Analysegiganter levner Norge nærmest null sjanse til VM-gull: – Jeg deler ikke det synet her

PARIS/REIMS (NRK): Fredag startet VM i fotball. Norge er mer eller mindre sjanseløse til å ta VM-gull, spår analysegigant.

Sjögren

KLAR FOR VM: Landslagstrener Martin Sjögren og Maren Mjelde, her under en trening i Oslo i forkant av mesterskapet som begynner fredag. Norge åpner VM lørdag kveld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Hvis jeg spør dere om hvem som vinner VM, vil en del av dere svare de vanlige landene som England, Frankrike og Tyskland. Men det er så mange flere som kan vinne dette VM. USA, Canada, Australia, New Zealand, Japan, Kina, Brasil og Sverige, sa Gianni Infantino på en konferanse i Paris fredag.

Han ramset altså opp elleve av de 24 landene som deltar i VM. Norge var ikke på Fifa-presidentens liste.

«Ingen» snakket om Norges sjanser på konferansen i Paris, selv om det norske laget selv har et mål om medalje. Faktisk viser en oversikt at Norge kun har to prosent sjanse for å vinne VM.

Simulerte VM en million ganger

Analysegiganten Gracenote har nemlig regnet på sannsynligheten for at hvert lag vinner, spiller uavgjort eller taper hver av sine kamper. Deretter har de simulert hele VM en million ganger.

Slik ser tallene fra Gracenote ut:

Norsk Regnesentral har også sett på sannsynligheten for norsk VM-gull. De ender på 2,7 prosents sjanse for Norge.

– To prosent på oss, ja. Det betyr ikke så mye hva andre tenker. Det viktigste er hva vi tenker. Vi tror det skal bli et bra mesterskap for vår del og vi skal gjøre alt vi kan for å karre oss til medalje, sier en av Norges største profiler, Guro Reiten, til NRK når hun får se tallene.

Reiten

LANDSLAGSPROFIL: Guro Reiten, her fra en treningsøkt med landslaget på Ullevaal stadion i slutten av mai.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Legger lite vekt på hva andre tror

Også landslagstrener Martin Sjögren smiler godt når NRK viser ham sannsynlighetsutregningen for det kommende mesterskapet.

– Jeg deler ikke synet her. Vi har for lav prosentsats, synes jeg. Men jeg tror heller ikke Frankrike er de største favorittene. Jeg mener USA er dét, sier svensken, før han legger til:

– Vi legger lite vekt på hva andre tror, synes og tenker. Vi er bevisst på å legge fokus på det vi kan. Vi har en høy ambisjon for dette mesterskapet. Vi har potensial. Men så er vi fullt klar over at det kreves gode prestasjoner i alt vi gjør. Ha «stang inn» innimellom, så håper jeg vi er med der i kampen. Om det nå gir oss to, åtte eller ti prosent, det spiller ingen rolle, sier Sjögren.

Sjögren

GOD STEMNING: Landslagssjef Martin Sjögren (nummer tre fra høyre) med støtteapparat og spillere på trening fredag, dagen før Norges VM-åpning mot Nigeria.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mål om medalje

Vertsnasjonen Frankrike er favoritt i begge analysene. De er i Norges gruppe, i tillegg til Sør-Korea og Nigeria. Etter gårsdagens 4–0 seier i åpningskampen har trolig sannsynligheten for fransk gull økt med noen små desimaler.

– Vi har en målsetting om medalje etter en grundig målsettingsprosess. Vi gikk ikke inn i dette med at vi kommer til å ta medalje, at vi vet det. Det var masse tvil om det, innrømmer Lise Klaveness, direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund.

– Så vi gikk inn og analyserte hva som skal til for å ta en medalje. Hvor mange innlegg må vi ha? Vi har sett på empirien for medaljelag, både på lagnivå og individuelt nivå, sier hun.

Etter det har de altså kommet frem til at målet er medalje. Utregningen til norsk regnesentral viser at det er 12,9 % sjanse for at det skjer.

Lise Klaveness

NFF-DIREKTØR: Lise Klaveness.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men, som man sier, cup er cup:

– Fotball er ikke matematikk. Vi vet vi har et toppnivå inne som holder. Det går ikke an å beregne. Det er også sjarmen og noe som er utrolig frustrerende med fotball, smiler Klaveness.

 • PS: Basert på statistikken er det dermed sannsynlig at Norge kommer på annenplass i sin gruppe. I så fall møter Norge toeren i gruppe C, som består av Australia, Brasil, Italia og Jamaica.

Siste nytt

 • Barcelona med årets første seier

  Barcelona fikk en tung start på årets sesong med tap i første kamp, men slo tilbake søndag.

  Klubben måtte klare seg uten superstjernen Lionel Messi som er ute med skade, men to scoringer av nysigneringen Antoine Griezmann bidro til at det ble 5-2-seier over Real Betis.

  Antoine Griezman
  Foto: Josep Lago / AFP
 • Tutta spilte seg opp på siste runde

  Suzann Pettersen viste glimt av gammel storhet på avslutningsrunden av LPGA-turneringen i golf i canadiske Aurora søndag. Hun ble til slutt nummer 59.

  På søndagens runde noterte den norske golfprofilen seg solide sju birdier på de 18 hullene.

  Suzann Pettersen i aksjon under første runde i CP Women's Open
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Godset med viktig seier

  Strømsgodset slo Sarpsborg 08 2-1 i eliteserien søndag kveld.

  Det betyr at drammenserne klatrer forbi nettopp Sarpsborg på tabellen. Fortsatt ligger de på 15.plass, men nå er de kun tre poeng bak Ranheim på kvalikplassen.

  Strømsgodset
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal