Hopp til innhold
Kommentar

Analyse: Er Liverpool bedre uten Coutinho?

Tallene viser at Philippe Coutinho var en av Liverpools viktigste spillere. De viser også at laget tar flere poeng uten ham.

Philippe Coutinho

BEDRE UTEN?: Er Liverpool bedre uten Philippe Coutinho?

Foto: Kin Cheung / AP

Flest målgivende. Flest skapte sjanser. Playmaker, boksåpner, dødballspesialist.

Ikke rart Jürgen Klopp tviholdt på Philippe Coutinho.

Brasilianeren var Liverpools magiker, en spiller som kunne score fra 30 meter, drible seg fri på små flater og finne hull i tjukke forsvarsmurer. Da han stakk til Barcelona i januar for 1,4 milliarder kroner, tidenes nest høyeste overgangssum, virket tapet enormt.

Liverpool har ikke hentet en erstatter heller. Men så langt ser de ikke ut til å savnet ham.

Mye tyder faktisk på at de er bedre uten.

Burde savne Coutinho

Statistikken som støtter teorien er også den mest elementære: antallet poeng. I de 18 kampene Liverpool har spilt med Coutinho fra start denne sesongen, har de hatt et snitt på 1,78.

De 24 kampene han ikke har startet, har snittet vært 2,21.

Dette er ingen nylig utvikling. Da Coutinho dro, lå Liverpools snitt uten ham på 2,36.

Det som gjør disse tallene så forvirrende, er at Coutinho er så god. Det vet vi jo. På sine 18 kamper fra start scoret han 12 mål og la opp til åtte. Han var involvert i et mål hvert 74. minutt. Det er en sensasjonell produktivitet for en sentral midtbanespiller.

Med ham scoret Liverpool 0,20 flere mål i snitt per kamp, uten å slippe inn mer. Nesten alt tyder på at de var bedre med ham i laget.

Så hvorfor sier ikke antallet poeng det samme?

Liverpool's Brazilian midfielder Philippe Coutinho (L) vies with Sevilla's Argentinian defender Gabr

I AKSJON: Philippe Coutinho i aksjon mot Sevillas Gabriel Mercado.

Foto: Paul Ellis / AFP

Enten eller

De siste ukene har flere skribenter og bloggere som følger Liverpool, prøvd å nøste opp i paradokset. Én ved navn Andrew Beasley poengterte at mange av kampene Coutinho spilte, enten endte med storseier eller poengtap.

Beasley hadde rett. I de åtte kampene Liverpool vant med Coutinho fra start, var resultatene 3–2, 7–0, 3–0, 5–1, 7–0, 4–0, 5–0, 2–1. Altså var fem av dem med minst fire måls margin.

Når Liverpool og Coutinho først var i slag, var de nærmest ustoppelige.

Men når de ikke hadde dagen, sto de oftere fast. Med Coutinho tapte Liverpool poeng mot lag som Burnley (1–1), Newcastle (1–1) og West Bromwich Albion (0–0). De møtte veggen hjemme mot Manchester United (0–0) og Chelsea (1–1). De spilte 1–1 mot Spartak Moskva, så slo de samme lag 7–0 på Anfield.

Med Coutinho så prestasjonene ut til å variere mer.

Prøver lykken

SOCCER-ENGLAND-LIV-MUN/

KLOPP OG COUTINHO: Trener Jürgen Klopp tar omkring Philippe Coutinho.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Og det motsatte har skjedd uten Coutinho. Liverpool har tatt 16 seiere uten ham, hvorav kun to har vært med mer enn fire måls margin. Åtte har vært med ett mål eller to.

Det er som om Liverpool fordeler målene jevnere utover kampene når han ikke spiller. De er mer stabile. Og dette gir selvsagt flere poeng.

Hvorfor har det vært slik? Etter Beasleys funn nevnte bloggeren Zachary Marx at Coutinho prøver enormt mange langskudd. Tallene er ekstreme: I Premier League denne sesongen fyrte Coutinho av 3,1 skudd utenfor boksen per 90. minutt.

Det er det høyeste snittet blant alle spillere som spiller fast i de fem største europeiske ligaene: Spania, Tyskland, Italia, England og Frankrike.

Disse skuddene bruker opp mange Liverpool-angrep hvor ballen ellers kunne ha gått til en medspiller. Man skal være usedvanlig treffsikker for å kunne forsvare en slik skuddfrekvens, spesielt når medspillerne dine heter Mohamed Salah, Roberto Firmino og Sadio Mané.

Dominerende playmaker

Men langskudd er en del av Coutinhos stil. Og jo flere han tok, desto mer avhengig var laget av at han traff. Om han smalt inn et mål, hadde de overtaket. Om han ikke hadde dagen, men fortsatte å skyte, reduserte skuddene medspillernes sjanser til å avgjøre kampen.

Da Liverpool spilte 1–1 hjemme mot Burnley, fyrte Coutinho av syv skudd uten hell.

Dette betyr ikke nødvendigvis at Coutinho er en egoist. Som playmaker skapte han flest mål og la opp til flest sjanser. Rollen som tilrettelegger hadde imidlertid samme effekt som den som avslutter, nemlig at en stor del av Liverpools kreative initiativer kom fra én og samme spiller.

Så når Coutinho hadde dagen, kunne laget vinne med fem mål. Når han slet, slet også ofte laget. I de ni kampene hvor han verken scoret eller la opp til mål, la Marx til, vant Liverpool kun én.

Gi meg ballen

Klopp nevnte noe lignende forrige uke, da han pratet om lagets form uten Coutinho.

– Phil var veldig dominant for oss. Når vi ikke var på vårt beste, var det alltid en god idé å gi ham ballen, sa treneren.

Coutinho kunne nemlig skape noe ut av intet. Men av og til ga spillerne ham for mye av ansvaret.

– Vi ga Phil pasninger på fire meter, og man trenger ikke slikt. Nå har vi ikke denne dominante spilleren; «gi den til meg, gi den til meg, gi den til meg», sa Klopp.

Tyskeren la til at Liverpool visste de måtte endre kampplanen uten Coutinho. I det siste har det kreative ansvaret blitt jevnere fordelt på Salah, Firmino og Mané.

– Det gjør oss litt mer uforutsigbare, sa Klopp.

FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-MIDDLESBROUGH

DOMINANT: Trener Jürgen Klopp mener Philippe Coutinho var en veldig dominant for Liverpool.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Ett mål på fem kamper

Og lagets prestasjoner har blitt jevnere. De snublet mot Swansea og West Brom i januar, men har siden vunnet fem av syv kamper og scoret minst to mål i seks av dem. Unntaket var kampen mot Porto tirsdag, hvor de allerede ledet 5–0 sammenlagt.

I Premier League har ingen tatt flere poeng per kamp enn Liverpool siden nyttår. Både Firmino og Salah har fortsatt sin fine form.

Og Mané har funnet flyten igjen. Senegaleseren glitret på høyrekanten forrige sesong, men ble flyttet til venstre da Salah ble kjøpt, mens Coutinho ble satt ned som venstre indreløper. Før nyttår scoret Mané syv mål på 20 kamper. Nå står han med fem mål på fire.

En annen nylig utvikling er Liverpools soliditet. Uten Coutinho har de regelmessig kunnet bruke en midtbanetrio som er mer aggressiv og duellsterk, mens kjøpet av stopperen Virgil van Dijk har styrket forsvaret. De siste fem kampene har Liverpool sluppet inn ett mål.

Så lenge de fortsetter slik, ser ikke salget av Coutinho så galt ut likevel.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal