Amnesty: Overgrep og tvangsarbeid på VM-anlegg i Qatar

Menneskerettighetsorganisasjonen ber FIFA stoppe turneringen og sier den er basert på brudd på menneskerettigheter.

Arbeiderbolig Doha

Dette bildet fra 2015 viser et rom arbeidere i Doha deler.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Ifølge Amnesty er arbeiderne på Khalifa International Stadium tvunget til å leve under kummerlige forhold, de må betale for å bli rekruttert til jobben, lønninger blir holdt tilbake og pass blir beslaglagt.

Sju arbeidere ble også nektet å reise hjem for å hjelpe familiene sine under det kraftige jordskjelvet i Nepal i 2015.

Organisasjonen oppfordrer også store VM-sponsorer som Coca-Cola og McDonalds til å legge press på det internasjonale fotballforbundet FIFA for å stanse denne utnyttingen.

Etter fjorårets rapport ba sponsorene FIFA rydde opp i arbeidsforholdene. Og her hjemme har det blitt reagert. LO og Norges Fotballforbund har bedt FIFA gjøre noe med situasjonen.

– De lever under forferdelige forhold. Jeg har sett bildene, og det er ikke noe hyggelig syn, har tidligere fotballpresident Yngve Hallén sagt til NRK.

– VM basert på misbruk

– Dette er et VM basert på misbruk av arbeidere, sier Mustava Qadri i Amnesty International.

Bakgrunnsmaterialet for rapporten er samlet inn i løpet av ett år, fram til februar 2016. 234 menn, hovedsakelig fra Bangladesh, India og Nepal, er blitt intervjuet.

En arbeider forteller at han ble truet av sjefen da han klaget over han ikke hadde fått lønn på flere måneder.

– Han skrek og skjelte meg ut og sa at hvis jeg klaget igjen, kom jeg aldri til å slippe ut av landet, sier han, melder BBC.

Arbeidere i Doha, Qatar

Arbeidere i det som kalles Aspire Zone i Doha i Qatar.

Foto: NASEEM ZEITOON / Reuters

– Tetter hull dag for dag

Sjefen for arrangementskomiteen for VM i 2022, Hassan Al-Thawadi, sier Amnesty har pekt på feilgrep som har gått ut over noen av de 5100 bygningsarbeiderne som jobber med å bygge VM-anlegg.

– Vi har alltid anerkjent at vi ikke har en tryllestav som kan fikse problemet helt fra starten. Vi tetter hull dag for dag, sier han.

I fjor sa myndighetene i landet at de skulle endre det såkalte «kalafa»-systemet som gjør at en arbeider ikke kan bytte jobb eller forlate landet uten å få lov til det av arbeidsgiveren.

Siste nytt

 • Ruud-tap for verdenstoeren

  Casper Ruud kom til kort i kvartfinalen mot verdenstoer Daniil Medvedev i ATP-turneringen på Mallorca torsdag. Russeren vant med settsifrene 7-5, 6-1.

  Russerens servebrudd ble avgjørende i kampen der Ruuds server ikke var helt på det nivået man er vant til å se.

  De to duellantene fulgte hverandre tett i det første settet, der de begge vant hver sine servegame. I game nummer elleve fikk derimot russiske Medvedev sjansen til å bryte serven til Ruud.

  Russeren misset på den første bruddballen, og det ga Ruud en sjanse til å redde inn gamet. Medvedev lot seg ikke be to ganger og brøt serven da Ruud skjøt i nettet. Medvedev servet inn det siste gamet og vant det første settet 7-5. (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • RBK svarer på Hareide-uttalelser

  Styreleder Ivar Koteng ber NRK gjengi hva Hareide har sagt før han svarer på spørsmål. NRK opplyser at Hareide har uttalt at han er for Pride-markeringer, men ikke i fotballen.

  – Stiller klubben seg bak dette?

  – Rosenborg har valgt å markere Pride ved flere tilfeller. Vi tror RBK har en viss påvirkningskraft slik at vi kan få større likeverd enn i dag, sier Koteng.

  – Er det uproblematisk at klubb og hovedtrener er uenige?

  – Jeg er ikke sikker på at han er helt uenig med oss. Jeg tror han tenker mest på spilleregler. Det er ikke problematisk at en trener og klubb har ulikt syn på forskjellige ting. Det er sånn det bør være i et demokrati, sier Koteng.

  – Hareide etterlyser et system hvis idretten først skal brukes til det. Alternativt at den (idretten) ikke skal det, og her har vi da et annet syn, legger han til.

  – Hva skiller Hareide og klubben mest?

  – Det er jo at vi velger å bruke RBKs posisjon til å markere Pride.

  Koteng
  Foto: Ole Martin Wold
 • Haugesund henter Strømmenspiller

  Den 21 år gamle midtbanespilleren Torje Naustdal tar steget fra Strømmen til Haugesund etter inneværende sesong.

  Det opplyser eliteserieklubben på sine nettsider.

  Naustdal, som opprinnelig kommer fra Florø, kom til Strømmen før 2020-sesongen og gleder seg nå til nye eventyr.

  – Jeg skal selvsagt gjøre alt for å vise meg fortjent til tilliten de viser meg og kan ikke si annet enn at jeg gleder meg veldig, sier han.

  21-åringen skal gjennomføre den inneværende sesongen med Strømmen i 1. divisjon før han tar steget opp til Haugesund.

  1. divisjon fotball 2020: Strømmen - Sandnes Ulf
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal