NRK Meny
Normal

Amerikansk friidrett har fått sin Northug-krangel

Sponsorbråk kan hindre VM-deltakelse. Hørt det før?

ATHLETICS/ Track and Field: USA Championships

VIL BESTEMME SELV: Nick Symmonds kan miste VM som følge av sponsorkrangel.

Foto: Kirby Lee / Reuters

Nicholas Symmonds er USAs beste 800-meter løper og er uttatt til VM i Beijing senere i måneden. Nå truer imidlertid en sponsorkrangel deltakelsen.

Symmonds, som ble nummer fem i London-OL er sponset av utstyrsleverandøren Brooks, og vil ikke skrive under på en landslagskontrakt som sier at han eksklusivt må bruke Nike-utstyr under VM.

Skriver han ikke under før søndag, så kommer han ikke til å få være med til VM, sa Jill Geer fra USA friidrettsforbund, ifølge New York Times.

Symmonds på sin side varsler at han vil kontakte en advokat dersom han ikke får delta.

– De har konfiskert min reklameplass

Northug

Petter Northugs sponsoravtale med Coop har forårsaket mye hodebry for toppene i ski-Norge.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

At utøvere har egne sponsoravtaler som krasjer med forbundets er på ingen måte noe særnorsk problem. Det er et økende problem i mange idretter.

Symmonds mener forbundet går altfor bredt ut, og sier ifølge New York Times at han har mottatt et brev der han har fått spesifikke instrukser for pakkingen. I brevet skal han ha blitt bedt om å ikke pakke noe annet enn «Team USA», Nike eller umerket tøy.

– Forbundet har konfiskert reklameplass som jeg eier. De forsøker ofte å tvinge utøverne til å gjøre som de vil, selv om de ikke har noen juridisk rett til det, sier Symmonds til avisa.

Minner om Northug-krangel

I Norge er denne problemstillingen mest kjent gjennom Northugs krangel med Skiforbundet. Northugs satsing med støtte av sin private sponsor Coop har ført til betydelig hodebry for forbundet.

Det er riktignok ikke en utstyrsleverandør, men skilandslaget er sponset av Spar, og at landslagets største profil reklamerer for en annen kjede er ikke greit, mener forbundet.

I fjor fikk han dispensasjon til å stå utenfor landslaget og reklamere for Coop fram til sesongen var i gang. Uten en avtale ville Northug ikke fått lov til å gå verdenscup eller bli kongen av VM i Falun.

Forbundet har åpnet for at en lignende løsning kan bli aktuell også i år.

Siste nytt

  • Dan Martin til UAE Team Emirates

    Dan Martin har signert for Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengens lag UAE Team Emirates.

    Iren som endte på sjetteplass i årets Tour de France kommer fra Quick-Step Floors og har ifølge lagets egne hjemmesider knyttet seg til laget de to neste årene.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart