NRK Meny
Normal

Alsgaard: – Det er veldig trist

Thomas Alsgaard blir lei seg når han tenker på at flere smørere sliter med helsa som følge av giftstoffer i skismøringsprodukter.

Alsgaard

TRIST: Thomas Alsgaard synes det er alvorlig at noen har ofret helsen for den norske skisuksessen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Thomas Alsgaard tok femten medaljer i OL og VM mellom 1994 og 2003. Under OL på Lillehammer tok han gull på tremila. Under lekene i 1994 var det Steinar Tormodsgard som hadde ansvar for skiene til Alsgaard. Tormodsgard har i dag redusert lungekapasitet som følge av et langt liv i smørerboden.

Steinar Tormodsgard

UTSATT: Steinar Tormodsgard (69) var første nordmann som brukte fluorpulveret da det kom til Norge i 1988.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– At smørerne sliter med ettervirkninger på grunn av den jobben de gjorde for oss er selvfølgelig veldig trist, sier Thomas Alsgaard til NRK.

– Skal ha en stor del av æren

Alsgaard er opptatt av å få frem hvor mye smørerne betyr for langrennsløpere.

– De skal ha en stor del av æren for alle medaljene vi tok under OL på Lillehammer. Det arbeidet de gjorde den gangen, og det arbeidet som gjøres i dag er uhyre viktig for de resultatene som oppnås.

– Dette er mennesker som vi jobbet tett med. Vi hadde et godt og nært samarbeid. Vi var avhengig av de og er utrolig glad for den jobben de gjorde for oss, legger Alsgaard til.

På 1990-tallet visste løperne lite om hvilke helseskader smørerne deres ble utsatt for.

Martin Johnsrud Sundby

VERDENSCUPVINNER: Martin Johnsrud Sundby og resten av de norske langrennsløperne er avhengig av smørerne for å kunne prestere bra.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi visste ingenting. Disse produktene var veldig nye den gangen. Det var veldig hemmelig hva de inneholdt, og vi som utøvere ante ikke hva vi hadde under skiene, sier Alsgaard.

Johnsrud Sundby: – Skremmende

Martin Johnsrud Sundby er en av våre største langrennsstjerner. Han blir sjokkert da NRK viser han Dagsrevy-reportasjen om helsefaren som Steinar Tormodsgard og de andre smørerne har blitt utsatt for.

– Dette var jeg ikke klar over. Det er uten tvil skremmende informasjon. Dette er overhodet ikke bra, sier Johnsrud Sundby.

Han er glad for at han kan være med på å tilrettelegge så gode forhold som mulig for sine smørere.

– Vi som løpere er glad for at vi har muligheten til å skaffe de smøretrailere. Mange tror dette er luksustrailere. Men realiteten er at det er for å forbedre forholdene for gutta som smører ski for oss, sier han.

Siste nytt

 • Alonso snart ferdig

  Fernando Alonso gir seg som Formel 1-fører etter denne sesongen. Spanjolen debuterte i 2001 og vant begge verdensmesterskapene (2005 og 2006) da han satt ved rattet i en Renault. Alonso er nå 37 år.

  Fernando Alonso
  Foto: Luca Bruno / Ap
 • Slutter på landslaget

  Mario Mandzukic har spilt sin siste fotballandskamp for Kroatia. VM ble hans farvel. Han meddelte nyheten via Instagram tirsdag. – Det er aldri et passende tidspunkt for å si farvel, skrev 32-åringen.

  Mario Mandzukic
  Foto: YURI CORTEZ / AFP
 • Ekdal til Serie A

  Svenske Albin Ekdals nye klubb blir Sampdoria i Serie A. 29-åringen spilte på sentral midtbaneplass for Sverige under sommerens VM-sluttspill i fotball i Russland. Ekdal har spilt for tyske Hamburg siden 2015.

  Russia Soccer WCup Sweden Switzerland
  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag