Hopp til innhold

Tror ambassadehjelp øker VM-sjansene

Norges ambassade i India har engasjert seg i Magnus Carlsens (22) kommende VM-kamp. Hjelpen kan øke vinnersjansene hans, tror manageren.

Carlsen

Når Magnus Carlsen reiser til India for å kjempe om verdensmestertittelen, har Norges ambassade i New Delhi bidratt til å gi nordmannen optimale konkurranseforhold.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Anand

Viswanathan Anand skal forsvare VM-tittlen mot Magnus Carlsen i Chennai.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi er veldig glade for at de har vært så engasjerte, og at de er så innstilt på å bidra. Vi har allerede fått mye hjelp. De har hatt flere møter med Det indiske sjakkforbundet, de sjekker ut hotellfasiliteter og de gjør i det hele tatt alt de kan for å hjelpe oss, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

Carlsen er nå på treningsleir i Kragerø hvor han lader opp både fysisk og mentalt til kampen mot regjerende verdensmester Viswanathan «Vishy» Anand i november.

Før mesterskapet har mange, deriblant Carlsen-teamet selv, vært kritiske til at verdensmesteren får forsvare tittelen på hjemmebane.

Derfor er nordmannen svært nøye med forberedelsene, og det er allerede kjent at Carlsen blant annet tar med seg en egen kokk og har en av barndomskameratene som rådgiver før mesterskapet.

Tror på sportslig gevinst

Og nå får verdenseneren altså drahjelp fra offisielt hold: Norges ambassade i New Dehli har involvert seg sterkt i planleggingen og forberedelsene til tittelkampen.

Manageren tror bistanden fra ambassaden kan gi en sportslig gevinst under mesterskapet.

– Ja, det føler vi. Istedenfor at vi er avhengig av den indiske arrangøren i alle spørsmål, kan vi henvende oss til ambassaden. De hjelper oss med alle praktiske formål. Det gir oss en trygghetsfølelse å ha dem med på laget, sier Agdestein.

– Profilerer samarbeidet

Agdestein

Manager Espen Agdestein håper å kunne dra sportslige fordeler ut av hjelpen fra ambassaden.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Tone Slenes er førstesekretær ved ambassaden i New Dehli, og hun har hovedansvaret for planleggingen av VM-oppholdet til Carlsen.

Hun sier det er naturlig for ambassaden å utnytte sjakk-VM som begivenhet.

– Det er et kjempestort arrangement både for Norge og India, og det er naturlig for oss å bruke det som en anledning til å profilere samarbeidet mellom norske og indiske ressurser. Det er interessant i forhold til både kultursamarbeid, vitenskap, forskning og næringsliv, sier Slenes.

Hun sier at ambassaden har gode kontakter i Det indiske sjakkforbundet, og at de hjelper til i dialogen mellom sjakkforbundene. Ambassaden bistår også med praktisk hjelp rundt visumsøknader, reise, hotell og andre lokaler.

– Har dere et budsjett for dette arbeidet?

– Akkurat nå er det ikke snakk om store midler. Det er ikke helt avklart ennå, men hovedsakelig er det de ulike sjakkforbundene som bruker midler og krefter i mesterskapet. De legger opp programmet, og så vil vi bidra rundt det, sier Slenes.

– Det er en stor anledning for både Norge og India, og det kan være med å knytte bånd mellom landene, legger hun til.

Pressevakt Frode Andersen ved Utenriksdepartementet er ikke kjent med samarbeidet mellom Carlsen-teamet og ambassaden, men han sier at det er vanlig at ambassadene engasjerer seg i store idrettsarrangement.

– Norske ambassader generelt engasjerer seg gjerne i forberedelsene til store idrettsarrangement. Det kan være både praktisk bistand og rådgivning, sier Andersen.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Menneskerettsgrupper krever milliardkompensasjon til migrantarbeidere i Qatar

  En koalisjon av menneskerettsgrupper krever at Fifa og Qatar setter av 4,3 milliarder kroner til kompensasjon til skadde migrantarbeidere og etterlatte.

  «Fifa og Qatar har sviktet migrantarbeiderne som har vært avgjørende for verdensmesterskapet (i fotball) i 2022, men de kan fortsatt gi kompensasjon til de alvorlig skadde og familiene til de døde», skriver Human Rights Watch i en uttalelse.

  Bak uttalelsen står også Amnesty, organisasjonen FairSquare og en koalisjon av menneskerettsgrupper. (NTB)

  Qatar
  Foto: NTB
 • Herrem må operere – kan miste håndball-EM

  Sola-stjernen Camilla Herrem skal operere akillesen og vil være på sidelinjen i opp til seks måneder. Det betyr at EM i november står i fare.

  Det opplyser hun selv overfor TV 2 etter onsdagens tap for Storhamar i håndballsluttspillets semifinale.

  – Det gjør vondt hver gang jeg går eller springer – egentlig når jeg gjør alt, sier Herrem til kanalen.

  Herrem har spilt 17 mesterskap for Norge siden EM-debuten i 2008. Operasjonen kan gjøre at den rekken brytes.

  – Akkurat nå må jeg være realist og tenke at det er vanskelig å nå EM. Jeg vil heller ikke forhaste meg noe sånn at det går utover videre karriere. Jeg har kommet til et punkt der helsen må komme først, sier hun.

  Hun sier imidlertid at hun vil satse mot håndball-VM på hjemmebane i 2023 og OL i Paris året etter. (NTB)

  Håndball kvinner 2022: Norge - Montenegro
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Deilas menn tok ny seier – Gabrielsen-mål for Austin

  Ronny Deila og hans New York City FC slo Ola Kamaras DC United 2-0 i MLS onsdag. Ruben Gabrielsen scoret i Austins 2-1-seier over Los Angeles FC.

  Seieren tok New York City FC opp på annenplass i den østlige avdelingen i den amerikanske toppligaen. De er poenget bak Jakob Glesnes' Philadelphia Union med en kamp mindre spilt.

  Ruben Gabrielsen hjalp Austin til tabelltopp i den vestlige avdelingen. Den norske midtstopperens scoring kom etter 13 minutter, da han fikk tid inne i feltet og bøyde ballen i lengste hjørne i 2-1-seieren over LAFC. Med det klatret Austin forbi nettopp onsdagens motstander på tabellen.

  (NTB)

  MLS Austin FC LAFC Soccer
  Foto: Ashley Landis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste