NRK Meny
Normal

Alltid dramatikk med hekk i VM

Ikke mange øvelser er så jevne og uforutsigbare som 100 meter hekk for kvinner.

Kallur faller

Susanna Kallur falt i OL-semifinalen i fjor.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / SCANPIX

Mesterskapshistorien forteller om uhell og idrettsdramatikk fra første til siste hekk - ofte med favoritter i hovedrollen.

Susanna Kallur i Beijing-OL

En fortvilet Susanna Kallur i Beijing-OL.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Seinest i fjor misset Sveriges Sanna Kallur i den olympiske semifinalen i Beijing.

Foten traff første hekk. Det endte med knall og fall, og skapte fortvilelse i den svenske troppen, forskrekkelse i det svenske folket og skuffelse i svensk presse.

Favoritten Lolo Jones fra USA - med klar finaleledelse smelte til den 9.hekken - og gav nærmest bort gullmedaljen i Beijing til sin lagvenninne Dawn Harper.

Internasjonale mestere som USAs Gail Devers (OLBarcelona-92), Canadas Perdita Felicien (OLAthen-04) og USAs Joanna Hayes (VM Helsinki-05) kan fortelle liknende historier, og vi må nesten regne med at det kan bli dramatikk på hekk også i Berlin-VM.

Dagsformen avgjør

Uansett er det svært vanskelig å plukke ut en klar favoritt. Dagsformen har vært temmelig avgjørende for hvem som har gått til topps i årets viktigste stevner før VM. De beste hekkeløperne møtes oftere enn utøvere i mange av de andre løpsøvelsene, og kjenner godt hverandres styrke og svakheter.

Det finnes for eksempel de som ikke liker å ha bane ved siden av titelforsvarer Michelle Perry: Kanskje var Sanna Kallur på vei til en VM-medalje i Osaka for to år siden da Michelles armbruk i banen ved siden av ble i voldsomste laget.

Dawn Harper jublet etter OL-gullet i Beijing.

Dawn Harper jublet etter OL-gullet i Beijing.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Det samme skjedde i semifinalen i årets amerikanske mesterskap. Der ble Lolo Jones ulykkesfugl.

Australsk favoritt

I et felt fullt av rutinerte finalister kan det like gjerne bli en rask, ung og freadstormende jente fra Australia, som vinner "hekk-slaget" i Berlin!

Tjueto år gamle Sally McLellan stormet inn til OL-sølv i fjor, kom seint til den europeiske sesongen i år, men har allikevel rukket å slå mange sterke konkurrenter i Grand Prix-stevnene i Lausanne, London og Monaco. God teknisk som hun er, er det heller ingen ulempe at hun løpt 100m på 11.14.

Skulle jeg velge ut en utøver til - før jeg putter 8-10 navn tilbake i favoritthatten, må det bli årets amerikanske mester Dawn Harper.

Med seire i Golden League-stevnene i Paris og Roma i juli og med supre 12.36 i + 2.2 medvind i årets amerikanske finalen, har Dawn vist den nødvendige kapasitet.

I fjor ble det overraskende OL-gull da Lolo Jones sviktet. I år gjelder det å sette alle brikkene riktig sammen når det gjelder som mest. Da kan det ble et VM-gull, også.

I favoritthatten ligger for øvrig alle de fire amerikanske løperne: Harper, Perry, Cherru, og Powell; i tillegg til Lopes-Schliep og Felicien fra Canada, veteranene Foster-Hylton og Ennis-London fra Jamaica og omtalte Sally McLellan fra Australia. Akkurat så jevnt og uforutsigbart er det i denne øvelsen!

Tøft for Vukicevic

Kvaliteten på finalefeltet i Osaka for to år siden var høy og superjevn. Hele feltet løp under 12.67! Akkurat det bør vi ha i bakhodet når vi skal vurdere Christina Vukicevics sjanser i Berlin.

Christina har tatt et godt skritt videre i sin utvikling i år, og har prestert bedre enn fjorårets personlige rekord på 13.05 i nesten samtlige løp i år.

Med sin norske rekord på 12.74 og ellers gull i ungdoms-EM i reiseveska, mener vi at en semifinaleplass er et realistisk mål. Da vil hun tross alt være blant de 16 beste løperne i verden på 100 meter hekk. Og neste år er det EM i Barcelona!

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal