Hopp til innhold

Anand med sjokkavsløring - Carlsen nektet å følge opp

CHENNAI/OSLO (NRK.no) Viswanathan Anand overrasket verdenspressen da han avslørte sine hemmelige sekundanter under sjakk-VMs første pressekonferanse.

Carlsen Anand

Magnus Carlsen ville ikke gjengjelde tjenesten etter at VM-motstander Viswanathan Anand snakket åpent om sine medhjelpere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Magnus Carlsen nektet å svare på hvem som hjelper ham.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på vei ut av pressekonferansen i Chennai i India. 22-åringen holdt seg til planen om å holde sine medhjelpere hemmelig, til tross for at VM-motstander Viswanathan Anand sjokkerte ved å avsløre sine sekundanter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad for hans åpenhet rundt teamet, men jeg kommer ikke til å gjengelde tjenesten, sa en munter, men bestemt Magnus Carlsen til det mannssterke pressekorpset i Chennai.

Da hadde hjemmehåpet Viswanathan Anand allerede sørget for å overraske det tettpakkede presserommet på hotellet i Chennai.

– Det er veldig uvanlig å avsløre sekundantene sine rett før en kamp, sier Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, til NRK.no.

De såkalte sekundantene skal hjelpe spillerne å komme på gode måter å åpne partiene på. Det er vanlig å holde sekundantene hemmelig, fordi motstanderen ofte kan skjønne hvordan en spiller kommer til å åpne om man vet hvilken type spillere som gir ham råd.

– Du vet aldri om det er sannheten

Anand fortalte åpent at han har fire sekundanter med seg: Peter Leko, Chanda Sandipan, Krishnan Sasikiran og Radoslav Wojtaszek.

Spesielt Leko er en sterk spiller, og å få samarbeide med ham er et lite kupp for Anand.

– Jeg har jobbet sammen med dem i flere måneder. Nå føler jeg meg klar, sier Anand med et selvsikkert smil.

Carlsen nektet altså å gjengjelde tjenesten. Det fikk Anand til å trekke på smilebåndet, før han sådde tvil om sin egen ærlighet.

– Du kan ikke tro på alt vi sier. Jeg kan svare ærlig på et spørsmål, men du vet aldri om det er hele sannheten eller ikke. Det gjelder Magnus også, sa Anand.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

I dag starter sjakk-VM i India. Magnus Carlsen skal spille mot Viswanathan Anand. Se presskonferansen før mesterskapet.

En munter Magnus Carlsen fikk pressen til å bryte ut i latter, mens Viswanathan Anand sjokkerte ved å avsløre sine medhjelepere. Se hele pressekonferansen her.

Kaller avsløringen en «strek» fra Anand

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, tror Anand avslørte sine sekundanter for å legge ekstra press på Carlsen.

– Han vil kanskje slippe å få de spørsmålene hele tiden, og sørge for at Magnus får de spørsmålene i stedet. Det er vel en strek han har tenkt ut, sier Agdestien.

– Er det litt mind games?

– Jeg vet ikke. Men vi må prøve å holde på vår plan, og så tar vi det underveis hvis vi skal endre noe, sier Agdestein.

– Magnus har ikke alltid hatt noe stort lag rundt seg. Har han egentlig noen sekundanter her i Chennai?

– Det er en av de tingene vi ikke vil avsløre. Men det er klart at det er en moderne tidsalder med elektroniske hjelpemidler og mulighet for å kommunisere. I tillegg er det mange hoteller i Chennai, og det kan være en fordel å ha dem i nærheten, sier manageren hemmelighetsfullt.

Han synes ikke Carlsen kom dårlig ut av pressekonferansen og Anands avsløring.

– Nei, det tror jeg ikke, sier Agdestein kontant.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

I dag kom Carlsen til det hotellet hele sjakk VM skal spilles.

Slik så det ut da Magnus Carlsen ankom hotellet i indiske Chennai.

– Vinner om jeg spiller mitt beste

Carlsen blir av de fleste holdt som favoritt til å stikke av med VM-tittelen. Uten at det stresser den norske 22-åringen.

