Hopp til innhold

Alpinlegender om Kristoffersen-konflikten: – Skaper en uro i laget

Tidligere slalåmverdensmester Tom Stiansen mener det er synd at Henrik Kristoffersen ikke får trene med resten av alpinlandslaget og at det skaper en uro innad i laget.

KRISTOFFERSEN SKUFFET I SLALÅM

UTE: Henrik Kristoffersen får ikke trene med resten av landslaget. Her fra VM i St. Moritz i vinter.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes saken er veldig synd for både ham og for de andre på laget, fordi det skaper en uro i forhold til treningsarbeidet og ha slike ting gående, sier Tom Stiansen til NRK.

Tom Stiansen

URO: Europsport-kommentator Tom Stiansen mener Kristoffersen-saken skaper en uro innad i laget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stiansen ble selv verdensmester i slalåm i italienske Sestriere i 1997. Og skal kommentere alpint for rettighetshaver TV Norge under neste års OL.

Henrik Kristoffersen er utestengt fra alle landslagssamlinger og nektes å trene med resten av landslaget.

Årsaken er at 22-åringen så langt nekter å signere utøverkontrakten som binder ham til landslaget.

Dette bunner ikke direkte i den mye omtalte sponsorkonflikten Kristoffersen har vært involvert i. I stedet skal det handle om disiplinære grunner.

– Vi er nå i en prosess med løperkontrakten til Henrik og frem til vi er enige om den, trener han for seg selv, sier sportssjef Claus Ryste til NRK.

– Burde bidratt

Den gamle alpinhelten Finn Christian Jagge sier han ikke kjenner den siste utviklingen i Kristoffersen-saken godt nok, og ønsker derfor ikke å uttale seg detaljert om onsdagens NRK-nyhet.

– Jeg kjenner ikke grunnen til at han ikke har skrevet under, men han vil vel være for seg selv da, og mener det er best akkurat nå, sier 51-åringen.

– Hva syns du om støyen som har preget Alpin-Norge den siste tiden?

– Jeg syns det høres litt rart ut at han stiller seg slik på utsiden når han tydelig har sett hvor mye laget betyr for alles fremgang. Han som er så god burde bidratt med sin kompetanse og deltatt i fellesskapet. Han kan også nyte godt av laget, men han ser kanskje ikke det nok til at han tenker på den måten enda, sier Jagge.

Tom Stiansen er ikke overrasket over at Kristoffersen nå foreløpig er utestengt.

– Jeg er ikke overrasket over at han ikke skriver under kontrakten når han i tillegg har en annen konflikt gående med skiforbundet. Han er tydelig uenig med skiforbundet i mye. Men jeg kjenner ikke alle detaljer i denne saken, understreker Stiansen til NRK.

Tom Stiansen

VM-GULL: Tom Stiansen etter VM-gullet i slalåm i Sestriere. Finn Christian Jagge gratulerer.

Foto: Calle Törnström / NTB scanpix

Skal være uønsket på laget

NRK vet at alpinlandslaget mener Kristoffersen har brutt disiplinær- og sponsorregler gjentatte ganger, og at han skal ha fått flere advarsler siden november i fjor.

På et møte på Gardermoen 22. mai skal minst ti av landets nitten idrettskretser, ifølge kilder NRK har snakket med, ha blitt informert om at landslagsløpere ikke ønsker å ha Henrik Kristoffersen på laget.

Stiansen var en del av det norske verdenscuplaget på 90 - og 2000-tallet, og forteller om et godt samhold blant de mange stjernene på laget.

– Lagmoralen den gangen var veldig sterk. Det har jeg inntrykk av at det også er nå med Jansrud, Lund Svindal, Aamodt Kilde og Leif Kristian Haugen i spissen. Det er en kultur som har blitt utviklet videre, og blitt enda sterkere.

– Men så har vi litt rusk i maskineriet som har sitt utspring i denne Kristoffersen-saken, uten at jeg kjenner til grunnene for det, fortsetter Stiansen.

– Han er rå

– Hva tror du dette betyr for Kristoffersens sportslige opplegg?

– Det må han svare på selv. Det er han som vet hva han trenger, og hva som er viktig for ham.

– Han er jo helt rå som idrettsmann. Og han vet hva som skal til. Han vet jo at han må trene og ha litt arbeidsro han også, så jeg regner med at dette løser seg, sier Tom Stiansen.

Henrik Kristoffersen sier til NRK at han ikke vil kommentere saken, men sender likevel følgende SMS med teksten:

– Strålende blid og trener som aldri før, skriver han og avslutter meldingen med en knyttneve-emoji.

Olympic Pairs Skating 1992

MESTER: Finn-Christian Jagge vant OL-gull i slalåm i 1992, foran italienske Alberto Tomba (t.v) og Michael Tritscher fra Østerrike.

Foto: Arne Dedert / Ap

– Virker litt rart

Finn Christian Jagge kaller Kristoffersen-bråket «dårlig reklame» for norsk alpint. Han mener samholdet i gruppen kanskje ikke er like bra som mange har trodd det har vært, og tviler på om noe liknende kunne skjedd da han selv var aktiv.

– Kjetil André (Aamodt) hadde sitt eget lag en periode, men han kom tilbake og hadde også en annen type kontrakt. Det kan ikke sammenliknes helt. Jeg syns det er litt spesielt at Henrik gjør det på denne måten. Det virker litt rart, men han kan ha grunner jeg ikke kjenner til, sier Jagge.

NRK har snakket med Henrik Kristoffersens far, Lars Kristoffersen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Verken skipresident Erik Røste eller generalsekretær i skiforbundet Stein Opsal vil kommentere saken, informerer kommunikasjonssjef Espen Graff til NRK.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal