Amerikansk sensasjonsseier – men Johaug avslører: Fikk avslutningen ødelagt av Karlsson-fall

FALUN (NRK): Therese Johaug har gått til topps i samtlige 10 kilometer-renn siden mars 2016. Men fredag ble den imponerende seiersrekken brutt. Etterpå avslørte 32-åringen at hun ble såpass hindret underveis i sekundstriden mot Jessica Diggins.

Z7MNLISkKAc

LITT SKUFFET: Therese Johaug, her etter andreplassen i Falun fredag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Den norske ski-dronningen virket nemlig å ta «tapet» i sekundstriden med fatning. Det skilte til slutt bare 2,1 sekunder mellom Johaug og Diggins i mål. Men det hadde sin forklaring.

– Frida trynte rett foran meg i noen av de skarpe svingene der det var isete. Heldigvis dro hun ikke med seg meg. Men jeg måtte ploge bra bak der. Jeg mistet noen sekunder her og der. Det er sånn som skjer, sier Johaug.

Johaug

HOLDT IKKE: Det ble bare nesten for Johaug i Falun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Hun forteller at det skjedde på vei ned en av de lange utforkjøringene og på slutten av rennet. På toppen av bakken ledet hun med rundt fire sekunder, erindrer Johaug. På det korte strekket ned og inn til mål tapte 32-åringen dermed rundt seks sekunder.

– Ryker seieren med fallet til Frida og farten du mister?

– Det vet jeg ikke, men jeg tapte noen sekunder der. Det er det ingen tvil om.

På spørsmål om hun tror Karlssons fall og hindringen av Johaug hadde noe å si for sluttresultatet, svarer Jessica Diggins at hun «ikke har peiling».

– Langrenn er så annerledes enn for eksempel svømming. Der har du din egen bane. Men her er det så mange variabler. Jeg visste ikke at det hadde skjedd, det er uheldig. Da vet man aldri hva som hadde skjedd, sier Diggins.

Forbannet Karlsson

Frida Karlsson endte på en 13. plass og var naturligvis svært skuffet over prestasjonen. Til Expressen forteller den svenske ski-yndlingen at hun falt.

– Jeg blir bare forbannet på meg selv for at jeg ikke klarer å stå på bena. Therese kjørte forbi meg da jeg falt. Jeg forsøkte å få kontakt med henne, men det gikk ikke. Det var veldig klumpete og det er ikke uflaks. Ishumper skal jeg klare å håndtere, sier Karlsson.

Rørt NRK-ekspert

Det er smått sensasjonelt at Johaug ikke vinner en 10 kilometer. Hun har vunnet samtlige av disse distansene siden verdenscupen i Canada i mars 2016. Det er snart fem år siden.

Hun forteller at hun er fornøyd med dagens løp, men manglet det siste giret som skulle til for å klatre helt på toppen av pallen. Hun sier hun ikke blir forbannet, men skjerpet av å ikke vinne skirenn.

zD0u_bYTSG0

HOPPENDE GLAD: Jessica Diggins øverst på pallen applauderes av Therese Johaug og Ebba Andersson i Falun fredag.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Diggins smilte på sin side fra øre til øre. Årets sesong har i sum vært sterk fra amerikanerens side. Hun vant årets utgave av Tour de Ski og kan nå skilte med en individuell seier i 10 kilometer fristil.

– Å ha et godt løp her er virkelig spesielt. Det føles ikke ekte, sier Diggins til NRK.

– Man blir nesten litt rørt av bilder som det der, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn da amerikaneren tok seieren hjem.

– Må jaggu være lov å ikke ha en topp dag

Helene Marie Fossesholm ble nummer seks i fredagens renn, 45 sekunder bak Diggins. Hun mener at Johaug vet godt at hun ikke er uslåelig, men også at lagvenninnen ikke hadde sin aller beste dag på jobb.

Y0oXJRo5C34

GREI DAG I SPORET: For Helene Marie Fossesholm, her underveis på fredagens 10 kilometer i Falun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

– Hun viser at hun er menneskelig. Men vi må jaggu meg få lov til å ikke ha en topp dag på jobben vi også. Therese sa det var litt tungt. Jessica er i kjempeslag, oppsummerer Fossesholm, som må erkjenne at det er «litt ekstraordinært» at Johaug blir slått.

Ragnhild Haga hadde virkelig en positiv dag og ble nummer fire. Hun slo seg langt på vei inn på VM-laget på denne distansen.

– Jeg tror det skjerper henne veldig. Jeg vet hvor mye tapet for Frida i Holmenkollen i fjor har irritert henne. Jeg tror også hun kan se at det er sunt, men at hun også blir enda bedre i VM av dette her, sier Haga.

PS: Ved siden av Johaug, Fossesholm og Haga viste flere andre gryende VM-form. Heidi Weng ble nummer fem, mens Tiril Udnes Weng tok syvendeplassen. Dårligst av de norske var Lotta Udnes Weng som ble nummer 11.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal