NRK Meny
Normal

Alle snakker om Jakob (16): – Å? Hvorfor gjør de det?

Gjert Ingebrigtsen hevder suksessen ikke har forandret noe for Jakob Ingebrigtsen. Etter 16-åringens foreløpig siste superløp har Vebjørn Rodal en helt annen oppfatning.

Boysen Memorial på Bislett stadion.

FENOMEN: Jakob Ingebrigtsen er på alles lepper. Selv forbereder han seg i ro og fred til junior-EM i Italia.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det var mange store navn i startfeltene under søndagens Diamond League-stevne i London.

Men det var en som ikke var der det ble snakket om på bakrommet.

I løpet av de siste ukene har de aller fleste i den internasjonale friidrettsfamilien fått opp øynene for en ny Ingebrigtsen. Da det tikket inn beskjed fra Belgia om at Jakob i en alder av 16 år hadde debutert på 3000 meter hinder, og smadret VM-kravet for seniorer, tok det helt av.

Vebjørn Rodal

GØY Å VÆRE NORSK: Det er lenge siden NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal har fått så mange spørsmål om en norsk utøver som Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Alle snakker nå om Jakob Ingebrigtsen, forteller NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Managere, sponsorer og ikke minst arrangørene. Det han har prestert har vakt oppsikt i alle de tre leddene, og det er artig at Jakob får den posisjonen. Det vil hjelpe ham mye framover hvis utviklingen fortsetter, sier den olympiske mesteren på 800 meter fra 1996.

En varslet «katastrofe»

Slik reagerer trenerpappa Jakob Ingebrigtsen på Rodals rapport:

– Å? Ok. Det vet jo ikke vi noe om. Hvorfor gjør de det?

Gjert Ingebrigtsen

FÅR GÅ I FRED: Gjert Ingebrigtsen hevder han og sønnen Jakob merker lite til oppstyret.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– At en16-åring klarer VM-kravet for senior skjer vel ikke hver dag i friidretten?

– Nei, men vi har varslet denne katastrofen i lang, lang tid. Vi er sånn sett ikke overrasket. Vi er jo rundt han hele tida, sier Gjert Ingebrigtsen.

Derfor ser han heller ingen grunn til å skjerme sønnen.

– Dette merker vi ikke i det hele tatt. Jakob er jo ikke en del av internasjonal friidrett, sånn sett. Vi er på tur aleine og vaser, hevder han.

Ingebrigtsen-brødrenes manager Daniel Wessfeldt kjenner seg likevel godt igjen i Rodals beskrivelse.

– Sensasjonelt

Han har merket en stor endring, og særlig etter det nevnte hinderløpet.

– Da vi fikk vi høre i London at han hadde gjort 8.26 på 3000 hinder, var snakket ordentlig i gang i de fleste kretser. Det er sensasjonelt, spesielt med tanke på at han ikke hadde så god teknikk, sier den erfarne agenten.

Steinar Hoen

BISLETT-SJEF: Steinar Hoen satte opp et eget U20-løp midt i Diamond League-programmet for å få vist fram Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Prestasjonene åpner dører til deltakelse i store stevner og de store utstyrsprodusentenes pengebinger. Wessfeldt forbereder seg på å gå i samtaler med skoleverandøren Nike i nær framtid med tanke på forbedret avtale.

– Jeg traff mange av de høyeste sjefene der i London. De har all interesse av å sikre seg Jakob for lang tid framover, forteller Wessfeldt.

Foreløpig er ikke Jakob Ingebrigtsen sportslig kvalifisert for elitenivået Diamond League. Bislett-general Steinar Hoen tror likevel invitasjonene vil komme.

– Her snakker vi om et unikum som kanskje er det største vi har hatt i Norge siden Sonja Henie. Hun var i OL som 15-åring. Jeg tror ikke folk helt forstår, sier Hoen.

Siste nytt

 • Hovland mot bragd

  Viktor Hovland fortsetter å imponere og leder med fire hull halvveis i finalen mot Devin Bling i USAs amatørmesterskap i golf søndag.

  Han dominerte mot Bling på de første 18 av de 36 hullene i finalen. Det norske stortalentet festet grepet ved å vinne fire hull på rad fra 8. til 11. hull.

  Turneringen ferdigspilles natt til mandag norsk tid.

  Viktor Hovland
  Foto: Eric Risberg / AP
 • Tung start for Inter

  Inter fikk en marerittstart på Serie A-sesongen med 0-1-tap mot Sassuolo søndag. Domenico Berardi ble matchvinner fra straffemerket.

  Roma fikk på sin side en god start på sesongen med 1-0-seier over Torino. Edin Dzeko åpnet målkontoen rett før slutt.

  inter
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP
 • Kritisk Mourinho etter tap

  Manchester United-manager Jose Mourinho mente laget hans kunne takke seg selv etter det overraskende 2-3 tapet borte mot Brighton.

  – Vi gjorde for mange feil. Vi ble straffet. Noen ganger gjør du feil og blir ikke straffet, men vi ble straffet for hver eneste feil vi gjorde. Det tredje målet ble for tøft, sa Mourinho til BBC.

  mourinho
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld