Aleksandre den store

Lagkameratene ødela alt da de svevde bort med dopingskyen i fjor. Nå vil Aleksandre Vinokourov (33) ta en grusom hevn i Tour de France.

Blir Alexander Vinokourov den største i årets Tour de France
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Favorittstempelet er tatovert på kasakhstaneren før årets utgave. For hvem skal virkelig klare kunststykket å hamle opp med Astana-rytteren?

Alejandro Valverde, Carlos Sastre, Levi Leipheimer, Cadel Evans, Denis Mentsjov, Oscar Pereiro Sio, Christophe Moreau og Paolo Savoldelli er i beste fall trusler.

På papiret er nemlig de største utfordrerne lagkameratene Andrej Kasjetsjkin og Andreas Klöden.

Sårene renses

Tour de France kan se vidåpent ut etter at kluten med klorhexidrin ble dratt gjennom sykkelsporten og gigantene havnet i dopingklisteret en etter en det siste året. Og sannsynligvis er det ikke over ennå.

Hvem som helt sikkert starter lørdag, vil forbli et åpent spørsmål helt til alle er sendt ut fra Trafalgar Square i London. Ikke minst er spørsmålstegnene mange bak den største favoritten.

På den medisinske testen torsdag ble 33-åringen fotfulgt av nærmere 40 pressefolk.

For Aleksandre den Store forfølges også av dopingmistanker. Bare de siste ukene er det kommet fram at han har samarbeidet med den tvilsomme legen Michele Ferrari, og Vinokourov skal være en av rytterne som er sett tråkkende rundt på trening i nøytral drakt. Slikt får dopingjegerne til i beste fall å rynke øyebrynene. 

Mutters alene

Det hele startet dagen før Tour-starten i fjor med storfiskene Ivan Basso og Jan Ullrich i garnet. Med til historien hører det også at fem av Vinokourovs lagkamerater i Liberty Seguros ble sendt hjem i skam.

Tilbake i Strasbourg sto Aleksandre Vinokourov mutters alene. Bare tre lagkamerater hadde gått fri, og minstekravet for å starte Tour de France er seks ryttere i laget.

I sorg og skuffelse måtte Vinokourov gjøre vendereis før rittet han skulle vinne hadde startet. For selv med Basso og Ullrich på startstreken, var kasakhstaneren i ekspertenes øyne en reell vinnerkandidat.

Gjennombrudd

Årene gikk fra det første, lille gjennombruddet og til han faktisk kom i posisjon og viste seg fram for alvor i Tour de France. Nærmere bestemt i 2003.

Samme året som Andrej Kivilev omkom. Bestekompisen døde tragisk nok i sykkelrittet Vinokourov vant, og der han for alvor fikk sitt annet gjennombrudd. Kivilev var en svært ansett rytter med fjerdeplass fra Tour de France (2001) på CV-en. Han var sterkt ønsket som hjelper av Lance Armstrong, men valgte franske Cofidis for å kjøre sin egen sjanse.

Bestevennene, lagkameratene og landsmennene syklet favorittrittet Paris Nice, var på vei til sin felles hjemby Nice og drev med det de likte aller best; sykling. Så stupte en hjelmløs Kivilev i asfalten. Han våknet aldri igjen.

Vinokourov var knust etter ulykken, men vant rittet til ære for kameraten. På seierspodiet holdt en tårevåt Vinokourov opp bildet av Kivilev og dediserte seieren til ham.

Siste nytt

 • Christiansen sikret tredjeplassen

  Etter en sterk sluttspurt sikret Vetle Sjåstad Christiansen tredjeplassen foran franske Simon Desthieux på jaktstarten i Ruhpolding. Martin Fourcade var nok en gang uslåelig, og kunne gå i mål i ensom majestet. Hans franske lagkamerat, Quentin Fillon Maillet lå lenge i tet med Fourcade, men med én bom ble det andreplass på franskmannen. Tarjei Bø ble nest beste nordmann på syvendeplass, over minuttet bak Fourcade.

  Germany Biathlon World Cup
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Kristoffersen på pallen i Wengen

  Henrik Kristoffersen ble nummer to i søndagens slalåmrenn i Wengen. Clement Noel fra Frankrike vant, fire tideler foran nordmannen, mens Alexander Khoroshilov ble nummer tre. Sebastian Foss Solevåg endte på 4. plass, to hundredeler unna pallen.

  – Det er mye bra skikjøring for tida, så dette var ikke den verste 2. plassen. Jeg kjører på grensen i henget, og så dabber det av på slutten. Det er bratt og vanskelig her i Wengen, sier Kristoffersen til NRK.

  Han ser imidlertid på Noel som et godt tilskudd til slalåmtoppen.

  – Det er en fordel å ha en sånn fyr som det her. Det kunne ha blitt kjedelig etterhvert om jeg bare hadde vunnet. Det er bra for sporten med konkurranse, sier han.

  Henrik Kristoffersen under søndagens slalåmrenn i Wengen.
  Foto: Stefan Wermuth / AFP
 • Bolsjunov i ensom majestet

  Aleksandr Bolsjunov gikk ut først, kontrollerte underveis og vant søndagens jaktstart i Nove Mesto i Tsjekkia. Johannes Høsflot Klæbo ble nummer to etter å ha spurtslått lagkameratene Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe. Krüger tok den siste pallplassen.

  Aleksandr Bolsjunov under fredagens jaktstart i Nove Mesto.
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal