Anand med sjokkavsløring - Carlsen nektet å følge opp

CHENNAI/OSLO (NRK.no) Viswanathan Anand overrasket verdenspressen da han avslørte sine hemmelige sekundanter under sjakk-VMs første pressekonferanse.

Carlsen Anand

Magnus Carlsen ville ikke gjengjelde tjenesten etter at VM-motstander Viswanathan Anand snakket åpent om sine medhjelpere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Magnus Carlsen nektet å svare på hvem som hjelper ham.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på vei ut av pressekonferansen i Chennai i India. 22-åringen holdt seg til planen om å holde sine medhjelpere hemmelig, til tross for at VM-motstander Viswanathan Anand sjokkerte ved å avsløre sine sekundanter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad for hans åpenhet rundt teamet, men jeg kommer ikke til å gjengelde tjenesten, sa en munter, men bestemt Magnus Carlsen til det mannssterke pressekorpset i Chennai.

Da hadde hjemmehåpet Viswanathan Anand allerede sørget for å overraske det tettpakkede presserommet på hotellet i Chennai.

– Det er veldig uvanlig å avsløre sekundantene sine rett før en kamp, sier Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, til NRK.no.

De såkalte sekundantene skal hjelpe spillerne å komme på gode måter å åpne partiene på. Det er vanlig å holde sekundantene hemmelig, fordi motstanderen ofte kan skjønne hvordan en spiller kommer til å åpne om man vet hvilken type spillere som gir ham råd.

– Du vet aldri om det er sannheten

Anand fortalte åpent at han har fire sekundanter med seg: Peter Leko, Chanda Sandipan, Krishnan Sasikiran og Radoslav Wojtaszek.

Spesielt Leko er en sterk spiller, og å få samarbeide med ham er et lite kupp for Anand.

– Jeg har jobbet sammen med dem i flere måneder. Nå føler jeg meg klar, sier Anand med et selvsikkert smil.

Carlsen nektet altså å gjengjelde tjenesten. Det fikk Anand til å trekke på smilebåndet, før han sådde tvil om sin egen ærlighet.

– Du kan ikke tro på alt vi sier. Jeg kan svare ærlig på et spørsmål, men du vet aldri om det er hele sannheten eller ikke. Det gjelder Magnus også, sa Anand.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

I dag starter sjakk-VM i India. Magnus Carlsen skal spille mot Viswanathan Anand. Se presskonferansen før mesterskapet.

En munter Magnus Carlsen fikk pressen til å bryte ut i latter, mens Viswanathan Anand sjokkerte ved å avsløre sine medhjelepere. Se hele pressekonferansen her.

Kaller avsløringen en «strek» fra Anand

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, tror Anand avslørte sine sekundanter for å legge ekstra press på Carlsen.

– Han vil kanskje slippe å få de spørsmålene hele tiden, og sørge for at Magnus får de spørsmålene i stedet. Det er vel en strek han har tenkt ut, sier Agdestien.

– Er det litt mind games?

– Jeg vet ikke. Men vi må prøve å holde på vår plan, og så tar vi det underveis hvis vi skal endre noe, sier Agdestein.

– Magnus har ikke alltid hatt noe stort lag rundt seg. Har han egentlig noen sekundanter her i Chennai?

– Det er en av de tingene vi ikke vil avsløre. Men det er klart at det er en moderne tidsalder med elektroniske hjelpemidler og mulighet for å kommunisere. I tillegg er det mange hoteller i Chennai, og det kan være en fordel å ha dem i nærheten, sier manageren hemmelighetsfullt.

Han synes ikke Carlsen kom dårlig ut av pressekonferansen og Anands avsløring.

– Nei, det tror jeg ikke, sier Agdestein kontant.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

I dag kom Carlsen til det hotellet hele sjakk VM skal spilles.

Slik så det ut da Magnus Carlsen ankom hotellet i indiske Chennai.

– Vinner om jeg spiller mitt beste

Carlsen blir av de fleste holdt som favoritt til å stikke av med VM-tittelen. Uten at det stresser den norske 22-åringen.

– Jeg vet ikke om alle er enige i at jeg er favoritten, men hvis jeg gjør mitt beste og spiller på mitt høyeste nivå, kan jeg vinne. Det er målet, sa Carlsen.

Anand er imidlertid mer enn klar for å møte sin norske konkurrent. 43-åringen har ladet opp på treningsleir i Tyskland.

– Jeg har forberedt meg som vanlig gjennom måneder med trening. Jeg tror jeg er godt forberedt, men vi får se hvordan det går. Men jeg tror jeg er klar, sa Anand.

– Anand en stor stjerne

Han legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med at VM går av stabelen i hans hjemland. 43-åringen håper nettopp det skal bikke det hele i hans favør.

– Jeg er veldig glad for at VM spilles i hjembyen min. Jeg ser frem til å komme i gang, sa Anand.

– Jeg er også glad for å være her, flirte Carlsen - til stor latter fra det fremmøtte pressekorpset.

– Jeg gleder meg til å komme i gang, jeg også. Anand er en stor stjerne her, og jeg er glad for at det er så mye interesse for sjakk i India, sa nordmannen.

Sjakk VM: Åpningsseremoni

Se åpningsseremonien i sjakk-VM direkte fra Chennai torsdag formiddag.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal