NRK Meny
Normal

Aleksandre den store

Lagkameratene ødela alt da de svevde bort med dopingskyen i fjor. Nå vil Aleksandre Vinokourov (33) ta en grusom hevn i Tour de France.

Blir Alexander Vinokourov den største i årets Tour de France
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Favorittstempelet er tatovert på kasakhstaneren før årets utgave. For hvem skal virkelig klare kunststykket å hamle opp med Astana-rytteren?

Alejandro Valverde, Carlos Sastre, Levi Leipheimer, Cadel Evans, Denis Mentsjov, Oscar Pereiro Sio, Christophe Moreau og Paolo Savoldelli er i beste fall trusler.

På papiret er nemlig de største utfordrerne lagkameratene Andrej Kasjetsjkin og Andreas Klöden.

Sårene renses

Tour de France kan se vidåpent ut etter at kluten med klorhexidrin ble dratt gjennom sykkelsporten og gigantene havnet i dopingklisteret en etter en det siste året. Og sannsynligvis er det ikke over ennå.

Hvem som helt sikkert starter lørdag, vil forbli et åpent spørsmål helt til alle er sendt ut fra Trafalgar Square i London. Ikke minst er spørsmålstegnene mange bak den største favoritten.

På den medisinske testen torsdag ble 33-åringen fotfulgt av nærmere 40 pressefolk.

For Aleksandre den Store forfølges også av dopingmistanker. Bare de siste ukene er det kommet fram at han har samarbeidet med den tvilsomme legen Michele Ferrari, og Vinokourov skal være en av rytterne som er sett tråkkende rundt på trening i nøytral drakt. Slikt får dopingjegerne til i beste fall å rynke øyebrynene. 

Mutters alene

Det hele startet dagen før Tour-starten i fjor med storfiskene Ivan Basso og Jan Ullrich i garnet. Med til historien hører det også at fem av Vinokourovs lagkamerater i Liberty Seguros ble sendt hjem i skam.

Tilbake i Strasbourg sto Aleksandre Vinokourov mutters alene. Bare tre lagkamerater hadde gått fri, og minstekravet for å starte Tour de France er seks ryttere i laget.

I sorg og skuffelse måtte Vinokourov gjøre vendereis før rittet han skulle vinne hadde startet. For selv med Basso og Ullrich på startstreken, var kasakhstaneren i ekspertenes øyne en reell vinnerkandidat.

Gjennombrudd

Årene gikk fra det første, lille gjennombruddet og til han faktisk kom i posisjon og viste seg fram for alvor i Tour de France. Nærmere bestemt i 2003.

Samme året som Andrej Kivilev omkom. Bestekompisen døde tragisk nok i sykkelrittet Vinokourov vant, og der han for alvor fikk sitt annet gjennombrudd. Kivilev var en svært ansett rytter med fjerdeplass fra Tour de France (2001) på CV-en. Han var sterkt ønsket som hjelper av Lance Armstrong, men valgte franske Cofidis for å kjøre sin egen sjanse.

Bestevennene, lagkameratene og landsmennene syklet favorittrittet Paris Nice, var på vei til sin felles hjemby Nice og drev med det de likte aller best; sykling. Så stupte en hjelmløs Kivilev i asfalten. Han våknet aldri igjen.

Vinokourov var knust etter ulykken, men vant rittet til ære for kameraten. På seierspodiet holdt en tårevåt Vinokourov opp bildet av Kivilev og dediserte seieren til ham.

Siste nytt

 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Reiten-mål sikret LSK-seier

  Guro Reiten scoret kampens eneste mål da LSK Kvinner slo Stabæk lørdag. Det var hennes femte scoring på fire kamper, og LSK er fortsatt ubeseiret denne sesongen.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Overbevisende Roma-seier

  Roma slo nedrykkstruede SPAL 3–0 på bortebane i det som var den siste kampen før semifinalen i mesterligaen mot Liverpool tirsdag.

  Vicari, Nainggolan og Schick satte målene for Roma som ligger på tredjeplass i den italianske toppdivisjonen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Elisabetta Baracchi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk