRKs faste sjakkekspert Torstein Bae synes det var helt naturlig at Carlsen valgte å holde tett om sine hjelpere.

– Magnus hadde ingenting å tjene på å avsløre hvem han samarbeider med. Tvert imot kan Anand ha tapt på at han ga fra seg informasjon uten å få noe tilbake, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Peter Leko og Magnus Carlsen

Peter Leko i kamp mot Magnus Carlsen i 2007. Leko har vært ranket som verdens fjerde beste spiller.

Foto: ENRIQUE ALONSO / AP

Carlsen kan dra nytte av det

Sjakkeksperten er usikker på om Anand muligens håpet at Carlsen også skulle oppgi sine sekundanter – en slags høflig utveksling av informasjon.

– Det kunne virke som om Anand forsøkte å lokke Magnus ut på glattisen. Han fisket, men fikk ikke napp, sier sjakkekspert Bae, som håper Carlsen bruker informasjonen til sin fordel.

– Hvis Magnus går skikkelig inn for det, kan han få godt utbytte av at han nå vet hvem som er Viswanathan Anands nærmeste hjelpere. I så fall vil Anand kunne få svi, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Det store spørsmålet er hvor godt Carlsen og teamet rundt ham klarer å utnytte denne informasjonen. Samtidig kan de analysere hjelperne og kartlegge deres kjennetegn, forklarer Bae.

«Mind games»

Det skal vanskelig gjøres å dra stor nytte av dette inn mot det første VM-partiet lørdag, men om VM strekker seg over to-tre uker, kan det komme Carlsen til gode.

– Akkurat det er det ingen tvil om. Samtidig må Magnus være veldig forsiktig så han ikke feiltolker informasjonen han nå sitter på. Tenk hvis Anand ikke benytter seg av hjelpernes ekspertise i det hele tatt? sier Bae.

Han legger ikke skjul på at Anands avsløring kan ha vært en bevisst strategi for å forvirre Carlsen. Den regjerende verdensmesteren er svært erfaren, og ifølge Bae er dette trolig et forsøk på å starte den psykologiske krigføringen.

– Hvis ikke Anand oppriktig trodde at Carlsen ville gjengjelde tjenesten ved å røpe sekundantene, er nok dette snakk om «mind games». Et forsøk på å forvirre.

– Med to dager igjen til åpningen kan det få Magnus til å stresse hvis han føler han må sjekke ut Anands hjelpere, sier Bae.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Anand og Carlsen

SELVSIKRE: Både Magnus Carlsen og Vishy Anand smilte selvsikkert på torsdagens pressekonferanse i Chennai.

Foto: Arun Sankar K / Ap

Oser av selvtillit

På VMs første pressekonferanse fikk en munter Magnus Carlsen pressekorpset til å bryte ut i latter. Carlsen virket rolig og komfortabel, og forhåndsfavoritten erkjente at han virkelig ser frem til å komme i gang.

Likevel oste hjemmehåpet Viswanathan Anand av selvtillit.

– Han markerer sitt territorium når han helt uten å nøle røper noe de fleste ønsker å holde hemmelig. Med det formidler han at det er han som er regjerende verdensmester, og at han ikke frykter Magnus, sier Bae.

Johannessen kan imidlertid fortelle at det er svært uvanlig å gjøre som Anand gjorde på pressekonferansen.

– De pleier først å avsløre disse sekundantnavnene når matchen er over. Magnus hadde helt sikkert bestemt seg for å ikke oppgi noen navn, sier Johannessen, som er imponert over Anands forarbeid.

– Det er sjelden noen av VM-kandidatene får med seg såpass store navn i teamet sitt. Leko er absolutt klasse, sier Johannessen, som selv er stormester i sjakk, og rangert som Norges fjerde beste sjakkspiller.

PS! VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand starter med første parti lørdag kl. 10.15. Partiet kan du se direkte på NRK1.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal