NRK Meny
Normal

Dette bør du vite før du ser Super Bowl

I natt braker det løs - San Francisco 49ers mot Baltimore Ravens. Her er alt du trenger å vite før du og 100 millioner amerikanere benker dere ned foran TVen for å se Super Bowl 47.

Jim Harbaugh og John Harbaugh

Årets Super Bowls store 'storyline' i amerikanske medier har vært duellen mellom brødrene Jim (t.v) og John Harbaugh.

Foto: Mark Humphrey, left,; Matt Slocu / Ap

Beyonce

Superstjernen Beyoncé er hyret inn som pauseinnslag i nattens Super Bowl.

Foto: Mike Lawrie / Afp

Klokken 00.30 i natt sparkes den 47. utgaven av Super Bowl i gang på Mercedes-Benz Superdome i Louisiana, New Orleans i USA.

I fjor så over 111 millioner mennesker kampen verden rundt, som ble vunnet av New York Giants.

** Nattens Super Bowl sendes på Viasat 4 og Viasat Sport HD. På NRK.no kan du følge kampen og chatte med vår reporter underveis.

«Super Bro»

Årets store samtaleevne før kampen har vært duellen mellom brødrene John (50) og Jim Harbaugh (49).

De to trenerne, født med 15 måneders mellomrom, leder hvert sitt finalelag. Det har aldri skjedd før.

Eldstemann John Harbaugh leder Baltimore Ravens, mens lillebror Jim Harbaugh er hovedtrener for San Francisco 49ers.

– Jeg tror ikke vi har hatt større drømmer enn akkurat dette, sa Baltimore Ravens-trener John i et intervju med nyhetsbyrået AP da finalelagene var klare.

John er eldst av to brødrene, og har ledet Baltimore Ravens siden 2008. Årets Super Bowl er lagets første på 12 år, og den andre totalt i lagets historie. Sist laget tok seg til Super Bowl var i 2001. Da vant de overlegent 34-7 over New York Giants.

Siden den gang har det gått tyngre for «ravnene» fra Maryland. Det er først de siste fire sesongene at laget virkelig har forbedret seg. Mye takket være lagets store stjerne, linebackeren Ray Lewis (37).

Ray Lewis' siste kamp

Ray Lewis

Ray Lewis er en av amerikansk fotballs mest fryktede forsvarsspillere. 37-åringen med draktnummer 52 spiller karrierens siste kamp i natt.

Foto: Nick Wass / Ap

Lewis har spilt for Ravens siden oppstarten i 1996, og har gjort det klart at Super Bowl blir hans aller siste kamp som profesjonell NFL-spiller.

Ray Lewis er den eneste spilleren som ble draftet i 1996 som fortsatt er aktiv, og har mer enn 250 kamper for Baltimore Ravens under beltet.

Samtidig med å være blant NFLs beste forsvarsspillere, har han også hatt en svært kontroversiell karriere utenfor banen. I år 2000 var Lewis mistenkt for mord, men ble aldri tiltalt. Før årets Super Bowl har han blitt anklaget for å ha dopet seg, noe han har benektet på det sterkeste.

– Jeg har aldri, aldri tatt noe av det jeg har blitt anklaget for, raste Lewis under den offisielle mediedagen før Super Bowl.

49ers har herjet

San Francisco 49ers har spilt fem Super Bowl gjennom historien, og de har vunnet dem alle, men det begynner å bli lenge siden. Dette er lagets første Super Bowl-opptreden siden 1995.

I år har laget stormet mot Super Bowl, med seier i 11 av sine 16 seriekamper. I sluttspillet slo de først ut Green Bay Packers i «divisional round», som på norsk kan oversettes til kvartfinale, før Atlanta Falcons ble slått i semifinalen, eller «Conference Championships» som det heter.

Mye av suksessen skyldes den løpssterke og sjeldent mobile quarterbacken Colin Kaepernick, som har fått sjansen utover i denne sesongen.

Lynrask quarterback

Kaepernick er kun inne i sitt andre år som NFL-spiller, og har kun spilt ni kamper denne sesongen. Lagets faste quarterback, Alex Smith, ble vraket midtveis inn i årets sesong til fordel for uerfarne Kaepernick. Det har vist som et genistrek fra den yngste av brødrene Harbaugh.

San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick

49ers-quarterback Colin Kaepernick har gjort det til sitt varemerke å ta med seg ballen og gjøre jobben på egenhånd.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

25-åringen fra Wisconsin er nemlig uvanlig rask til å være quarterback, noe som gjør at han ofte selv tar ansvar med å løpe ballen fremover, istedenfor å kaste den fra seg. Det byr på problemer for det forsvarende laget.

Ifølge ESPNs forskningsprogram «Sports Science» har Kaepernick en toppfart på over 35 kilometer i timen.

– Kaepernick er utrolig rask. Gjør du ikke jobben din som forsvarsspiller, er det over, sa NFL-kommentator Phil Simms under semifinalekampen mot Green Bay Packers, der Kaepernick satte ny NFL-rekord i antall yards han løp ballen fremover.

– Kaepernick har vært fenomenal, sier NFL-ekspert Skip Bayless om 49ers-quarterbackens sluttspill.

Joe Flacco

Baltimore Ravens-quarterback Joe Flacco har en meget presis høyrearm.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Det skal også nevnes at Baltimore Ravens sin quarterback også er blant de aller beste i NFL. Joe Flacco (28) har spilt et fantastisk sluttspill, og har vært uvanlig presis i pasningsleveringene sine.

Flere eksperter hevder 28-åringen, som fortsatt har til gode å vinne sin første Super Bowl, besitter NFLs mest presise pasningsarm.

– Flacco har vært sensasjonelt god. Jeg ville ikke tippet mot ham om jeg hadde alle pengene i Kina, uttalte CBS-ekspert og tre ganger Super Bowl-vinner Shannon Sharpe.

Forventer meget jevn kamp

Amerikanske medier er eksperter på å bygge opp til den store kampen, og forhåndsanalysene florerer.

Gjennomgangstonen er at San Francisco 49ers må regnes som små favoritter.

– Ravens er flytsonen om dagen, men 49ers har en mer talentfull tropp. Dette er utrolig vanskelig. Jeg klarer ikke å bestemme meg, sier ESPNs NFL-ekspert Stephen A. Smith i kanalens forhåndsomtale av kampen.

San Franciso-laget har vært blant NFLs beste lag i flere år, men har mislyktes i å ta det siste skrittet til finalen før i år. I fjor røk laget ut i siste ledd før Super Bowl.

At Baltimore Ravens har tatt seg til Super Bowl, er mer overraskende. Laget tapte fem av sine siste seks kamper i ligaspillet, men har slått hardt tilbake i sluttspillet - godt hjulpet av lagets gode quarterback Joe Flacco, og lagets lynraske runningback Ray Rice.

– Det er to svært ulike lag, men begge lag fortjener finaleplassen. Det kommer til å bli en vidåpen kamp, sier NFL-legenden Dan Marino.

 • Hvem tror du vinner nattens Super Bowl? Si din mening i kommentarfeltet under!
Brødrene Harbaugh

Brødrene Jim (t.v.) og John Harbaugh. Jim Harbaugh trener San Francisco 49ers, mens John Harbaugh trener Baltimore Ravens.

Foto: NTB Scanpix

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale