Tror ambassadehjelp øker VM-sjansene

Norges ambassade i India har engasjert seg i Magnus Carlsens (22) kommende VM-kamp. Hjelpen kan øke vinnersjansene hans, tror manageren.

Carlsen

Når Magnus Carlsen reiser til India for å kjempe om verdensmestertittelen, har Norges ambassade i New Delhi bidratt til å gi nordmannen optimale konkurranseforhold.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Anand

Viswanathan Anand skal forsvare VM-tittlen mot Magnus Carlsen i Chennai.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Vi er veldig glade for at de har vært så engasjerte, og at de er så innstilt på å bidra. Vi har allerede fått mye hjelp. De har hatt flere møter med Det indiske sjakkforbundet, de sjekker ut hotellfasiliteter og de gjør i det hele tatt alt de kan for å hjelpe oss, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

Carlsen er nå på treningsleir i Kragerø hvor han lader opp både fysisk og mentalt til kampen mot regjerende verdensmester Viswanathan «Vishy» Anand i november.

Før mesterskapet har mange, deriblant Carlsen-teamet selv, vært kritiske til at verdensmesteren får forsvare tittelen på hjemmebane.

Derfor er nordmannen svært nøye med forberedelsene, og det er allerede kjent at Carlsen blant annet tar med seg en egen kokk og har en av barndomskameratene som rådgiver før mesterskapet.

Tror på sportslig gevinst

Og nå får verdenseneren altså drahjelp fra offisielt hold: Norges ambassade i New Dehli har involvert seg sterkt i planleggingen og forberedelsene til tittelkampen.

Manageren tror bistanden fra ambassaden kan gi en sportslig gevinst under mesterskapet.

– Ja, det føler vi. Istedenfor at vi er avhengig av den indiske arrangøren i alle spørsmål, kan vi henvende oss til ambassaden. De hjelper oss med alle praktiske formål. Det gir oss en trygghetsfølelse å ha dem med på laget, sier Agdestein.

– Profilerer samarbeidet

Agdestein

Manager Espen Agdestein håper å kunne dra sportslige fordeler ut av hjelpen fra ambassaden.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Tone Slenes er førstesekretær ved ambassaden i New Dehli, og hun har hovedansvaret for planleggingen av VM-oppholdet til Carlsen.

Hun sier det er naturlig for ambassaden å utnytte sjakk-VM som begivenhet.

– Det er et kjempestort arrangement både for Norge og India, og det er naturlig for oss å bruke det som en anledning til å profilere samarbeidet mellom norske og indiske ressurser. Det er interessant i forhold til både kultursamarbeid, vitenskap, forskning og næringsliv, sier Slenes.

Hun sier at ambassaden har gode kontakter i Det indiske sjakkforbundet, og at de hjelper til i dialogen mellom sjakkforbundene. Ambassaden bistår også med praktisk hjelp rundt visumsøknader, reise, hotell og andre lokaler.

– Har dere et budsjett for dette arbeidet?

– Akkurat nå er det ikke snakk om store midler. Det er ikke helt avklart ennå, men hovedsakelig er det de ulike sjakkforbundene som bruker midler og krefter i mesterskapet. De legger opp programmet, og så vil vi bidra rundt det, sier Slenes.

– Det er en stor anledning for både Norge og India, og det kan være med å knytte bånd mellom landene, legger hun til.

Pressevakt Frode Andersen ved Utenriksdepartementet er ikke kjent med samarbeidet mellom Carlsen-teamet og ambassaden, men han sier at det er vanlig at ambassadene engasjerer seg i store idrettsarrangement.

– Norske ambassader generelt engasjerer seg gjerne i forberedelsene til store idrettsarrangement. Det kan være både praktisk bistand og rådgivning, sier Andersen.

Siste nytt

 • Kjetil Haug har signert for VIF

  Målvakt Kjetil Haug har teikna kontrakt med Vålerenga fram til juli 2022. 22-åring har vore på utlån ifrå Sogndal sidan april. Han har ei fortid i mellom annan Manchester City og Sarpsborg, og har 39 landskampar bak seg i aldersbestemte klassar.

  Kjetil Haug
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Gulbrandsen ferdig i Salzburg

  Fredrik Guldbransen har signert en treårskontrakt med den tyrkiske toppklubben Basaksehir og forlater dermed Red Bull Salzburg etter tre år. Gulbrandsen som har en fortid i Molde og Lillestrøm blir lagkamerat med Robinho og Adebayor i Istanbul-klubben.

  Europa League - Group Stage - Group B - Celtic v RB Salzburg
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Ekstraordinært møte om VAR

  Det internasjonale fotballforbundet har innkalt til ekstraordinært møte om det omdiskuterte videodømmingsverktøyet VAR onsdag, skriver Aftonbladet. Det skjer dagen etter at VAR igjen stjal oppmerksomheten i Sveriges seier over Canada i fotball-VM.

  Stina Blackstenius og Kosovare Asllani
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal