– Jeg begriper ikke at Russland plukker opp igjen den gamle røveren

Presidenten i Norges Skiskytterforbund frykter for sportens fremtid dersom den omstridte russeren Alexander Tikhonov (67) blir ny president. Nordmannen Anders Besseberg er én av to motkandidater.

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov, her fra 2006, er en meget kontroversiell mann i internasjonal skiskyting etter at han blant annet forsvarte tre dopingtatte russiske utøvere i 2009.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tirsdag ble det klart at Tikhonov stiller til valg som ny president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

– Jeg ser mørkt på situasjonen dersom han blir valgt, sier Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund, til NRK.no.

Bøygard sparer ikke på kruttet i omtalen av russeren som han kaller «veldig omstridt».

– Jeg begriper ikke at Russland, som har brukt de siste fire årene på å bygge opp et godt image utad, plukker opp igjen denne gamle røveren. Det har jeg ingen sans for, tordner Bøygard.

Etter flere år utenfor den internasjonale skiskytterarenean ble Tikhonov i mai i år valgt inn i styret i Det russiske skiskytterforbundet.

Tore Bøygard

Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Da begynte ryktene å gå om at Russland ville lansere den kontroversielle mannen som kandidat til ny IBU-president.

Nå har det altså skjedd.

Arrestert

Årsaken til den knallharde kritikken fra Bøygard mot russeren er 67-åringens innblanding i diverse kontroversielle episoder de siste årene.

Det toppet seg da russeren under VM i Sør-Korea i 2009 hevdet at tre russiske kvinnelige skiskyttere, som avla både positiv A- og B-prøve, var uskyldige.

Thikonov var også mannen som i samme mesterskapet truet med å trekke Bjørndalens VM-gull på jaktstarten inn for idrettens voldgiftsdomstol (CAS).

Før den tid, i 2000, ble russeren arrestert av russisk politi etter mistanke om å ha deltatt i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør. Han ble løslatt etter én måned, mens broren sonet fire år for medvirkning til attentatet.

Tidligere visepresident

Etter dette bodde russeren en del år i Østerrike og i 2002 ble han valgt som visepresident i Det internasjonle skiskytterforbundet, med nordmannen Anders Besseberg som president.

Anders Besseberg

Nordmannen Anders Besseberg, her sammen med Tarjei Bø i Sotsji-OL, stiller til gjenvalg som president i Det internasjonale skiskytterforbundet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Besseberg har vært IBU-president siden 1992 og var langt fra sikker på at han kom til å ta gjenvalg i år, men tirsdag ble det klart at han likevel stiller.

Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom Tikhonov og Besseberg er anstrengt. De har stilt mot hverandre i flere valg.

Tirsdag ettermiddag innrømmer Besseberg overfor NRK.no at han denne gangen ikke bestemte seg for å stille til gjenvalg før dagen før fristen til å melde inn kandidater.

Han vil ikke si om Thikonovs kandidatur er årsaken til at han går for fire nye år.

– For meg var det viktigste at flere i styret og viktige skiskytterpresidenter ønsket at jeg skulle fortsette. Jeg vil ikke vurdere de andre kandidatene, sier Besseberg.

– Huffameg

Tore Bøygard legger imidlertid ikke skjul på at han har forsøkt å overtale Besseberg til å fortsette.

– Jeg har hatt noen samtaler med Anders (Besseberg), sier Bøygard og legger til:

– Det er klart at Anders er opptatt av at de som tar over etter at han kan ta IBU videre, og per i dag er verken han eller jeg trygg på at de kandidatene som er på banen er i stand til det.

– Hvordan vil det eventuelt bli å samarbeide med Tikhonov?

– Huffameg, det har jeg ikke noe godt svar på. Nå får vi bruke kreftene på å få Anders gjenvalgt, svarer Bøygard.

Valget av ny skiskytterpresident foregår på IBU-kongressen i ukrainske Kiev i begynnelsen av september.

Hvert medlemsland har én stemme hver.

I tillegg til Besseberg og Tikhonov stiller canadiske James Carrabre som presidentkandidat.

Sportsnyheter

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Kosovo - Norway

Disse møter Norge i EM

Gruppene for det utsatte Europamesterskapet neste sommer er klare etter kveldens trekning i Manchester. Etterpå hadde landslagssjef Martin Sjøgren grunn til å smile.

Siste nytt

 • Sarpsborg avgjorde på overtid

  Sarpsborg lå under mot Vålerenga, men Rashad Muhammed avgjorde på overtid i Eliteserien torsdag.

  Etter at Vålerenga hadde tatt ledelsen etter pause, både utlignet og avgjorde Sarpsborg i løpet av 15 minutter på slutten. Rashad Muhammed utnyttet en forsvarstabbe da han sendte de blå og hvite til himmels.

  Etter en jevnspilt førsteomgang scoret Vidar Örn Kjartansson etter 69 minutter, før Jonathan Lindseth utlignet etter 80.

  Resultatet betyr at Sarpsborg har ni poeng ned til Brann på kvalifiseringsplass til nedrykk, mens Vålerenga ligger på 7.-plass med ti poeng opp til Viking på bronseplass.

  Sarpsborg møter Viking i neste kamp, mens Vålerenga møter et Brann i poengnød.

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Vålerenga
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Ny seier for Elverum i mesterligaen

  Emil Kheri Imsgard storspilte igjen i målet, mens Tobias Grøndahl herjet framover da Elverum tok en ny borteseier i mesterligaen håndball.

  Poengløse Mesjkov Brest ble slått 30-27 i Hviterussland. Elverum har nå tre seire og bare ett tap på sine seks første gruppekamper.

  EHF Champions League håndball gruppe A: Elverum - PPD Zagreb
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Zuccarello mulig koronasmittet

  Mats Zuccarello mister nattens NHL-kamp for Minnesota Wild mot Seattle Kraken. Nordmannen er ført opp på NHLs protokolliste for koronasmitte.

  Det opplyser klubben hans om på sin Twitter-konto. Zuccarello og Rem Pitlick er på lista over spillere som av koronarelaterte årsaker er uaktuelle for spill. Det kan bety at de er smittet eller at de er definert som nærkontakt av smittede spillere.

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: Jerome Miron

Sendeplan

Kl. Program Kanal