– Jeg vet ikke om alle er enige i at jeg er favoritten, men hvis jeg gjør mitt beste og spiller på mitt høyeste nivå, kan jeg vinne. Det er målet, sa Carlsen.

Anand er imidlertid mer enn klar for å møte sin norske konkurrent. 43-åringen har ladet opp på treningsleir i Tyskland.

– Jeg har forberedt meg som vanlig gjennom måneder med trening. Jeg tror jeg er godt forberedt, men vi får se hvordan det går. Men jeg tror jeg er klar, sa Anand.

– Anand en stor stjerne

Han legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med at VM går av stabelen i hans hjemland. 43-åringen håper nettopp det skal bikke det hele i hans favør.

– Jeg er veldig glad for at VM spilles i hjembyen min. Jeg ser frem til å komme i gang, sa Anand.

– Jeg er også glad for å være her, flirte Carlsen - til stor latter fra det fremmøtte pressekorpset.

– Jeg gleder meg til å komme i gang, jeg også. Anand er en stor stjerne her, og jeg er glad for at det er så mye interesse for sjakk i India, sa nordmannen.

Sjakk VM: Åpningsseremoni

Se åpningsseremonien i sjakk-VM direkte fra Chennai torsdag formiddag.

Siste nytt

 • Mbappé misset to straffer og ble skadet i PSG-seier

  Kylian Mbappés misset et straffespark to ganger og måtte byttes ut med skade i seriekampen mot Montpellier. Det ødela dagen for Paris Saint-Germain onsdag.

  Fabián Ruiz, Lionel Messi og 16-åringen Warren Zaïre-Emery scoret i 3-1-seieren som gjør at PSG er fem poeng foran serietoer Marseille. Det var lagets første seier på tre seriekamper, men Mbappés skade bekymrer.

  PSG fikk straffe etter sju minutter da Christopher Jullien ulovlig hindret Sergio Ramos på et frispark. Mbappés skudd ble reddet av Benjamin Lecomte, men Montpellier-spillere hadde løpt inn i feltet for tidlig, og straffen måtte tas om igjen. Etter at Lecomte slo straffe nummer to i stolpen, satte Mbappé returen over mål.

  Etter halvspilt første omgang haltet Mbappé ut. Ramos måtte også ut med en hodesmell, og et Messi-mål ble annullert for offside etter VAR-gjennomgang. Achraf Hakimi fikk også en scoring annullert for offside.

  Først i det 55. minutt fikk PSG et tellende mål da Fabian scoret. Messi doblet ledelsen. Arnaud Nordin reduserte, men Zaïre-Emery kom inn og scoret sitt første mål for førstelaget.

  PSG er fem poeng foran Marseille, som slo Nantes 2-0 borte, og seks foran Lens, som tapte 0-1 for Nice.

  France Soccer League One
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Cremonese med cupskalp – Solbakken og co. ute

  Cremonese tok sin annen store skalp i den italienske cupen da Roma ble slått ut i kvartfinalen med et sviende 1-2-tap. Ola Solbakken ble sittende på Roma-benken gjennom hele kampen.

  Det er ikke første gangen denne sesongen at Cremonese står for en skrell i Coppa Italia. Laget slo ut serie A-lederlaget Napoli i den forrige runden.

  Henrikh Mkhitaryan og Felix Afena-Gyan.
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP
 • Tøff motstand for Hanche Olsen – Bayern komfortabelt videre

  Etter å ha innledet vårsesongen med tre 1-1-kamper fant Bayern München formen igjen i cupkampen mot Mainz og vant 4-0 på bortebane.

  Andreas Hanche-Olsen og hans lagkamerater i hjemmeforsvaret fikk en stri kveld da Bayern-stjernene slo seg løs. Mål av Eric Maxim Choupo-Moting, Jamal Musiala og Leroy Sané avgjorde kampen allerede i første omgang.

  Jamal Musiala og Andreas Hanche-Olsen
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste