Normal

– Jeg begriper ikke at Russland plukker opp igjen den gamle røveren

Presidenten i Norges Skiskytterforbund frykter for sportens fremtid dersom den omstridte russeren Alexander Tikhonov (67) blir ny president. Nordmannen Anders Besseberg er én av to motkandidater.

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov, her fra 2006, er en meget kontroversiell mann i internasjonal skiskyting etter at han blant annet forsvarte tre dopingtatte russiske utøvere i 2009.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tirsdag ble det klart at Tikhonov stiller til valg som ny president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

– Jeg ser mørkt på situasjonen dersom han blir valgt, sier Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund, til NRK.no.

Bøygard sparer ikke på kruttet i omtalen av russeren som han kaller «veldig omstridt».

– Jeg begriper ikke at Russland, som har brukt de siste fire årene på å bygge opp et godt image utad, plukker opp igjen denne gamle røveren. Det har jeg ingen sans for, tordner Bøygard.

Etter flere år utenfor den internasjonale skiskytterarenean ble Tikhonov i mai i år valgt inn i styret i Det russiske skiskytterforbundet.

Tore Bøygard

Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Da begynte ryktene å gå om at Russland ville lansere den kontroversielle mannen som kandidat til ny IBU-president.

Nå har det altså skjedd.

Arrestert

Årsaken til den knallharde kritikken fra Bøygard mot russeren er 67-åringens innblanding i diverse kontroversielle episoder de siste årene.

Det toppet seg da russeren under VM i Sør-Korea i 2009 hevdet at tre russiske kvinnelige skiskyttere, som avla både positiv A- og B-prøve, var uskyldige.

Thikonov var også mannen som i samme mesterskapet truet med å trekke Bjørndalens VM-gull på jaktstarten inn for idrettens voldgiftsdomstol (CAS).

Før den tid, i 2000, ble russeren arrestert av russisk politi etter mistanke om å ha deltatt i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør. Han ble løslatt etter én måned, mens broren sonet fire år for medvirkning til attentatet.

Tidligere visepresident

Etter dette bodde russeren en del år i Østerrike og i 2002 ble han valgt som visepresident i Det internasjonle skiskytterforbundet, med nordmannen Anders Besseberg som president.

Anders Besseberg

Nordmannen Anders Besseberg, her sammen med Tarjei Bø i Sotsji-OL, stiller til gjenvalg som president i Det internasjonale skiskytterforbundet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Besseberg har vært IBU-president siden 1992 og var langt fra sikker på at han kom til å ta gjenvalg i år, men tirsdag ble det klart at han likevel stiller.

Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom Tikhonov og Besseberg er anstrengt. De har stilt mot hverandre i flere valg.

Tirsdag ettermiddag innrømmer Besseberg overfor NRK.no at han denne gangen ikke bestemte seg for å stille til gjenvalg før dagen før fristen til å melde inn kandidater.

Han vil ikke si om Thikonovs kandidatur er årsaken til at han går for fire nye år.

– For meg var det viktigste at flere i styret og viktige skiskytterpresidenter ønsket at jeg skulle fortsette. Jeg vil ikke vurdere de andre kandidatene, sier Besseberg.

– Huffameg

Tore Bøygard legger imidlertid ikke skjul på at han har forsøkt å overtale Besseberg til å fortsette.

– Jeg har hatt noen samtaler med Anders (Besseberg), sier Bøygard og legger til:

– Det er klart at Anders er opptatt av at de som tar over etter at han kan ta IBU videre, og per i dag er verken han eller jeg trygg på at de kandidatene som er på banen er i stand til det.

– Hvordan vil det eventuelt bli å samarbeide med Tikhonov?

– Huffameg, det har jeg ikke noe godt svar på. Nå får vi bruke kreftene på å få Anders gjenvalgt, svarer Bøygard.

Valget av ny skiskytterpresident foregår på IBU-kongressen i ukrainske Kiev i begynnelsen av september.

Hvert medlemsland har én stemme hver.

I tillegg til Besseberg og Tikhonov stiller canadiske James Carrabre som presidentkandidat.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
VM hestesport: Sprangridning lag, finale
VM hestesport - sprangridning finaler
VM hestesport, sprangridning lag
E-sport: Counter Strike GO