NRK Meny
Normal

Carlsen-rival overtalte Anand til å stille

Viswanathan Anand (44) vurderte faktisk å droppe hele VM-kvaliken. Men inderen ble overtalt i løpet av en bedre middag med Vladimir Kramnik (38).

Carlsen

NY DUELL: Viswanathan Anand (t.v.) og Magnus Carlsen skal igjen møte hverandre i VM til høsten. Her fra turneringen i Zürich i januar, der nordmannen vant.

Foto: Steffen Schmidt / Ap

Kramnik

OPPMUNTRET ANAND: Vladimir Kramnik.

Foto: OLGA MALTSEVA / Afp
Johannessen

EKSPERT: Stormester Leif-Erlend Johannessen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Anand var langt nede etter VM-nederlaget mot Magnus Carlsen i fjor, og mediene spekulerte i om han ikke ville orke å stille opp i årets kvalifisering. For hva var vitsen i å være med bare for å bli knust igjen?

Etter lørdagens seier er det liten tvil om at Anand valgte rett, men etterpå fortalte inderen hvor nær han var å si fra seg plassen sin.

– Jeg nølte. Jeg satt meg ikke ned og skrev opp grunner for og imot eller noe sånt, men jeg ville ikke bestemme meg for raskt, sier den tidligere verdensmesteren.

London-middag

44-åringen ble overraskende nok overtalt av selveste Vladimir Kramnik, som selv var en av de farligste konkurrentene hans i turneringen.

15. desember møttes de to stormesterne i London. Over middagsbordet greide den legendariske russeren å overtale «Tigeren fra Madras» til å stille.

– Den dagen hadde han tapt et av tidenes latterligste partier mot Nakamura, så jeg ville muntre ham opp. Det endte med at han muntret opp meg i stedet. Han sa «hvorfor ikke spille?», sa Anand på pressekonferansen etter turneringsseieren.

– Det var ikke den eneste grunnen til at jeg valgte å spille, men han var flink til å overtale, sa Anand med et lurt smil.

44-åringen ville ikke ta noen forhastet beslutning.

– Jeg ville føle meg ok igjen, og noen ganger trenger man tid med seg selv. Man kan ta avgjørelsen når man føler seg bedre, sier den indiske folkehelten.

Lettet

Den norske stormesteren Leif-Erlend Johannesen tror ikke Anand var så nær å droppe turneringen som det kunne virke som.

– Den middagen var nok en del av beslutningen hans, men jeg tror ikke tankene om å droppe turneringen var alvorlig ment.

Anand innrømmer at han er overrasket over hvor bra han har spilt.

– Jeg er veldig positivt overrasket over hvordan jeg har spilt. Jeg ante ikke hva jeg skulle forvente før turneringen, men det gikk veldig bra, sier Anand.

– Jeg skal ikke legge skjul på at dette resultatet er en av de hyggeligste overraskelsene jeg har hatt i det siste, fortsetter inderen.

Siste nytt

 • Arsenal seiret mot erkerivalen

  Arsenal slo Tottenham 2-0 i dagens kamp mellom rivalene. Shkodran Mustafi og Alexis Sánchez scoret målene. Det er uhyre tett mellom de beste lagene bak Manchester City for øyeblikket.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Lorentzen 3 hundredeler unna pallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen var bare 17 hundredeler bak Ronald Mulder, men siden det er så jevnt i toppen, holder 34,79 «bare» til 6.-plass. Daichi Yamanaka tar 2.-plassen med 34,65, mens Hein Otterspeer sikrer en pallplass med 34,76. Lorentzen var åpenbart preget av å ha gått 1500 meter i B-gruppen tidligere lørdag.

  Håvard Lorentzen
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Rød med brudd i hånden

  Magnus Abelvik Rød står i fare for å miste håndball-EM i Kroatia i januar etter å gjennomgått en operasjon for et brudd i hånden. 20-åringen er ute i åtte uker.

  Firenasjonersturnering i håndball for menn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
NM kombinert: 5 km langrenn
NM kombinert: 5 km langrenn
Cupfinale: Før cupfinalen for kvinner
Cupfinale kvinner: Oppkjøring
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup skøyter: 1500 m menn
Cupfinale: Avaldsnes - Vålerenga