NRK Meny
Normal

Alltid dramatikk med hekk i VM

Ikke mange øvelser er så jevne og uforutsigbare som 100 meter hekk for kvinner.

Kallur faller

Susanna Kallur falt i OL-semifinalen i fjor.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / SCANPIX

Mesterskapshistorien forteller om uhell og idrettsdramatikk fra første til siste hekk - ofte med favoritter i hovedrollen.

Susanna Kallur i Beijing-OL

En fortvilet Susanna Kallur i Beijing-OL.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Seinest i fjor misset Sveriges Sanna Kallur i den olympiske semifinalen i Beijing.

Foten traff første hekk. Det endte med knall og fall, og skapte fortvilelse i den svenske troppen, forskrekkelse i det svenske folket og skuffelse i svensk presse.

Favoritten Lolo Jones fra USA - med klar finaleledelse smelte til den 9.hekken - og gav nærmest bort gullmedaljen i Beijing til sin lagvenninne Dawn Harper.

Internasjonale mestere som USAs Gail Devers (OLBarcelona-92), Canadas Perdita Felicien (OLAthen-04) og USAs Joanna Hayes (VM Helsinki-05) kan fortelle liknende historier, og vi må nesten regne med at det kan bli dramatikk på hekk også i Berlin-VM.

Dagsformen avgjør

Uansett er det svært vanskelig å plukke ut en klar favoritt. Dagsformen har vært temmelig avgjørende for hvem som har gått til topps i årets viktigste stevner før VM. De beste hekkeløperne møtes oftere enn utøvere i mange av de andre løpsøvelsene, og kjenner godt hverandres styrke og svakheter.

Det finnes for eksempel de som ikke liker å ha bane ved siden av titelforsvarer Michelle Perry: Kanskje var Sanna Kallur på vei til en VM-medalje i Osaka for to år siden da Michelles armbruk i banen ved siden av ble i voldsomste laget.

Dawn Harper jublet etter OL-gullet i Beijing.

Dawn Harper jublet etter OL-gullet i Beijing.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Det samme skjedde i semifinalen i årets amerikanske mesterskap. Der ble Lolo Jones ulykkesfugl.

Australsk favoritt

I et felt fullt av rutinerte finalister kan det like gjerne bli en rask, ung og freadstormende jente fra Australia, som vinner "hekk-slaget" i Berlin!

Tjueto år gamle Sally McLellan stormet inn til OL-sølv i fjor, kom seint til den europeiske sesongen i år, men har allikevel rukket å slå mange sterke konkurrenter i Grand Prix-stevnene i Lausanne, London og Monaco. God teknisk som hun er, er det heller ingen ulempe at hun løpt 100m på 11.14.

Skulle jeg velge ut en utøver til - før jeg putter 8-10 navn tilbake i favoritthatten, må det bli årets amerikanske mester Dawn Harper.

Med seire i Golden League-stevnene i Paris og Roma i juli og med supre 12.36 i + 2.2 medvind i årets amerikanske finalen, har Dawn vist den nødvendige kapasitet.

I fjor ble det overraskende OL-gull da Lolo Jones sviktet. I år gjelder det å sette alle brikkene riktig sammen når det gjelder som mest. Da kan det ble et VM-gull, også.

I favoritthatten ligger for øvrig alle de fire amerikanske løperne: Harper, Perry, Cherru, og Powell; i tillegg til Lopes-Schliep og Felicien fra Canada, veteranene Foster-Hylton og Ennis-London fra Jamaica og omtalte Sally McLellan fra Australia. Akkurat så jevnt og uforutsigbart er det i denne øvelsen!

Tøft for Vukicevic

Kvaliteten på finalefeltet i Osaka for to år siden var høy og superjevn. Hele feltet løp under 12.67! Akkurat det bør vi ha i bakhodet når vi skal vurdere Christina Vukicevics sjanser i Berlin.

Christina har tatt et godt skritt videre i sin utvikling i år, og har prestert bedre enn fjorårets personlige rekord på 13.05 i nesten samtlige løp i år.

Med sin norske rekord på 12.74 og ellers gull i ungdoms-EM i reiseveska, mener vi at en semifinaleplass er et realistisk mål. Da vil hun tross alt være blant de 16 beste løperne i verden på 100 meter hekk. Og neste år er det EM i Barcelona!

Siste nytt

 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP
 • SK snudde til seier i finalen

  FaZe, med norske Håvard «Rain» Nygaard på laget, tok ledelsen 1-0, men brasilianske SK slo tilbake og vant 3-1 i finalen i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense søndag kveld.

  Håvard Nygaard
  Foto: NRK
 • Seier til Røiseland

  Snowboardkjøreren Mons Røisland vant søndagens verdenscupkonkurranse i Big Air i Colorado. I kvinneklassen tok Silje Norendal tredjeplassen.

  Det var Røislands andre seier i verdenscupsammenheng.

  Silje Norendal ble treer med poengsummen 156,75.

  Røisland
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal