Hopp til innhold

Amir (33) syklet over 200.000 høydemeter i august

Amir Ghoreshi er en hobbysyklist utenom det vanlige. Han har brukt sommerferien på å sykle opp og ned Alpe d`Huez. Det er snaue 7000 høydemeter hver dag.

Amir bakfra

SYKKELGLEDE: Amir Ghoreshi har begitt seg ut på noen ville sykkelturer.

Foto: Privat

Mens mange lever late dager og nyter solen på sommeren, så har Amir Ghoreshi en helt annen hverdag. Nordmannen, som til daglig jobber som dataingeniør, klatrer ellevilt mange høydemeter hver sommer. Tidligere har han syklet Trollstien, Holmenkollen og Grefsenkollen, blant annet. I år var utfordringen kanskje enda større.

I august syklet han nemlig opp og ned Alpe d`Huez i Frankrike hver eneste dag. Det ble til slutt 234.461 høydemeter i løpet av 31 dager. Dette er altså en knalltøff bakke som sykles i Tour de France. Alpe d'Huez er 13,8 kilometer lang og har en stigning på 8,1 prosent.

Han forteller at å smile og våge har vært en nøkkel.

– Mange tror det er et macho prosjekt å bare sykle fort, men det er langt fra det. Det handler om å lage god stemning og samtidig gjøre noe som er meningsløst, for det er det. Men det handler å finne mening i noe meningsløst, sier Ghoreshi til NRK.

Han har også venner og familie som etter hvert har måttet vende seg til hans sommerplaner.

– De første årene kom det litt som et sjokk. De trodde det var en fase, men nå er det min greie, forteller han.

Takker nei til sponsorer

Han forteller at å dele opplevelsene på sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat interesserer ham ikke. Faktisk, så har han ikke konto på de to sistnevnte engang. Det er andre ting enn det som er viktigere for ham på turene.

– Det kuleste med det jeg opplever, er alle menneskene jeg møter i bakken og alle som bor her. Det er en unik ting med det jeg gjør. Det inspirerer dem. Så kan man bestemme selv, få likes, eller få folk til å tenke: «Hva faen gjør han der?», sier hobbysyklisten.

Amir

LITE BILDER: Dette er et av få bilder som Ghoreshi tar på sine sykkelturer.

Foto: Privat

Han forteller at han også har fått diverse tilbud, men han vil ikke gjøre noe stort ut av det.

– Jeg har fått tilbud fra noen sponsorer, men jeg har alltid sagt nei. Jeg betaler for alt selv. Jeg vil ikke våkne hver dag og stresse med Instagram.

For han har blitt lagt merke til mens han har syklet oppover den tøffe stigningen. Ghoreshi sier han har blitt en form for lokalkjendis i området for de som bor eller kjører daglig i området.

– Det er rundt 250 syklister som sykler der hver dag, så å bli lagt merke til er godt gjort. Det tror jeg ikke skjer med andre. Folk sier at de aldri har opplevd lignende, forteller 33-åringen.

Tøffe tak

Men selv om det er mange morsomme opplevelser på veien, innrømmer han at det er en tøff prøvelse fysisk.

– Det er ganske ekstremt, og den fysiske påkjenningen er ekstrem. Jeg har merket det mer de siste årene. Men jeg har opparbeidet meg dette nivået de siste fire årene, sier Ghoreshi.

Amir klatrer

BRATT: Ghoreshi syklet opp en bakke med stigning på 8,1 prosent.

Foto: Privat

Det er også en påkjenning psykisk. Det er lange dager, og det er vanskelig å holde oppe humøret hele veien.

– Din psykiske tilstand varierer mye, for det er bare deg, bakken og sykkelen. Du får veldig mye tid til å tenke, og da går de tankene overalt i 12-13 timer hver dag. Det ganske hardt, for jeg har ikke venner og familie her. Hvis jeg tenker for mye, så bryter jeg sammen og gråter, medgir han.

Men ofte er det også god stemning. Bilister som kjenner ham hilser på, og mange heier på ham underveis.

– Av og til er det bra stemning, og da føler man seg udødelig. Da får man masse gode tider på klokken, og pulsen og hodet er med. Da flyter du og er med i mange timer. Jeg har erfaring og har brukt mye tid på det, forteller Ghoreshi.

Som nevnt, så har han vært ute for slike ekstreme turer tidligere. Ghoreshi forteller at han har lært mye de siste årene.

– Det første året lærte jeg å smile, det andre å våge, det tredje at universet skylder meg ingenting og det fjerde kombinerte jeg alt sammen, sier han.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal