NRK Meny
Normal

Amerikansk friidrett har fått sin Northug-krangel

Sponsorbråk kan hindre VM-deltakelse. Hørt det før?

ATHLETICS/ Track and Field: USA Championships

VIL BESTEMME SELV: Nick Symmonds kan miste VM som følge av sponsorkrangel.

Foto: Kirby Lee / Reuters

Nicholas Symmonds er USAs beste 800-meter løper og er uttatt til VM i Beijing senere i måneden. Nå truer imidlertid en sponsorkrangel deltakelsen.

Symmonds, som ble nummer fem i London-OL er sponset av utstyrsleverandøren Brooks, og vil ikke skrive under på en landslagskontrakt som sier at han eksklusivt må bruke Nike-utstyr under VM.

Skriver han ikke under før søndag, så kommer han ikke til å få være med til VM, sa Jill Geer fra USA friidrettsforbund, ifølge New York Times.

Symmonds på sin side varsler at han vil kontakte en advokat dersom han ikke får delta.

– De har konfiskert min reklameplass

Northug

Petter Northugs sponsoravtale med Coop har forårsaket mye hodebry for toppene i ski-Norge.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

At utøvere har egne sponsoravtaler som krasjer med forbundets er på ingen måte noe særnorsk problem. Det er et økende problem i mange idretter.

Symmonds mener forbundet går altfor bredt ut, og sier ifølge New York Times at han har mottatt et brev der han har fått spesifikke instrukser for pakkingen. I brevet skal han ha blitt bedt om å ikke pakke noe annet enn «Team USA», Nike eller umerket tøy.

– Forbundet har konfiskert reklameplass som jeg eier. De forsøker ofte å tvinge utøverne til å gjøre som de vil, selv om de ikke har noen juridisk rett til det, sier Symmonds til avisa.

Minner om Northug-krangel

I Norge er denne problemstillingen mest kjent gjennom Northugs krangel med Skiforbundet. Northugs satsing med støtte av sin private sponsor Coop har ført til betydelig hodebry for forbundet.

Det er riktignok ikke en utstyrsleverandør, men skilandslaget er sponset av Spar, og at landslagets største profil reklamerer for en annen kjede er ikke greit, mener forbundet.

I fjor fikk han dispensasjon til å stå utenfor landslaget og reklamere for Coop fram til sesongen var i gang. Uten en avtale ville Northug ikke fått lov til å gå verdenscup eller bli kongen av VM i Falun.

Forbundet har åpnet for at en lignende løsning kan bli aktuell også i år.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL-magasin spesial
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial