NRK Meny
Normal

Robbet av russerne: – Håper de utestenges på livstid

Idrettsutøvere verden over har gått glipp av medaljer på grunn av dopere. Alysia Montaño er nok en av dem det har gått verst utover.

Alysia Montaño

FRARØVET MEDALJER: Fire ganger har amerikanske Alysia Montaño måtte gi tapt for russiske jenter. Nå er hun glad for at juksingen er blitt avslørt. Foto: Instagram/Scanpix

Mandagens sjokkrapport fra WADA har slått ned som en bombe i idrettsverden. Mistankene om systematisk doping i friidretten ble bekreftet da tidligere WADA-president Dick Pound la frem opplysningene om hvordan russiske dopingprøver er blitt ødelagt og skjult de siste årene.

Opplysningene er også en bekreftelse for mistenksomme utøvere verden rundt, som i en årrekke har måtte gi tapt for konkurrenter som har benyttet seg av prestasjonsfremmede middel.

Frarøvet fire medaljer

En av dem er Alysia Montanõ, en av USAs aller beste mellomdistanseløpere. Opp gjennom de siste årene har hun stadig måtte se seg slått av blant andre Marija Savinova og Jekaterina Poistogova, som kommisjonen nå vil utestenge på livstid.

– Jeg har aldri mistet håpet om at jeg en dag skulle få disse medaljene, sier den amerikanske jenta til Sport Illustrated etter at avsløringene er blitt kjent.

Montaño og Savinova har løpt mot hverandre ti ganger de siste fem årene. Den russiske jenta har gått seirende ut hver eneste gang. I 2010 tok Montaño bronse i innendørs-VM, og måtte se sin russiske konkurrent på toppen av pallen. Under VM i Sør Korea i 2011 vant Savinova nok et gull, mens Montaño ble nummer fire.

South Korea Athletics Worlds

SJANSELØS: Alysia Montaño har sett ryggen på Marija Savinova gjennom hele karrieren. Nå er sistdømte involvert i den store russiske dopingskandalen.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Ett år senere var det igjen duket for finale. Denne gangen den største av dem alle. OL-finalen i London. Men for Montaño ble det nok et trist sorti. Savinova løp inn til ny seier. Poistogova ble nummer tre, og nok en gang måtte Montaño ta til takke med fjerdeplassen.

– Vil ha rettferdighet

Etter løpet orket hun ikke gratulere russerne som ble hyllet av folkehavet på stadion.

– Jeg kunne ikke en gang se på dem. Foreldrene mine har lært meg alltid å gratulere mine konkurrenter, men jeg klarte absolutt ikke se på dem. Ikke på grunn av medaljene, men fordi jeg visste at det ikke var riktig, sier hun.

Under VM i Moskva møttes de igjen. Savinova måtte nøye seg med sølv på hjemmebane, mens det ble nok en fjerdeplass for Montaño.

Laster Instagram-innhold

Nå er Savinova og Poistogova to av utøverne som WADA-kommisjonen ønsker skal utestenges på livstid. Også Montaño vil ha de to russiske jentene bort fra idretten.

– Jeg vil at de skal stenges ut på livstid. Alle som nevnes i rapporten bør utestenges, sier hun og legger til:

– Det har vætt en tøff tid med mye meditasjon og bønner. Jeg har håpet at rettferdigheten skulle seire og at sannheten skulle komme ut. Jeg er bare takknemlig for at det endelig har skjedd.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Utfor kvinner
OL i Pyeongchang: Utfor kvinner
OL i Pyeongchang: Utfor kvinner
OL i Pyeongchang: Ishockey og skicross
OL i Pyeongchang: Ishockey og skicross
OL i Pyeongchang: Ishockey og skicross
OL i Pyeongchang: Ishockey og skicross
OL i Pyeongchang: Ishockey og skicross
OL i Pyeongchang: Ishockey og skicross
OL i Pyeongchang: Skicross finaler menn
OL i Pyeongchang: Curling Sverige - Norge