– Vurderte å bryte ut av landslaget

Thomas Alsgaard ble værende på landslaget fordi han følte ansvar. Nå har han lokket Anders Södergren ut av landslaget – og skjønner hvorfor Petter Northug er i tenkeboksen.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard har vært i den samme tenkeboksen som Petter Northug nå befinner seg i.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Petter Northug har ikke sagt endelig ja til Norges Skiforbunds landslagsopplegg for kommende sesong. Han har understreket at han ikke er i konflikt med forbundet, men det er en kjensgjerning at apparatet rundt ham jobber med private alternativer.

LES OGSÅ: Northug gir hjelperne munnkurv

Det er tanker Thomas Alsgaard kjenner seg igjen i. Tirsdag presenterte den tidligere langrennskongen ny sponsor og ny storsatsing for sitt private lag, som nå bærer navnet «Team LeasePlan Go».

Overfor NRK bekrefter Alsgaard at han også i sin aktive toppkarriere, som varte fram til 2003, flere ganger vurderte å bryte med landslaget.

– Vi hadde de samme diskusjonene i min tid. Jeg og et par andre diskuterte om vi skulle bryte ut og danne eget lag, forteller Alsgaard.

– Har et ansvar

– Var det sportslige eller økonomiske argumenter dere diskuterte?

– Begge deler. Den gangen var det null kroner i støtte på landslaget.

– Hvorfor ble det aldri noe brudd?

– Det endte med at vi kom fram til at landslaget var det desidert beste stedet å være hvis man ville bli best i verden, eller beholde en posisjon som best i verden. I tillegg føler man et ansvar for laget, sier Alsgaard.

Og utdyper:

– De unge som kommer inn på et landslag er avhengig av de etablerte. Det er de som holder kulturen ved like, og det er de som henter inn sponsorkronene. Alle har vært unge og urutinerte, og nytt godt av de etablerte stjernene. Så man har et ansvar.

Les videre under bildet.

Thomas Alsgaard med lag

Team United Bakeries er blitt Team LeasePlan Go og består av Jørgen Brink (f.v.), Thomas Alsgaard, Kjetil Hagtvedt Dammen, Anders Sødergren, Audun Laugaland og Christoffer Callesen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ikke kategorisk

Likevel vil ikke Alsgaard, som understreker at han ikke vet hva Petter Northug tenker, fordømme løpere som lander på en annen konklusjon. Selv har han hentet svenske Anders Södergren til sitt private lag. Södergren sa samtidig nei til det svenske landslaget.

– Det finnes situasjoner der man kan tenke litt annerledes, som Södergren nå gjør. Han er inne i det siste året av sin karriere i den retningen, og da kan det være nyttig å bryte ut, gjøre ting litt annerledes og snu opp ned på ting, poengterer Alsgaard.

For Anders Södergren innebærer ikke lagbyttet bare et sportslig miljøskifte, men også et økonomisk løft.

– I Sverige hadde vi 70.000 kroner i året. Jeg kan ikke si hva jeg tjener nå, men det er betydelig mer. Nå vet jeg hva som kommer inn på konto hver måned. Det gir trygghet og ro. Når man har familie, hus og lån er det godt å slippe stresset hver måned der man lurer på om man har råd til å betale regningene, sier Södergren til NRK.

– Burde ikke være sånn

– Hvilket signal er det til det svenske landslagsopplegget?

– Det burde kanskje være en vekkerklokke, hvis man ønsker å beholde de beste løperne, konstarerer 35-åringen med to femmilsseirer fra Holmenkollen.

I Norge er landslagsløperne garantert mer enn dobbelt så mye som sine svenske kollegaer. Men også i Norge kan det være mer å hente på private lag.

– Per i dag så er det nok det, og det burde absolutt ikke vært sånn. Landslagsløperne bør ha en økonomisk trygghet som gjør at de kan ha ro, slik at de kan gjøre en hundre prosent satsing, poengterer Thomas Alsgaard.

Verken Alsgaard eller Södergren vil si hva de hadde gjort om de var i Petter Northug sine sko. Det gjør derimot Marit Bjørgen, som også presenterte ny personlig sponsor tirsdag.

– Mitt råd til Petter er at han bør fortsette på landslaget, sier Bjørgen til NRK.

Les videre under bildet.

Marit Bjørgen Petter Northug

Marit Bjørgen mener Petter Northug bør bli værende på det norske langrennslandslaget.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bjørgen advarer Northug

Hun understreker at hun selv aldri har vurdert å bryte ut, og at de beste har et ansvar for å stimulere nye landslagsløpere.

– Man må ikke glemme at man selv har vært kalv. Da jeg var yngre, betydde det mye for meg at Bente Skari, som var verdens beste langrennsløper, var på landslaget. Det ga meg motivasjon og inspirasjon, fastslår Bjørgen.

33-åringen er heller ikke i tvil om at det fortsatt er det beste for hennes utvikling å være på landslaget.

– I min alder, når man har vært med lenge og vunnet mye, så er det tøft å motivere seg for å gjøre hele jobben som kreves. Det er så viktig å ha laget rundt meg, jentene som pusher meg og hjelper meg med å utvikle meg. Hadde det ikke vært for dem, hadde det vært tøft å trene de 900 timene i året, fastslår Bjørgen.

Siste nytt

 • Ruud ute av oppvisningsturnering

  Russiske Andrej Rublev ble for sterk for Casper Ruud, og med tre tap går ikke nordmannen videre til semifinale i oppvisningsturneringen Thiems 7. Ruud spilte en god kamp torsdag, men russeren vant etter 6-2, 3-6, 10-4 i sett.

  Davis Cup 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Stenger fotballtribunene igjen

  Bulgaria stenger fotballtribunene etter at antall koronasmittede har økt i landet den siste tiden. Det skjer én måned etter at helsemyndighetene åpnet for tilskuere på stadion, så lenge de holdt avstand og bare én tredel av stadion var i bruk.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL NORGE BULGARIA 1 - 0
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal