NRK Meny
Normal

Amerikansk superstjerne mener FIS lyver

Den amerikanske alpinisten, Ted Ligety, mener FIS lyver om at airbagen reddet Matthias Mayer fra en alvorligere ryggskade.

France Alpine Skiing World Cup

KRITISK: Ted Ligety er kritisk til at Matthias Mayer kjørte med den nye airbagen da han falt og skadet seg i utforløypa i helgen.

Foto: Armando Trovati / AFP

– Det er veldig uheldig at utøvere blir brukt som prøvedukker til å eksperimentere med et uprøvd airbag-system, skriver Ted Ligety i et innlegg på sin egen Facebook-side.

Østerrikeren falt stygt under utforrennet i Val Gardena lørdag, og ble fraktet vekk i helikopter. Like etter gikk det internasjonale skiforbundet ut og hevdet han ble reddet fra en alvorligere skade.

– Et krasj kan aldri være noe bra. Men kanskje vi har sett at han ble reddet fra en ryggradsskade i dag, sa teknisk ekspert i FIS, Gunter Hujara, til NBC Sports.

Det er løgn mener Ligety.

– FIS sier dette bare for å klappe seg selv på ryggen, for å redde sitt eget skinn. Det må kunne bevises at nye systemer er tryggere. Det ser det ikke ut som FIS sine nyvinninger er, hevder han.

Alvorligere enn antatt

Først ble det sagt at Mayer hadde sluppet unna med brudd i en ryggvirvel og måtte belage seg på en måneds skadeavbrekk. Søndag kom kontrabeskjeden - Mayers ryggskade er alvorligere enn antatt. Han kommer ikke tilbake denne sesongen.

Matthias Mayer faller stygt i lørdagens utfor i Val Gardena, Italia.

Ligety går så langt som å si at ryggplaten var med på å forsterke skaden. 31-åringen, som skal være medeier i et firma som lager ryggplater, hevder en «vanlig» plate ville ført til at skaden var mindre, eller kanskje forhindret.

– Etter hva jeg vet, var dette den første ulykken med airbagen, og det resulterte i den verste ryggskaden på mer enn 10 år i verdenscupen, skriver veteranen.

– Ikke nok kjennskap

Viseformann i FIS' medisinske komité, Inggard Lereim, mener Ligety ikke har nok kunnskap om airbagen. Selv har han vært med på utviklingen av utstyret.

– Han er en aktiv og frittalende kjører, som ikke har skadekompetanse. Den hadde ikke vært tillatt som vi ikke var sikre på at den kunne hindre skade. Vi vet den har skadepreventiv effekt, forteller han.

Den anerkjente legen tviler sterkt på at airbagen kan ha forverret Mayers skade.

– Jeg kjenner ikke til detaljene i skadeomfanget, men det er lite sannsynlig at den har forårsaket skader, sier Lereim, som forstår at noen ikke er bekvemme med den nye løsningen - ennå.

Nordmenn kjører uten

Tidligere i desember beskrev NRK hvordan airbagen fungerer. Samtidig sa Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud nei til å være med og utvikle prosjektet.

– Jeg prøver å vente til det er såpass bra at det ikke vil gå ut over tida. Inntil videre så er ikke vi i «test-loopen». Men jeg tror kanskje dette kan bli standard etter hvert, sa Jansrud.

Aksel Lund Svindal og Werner Heel

PRESENTERT: Aksel Lund Svindal og Werner Heel viser frem den nye aribagen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk