Hopp til innhold

Tror ambassadehjelp øker VM-sjansene

Norges ambassade i India har engasjert seg i Magnus Carlsens (22) kommende VM-kamp. Hjelpen kan øke vinnersjansene hans, tror manageren.

Carlsen

Når Magnus Carlsen reiser til India for å kjempe om verdensmestertittelen, har Norges ambassade i New Delhi bidratt til å gi nordmannen optimale konkurranseforhold.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Anand

Viswanathan Anand skal forsvare VM-tittlen mot Magnus Carlsen i Chennai.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi er veldig glade for at de har vært så engasjerte, og at de er så innstilt på å bidra. Vi har allerede fått mye hjelp. De har hatt flere møter med Det indiske sjakkforbundet, de sjekker ut hotellfasiliteter og de gjør i det hele tatt alt de kan for å hjelpe oss, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

Carlsen er nå på treningsleir i Kragerø hvor han lader opp både fysisk og mentalt til kampen mot regjerende verdensmester Viswanathan «Vishy» Anand i november.

Før mesterskapet har mange, deriblant Carlsen-teamet selv, vært kritiske til at verdensmesteren får forsvare tittelen på hjemmebane.

Derfor er nordmannen svært nøye med forberedelsene, og det er allerede kjent at Carlsen blant annet tar med seg en egen kokk og har en av barndomskameratene som rådgiver før mesterskapet.

Tror på sportslig gevinst

Og nå får verdenseneren altså drahjelp fra offisielt hold: Norges ambassade i New Dehli har involvert seg sterkt i planleggingen og forberedelsene til tittelkampen.

Manageren tror bistanden fra ambassaden kan gi en sportslig gevinst under mesterskapet.

– Ja, det føler vi. Istedenfor at vi er avhengig av den indiske arrangøren i alle spørsmål, kan vi henvende oss til ambassaden. De hjelper oss med alle praktiske formål. Det gir oss en trygghetsfølelse å ha dem med på laget, sier Agdestein.

– Profilerer samarbeidet

Agdestein

Manager Espen Agdestein håper å kunne dra sportslige fordeler ut av hjelpen fra ambassaden.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Tone Slenes er førstesekretær ved ambassaden i New Dehli, og hun har hovedansvaret for planleggingen av VM-oppholdet til Carlsen.

Hun sier det er naturlig for ambassaden å utnytte sjakk-VM som begivenhet.

– Det er et kjempestort arrangement både for Norge og India, og det er naturlig for oss å bruke det som en anledning til å profilere samarbeidet mellom norske og indiske ressurser. Det er interessant i forhold til både kultursamarbeid, vitenskap, forskning og næringsliv, sier Slenes.

Hun sier at ambassaden har gode kontakter i Det indiske sjakkforbundet, og at de hjelper til i dialogen mellom sjakkforbundene. Ambassaden bistår også med praktisk hjelp rundt visumsøknader, reise, hotell og andre lokaler.

– Har dere et budsjett for dette arbeidet?

– Akkurat nå er det ikke snakk om store midler. Det er ikke helt avklart ennå, men hovedsakelig er det de ulike sjakkforbundene som bruker midler og krefter i mesterskapet. De legger opp programmet, og så vil vi bidra rundt det, sier Slenes.

– Det er en stor anledning for både Norge og India, og det kan være med å knytte bånd mellom landene, legger hun til.

Pressevakt Frode Andersen ved Utenriksdepartementet er ikke kjent med samarbeidet mellom Carlsen-teamet og ambassaden, men han sier at det er vanlig at ambassadene engasjerer seg i store idrettsarrangement.

– Norske ambassader generelt engasjerer seg gjerne i forberedelsene til store idrettsarrangement. Det kan være både praktisk bistand og rådgivning, sier Andersen.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal