Alsgaard: – Det er veldig trist

Thomas Alsgaard blir lei seg når han tenker på at flere smørere sliter med helsa som følge av giftstoffer i skismøringsprodukter.

Alsgaard

TRIST: Thomas Alsgaard synes det er alvorlig at noen har ofret helsen for den norske skisuksessen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Thomas Alsgaard tok femten medaljer i OL og VM mellom 1994 og 2003. Under OL på Lillehammer tok han gull på tremila. Under lekene i 1994 var det Steinar Tormodsgard som hadde ansvar for skiene til Alsgaard. Tormodsgard har i dag redusert lungekapasitet som følge av et langt liv i smørerboden.

Steinar Tormodsgard

UTSATT: Steinar Tormodsgard (69) var første nordmann som brukte fluorpulveret da det kom til Norge i 1988.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– At smørerne sliter med ettervirkninger på grunn av den jobben de gjorde for oss er selvfølgelig veldig trist, sier Thomas Alsgaard til NRK.

– Skal ha en stor del av æren

Alsgaard er opptatt av å få frem hvor mye smørerne betyr for langrennsløpere.

– De skal ha en stor del av æren for alle medaljene vi tok under OL på Lillehammer. Det arbeidet de gjorde den gangen, og det arbeidet som gjøres i dag er uhyre viktig for de resultatene som oppnås.

– Dette er mennesker som vi jobbet tett med. Vi hadde et godt og nært samarbeid. Vi var avhengig av de og er utrolig glad for den jobben de gjorde for oss, legger Alsgaard til.

På 1990-tallet visste løperne lite om hvilke helseskader smørerne deres ble utsatt for.

Martin Johnsrud Sundby

VERDENSCUPVINNER: Martin Johnsrud Sundby og resten av de norske langrennsløperne er avhengig av smørerne for å kunne prestere bra.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi visste ingenting. Disse produktene var veldig nye den gangen. Det var veldig hemmelig hva de inneholdt, og vi som utøvere ante ikke hva vi hadde under skiene, sier Alsgaard.

Johnsrud Sundby: – Skremmende

Martin Johnsrud Sundby er en av våre største langrennsstjerner. Han blir sjokkert da NRK viser han Dagsrevy-reportasjen om helsefaren som Steinar Tormodsgard og de andre smørerne har blitt utsatt for.

– Dette var jeg ikke klar over. Det er uten tvil skremmende informasjon. Dette er overhodet ikke bra, sier Johnsrud Sundby.

Han er glad for at han kan være med på å tilrettelegge så gode forhold som mulig for sine smørere.

– Vi som løpere er glad for at vi har muligheten til å skaffe de smøretrailere. Mange tror dette er luksustrailere. Men realiteten er at det er for å forbedre forholdene for gutta som smører ski for oss, sier han.

Siste nytt

 • Viking-talent på lån til Mjøndalen

  Viking-spiller Sebastian Sebulonsen (21) har skrevet ny kontrakt med klubben og lånes ut til Mjøndalen. Avtalen strekker seg ut juli, men oppholdet kan forlenges, opplyser Viking på sine nettsider.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Wild rundspilt av St. Louis Blues

  Mats Zuccarello fikk nesten 19 minutter på isen da hans Minnesota Wild tapte 0-4 for St. Louis Blues i NHL. Minnesota Wild og St. Louis Blues ligger på henholdsvis tredje- og fjerdeplass i den vestlige NHL-avdelingen. Nå gjenstår bare én kamp i grunnspillet, og Wild møter nettopp Blues torsdag kveld lokal tid.

  Wild
  Foto: Jeff Curry / Reuters
 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal