Denne 20-åringen er Norges nye storslalåm-håp

Aleksander Aamodt Kilde (20) får verdenscupdebuten sin i storslalåmåpningen i alpint i Sölden kommende søndag.

Aleksander Aamodt Kilde

Aleksander Aamodt Kilde(rød ring) skal få bryne seg mot de virkelig store gutta i neste ukes verdenscupåpning i Sölden. Aksel Lund Svindal (i midten) og Markus Nilsen (t.h.).

Foto: NTB Scanpix

– Han er egentlig tatt ut på europacuplaget, men har gjort det bra i sesongoppkjøringen så han får sjansen i denne bakken. Hovedfokuset hans denne sesongen er å gjøre det bra i europacupen, så forventningene er bare at han skal gjennomføre og få en god erfaring, sier sportssjef for alpintlandslaget, Claus Ryste, til NRK.no.

Storslalåmspesialist

Aleksander Aamodt Kilde

Aleksander Aamodt Kilde er egentlig på europacuplaget, men får sjansen i Sölden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kilde fra Lommedalen i Bærum kom i fokus da han kjørte inn til annenplass bak Svindal i NM i storslalåm i mars. Han var ikke mer enn 43 hundredeler bak den norske verdenscupfavoritten.

– Det er utrolig morsomt. Jeg hadde jo håpet på en plass, men at jeg skal få kjøre var kult. Det er jo mange andre flinke, sier Kilde til NRK.no på telefon fra Østerrike.

Nå ønsker alpinledelsen at Kilde skal få litt nyttig erfaring gjennom å prøve seg mot hele verdenseliten i åpningsrennet.

Det meldes om fine forhold i Sölden foran verdenscupåpningen.

Han er tatt ut til å kjøre rennet på isbreen Rettenbach ved den østerrikske alpinmetropolen sammen med Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Leif Kristian Haugen og Truls Ove Karlsen.

– Det blir veldig spennende. Det er jo egentlig bare et vanlig renn, men samtidig er det jo toppen av alt. Det skal bli gøy å se hvordan mijøet er, sier Kilde.

– Målet er å komme til andreomgang. Og å kjøre ordentlig på ski. Jeg pleier å takle nerver bra, mener Kilde.

Ingen norsk seier siden 2007

Aksel Lund Svindal var den siste norske alpinisten som vant i Sölden.

Han seiret i 2007 og er den eneste mannlige norske alpinisten som har vunnet dette rennet. Kjetil Andre Aamodt har to tredjeplasser fra 1993 og 1996, og flere nordmenn har ikke vært på seierspallen i verdenscupen for menn i den østerrikske sesongåpningen.

Og apropos Aamodt; Vårt nye alpinthåp Aleksander Aamodt Kilde er ikke i familie med Kjetil André Aamodt.

– Det spørsmålet har jeg fått mange ganger, ler Ryste.

På kvinnesiden var Andrine Flemmens 27.-plass fra 2005 den forrige plasseringen blant de 30 beste. Flemmen har for øvrig to seirer fra dette åpningsrennet i 1998 og 2002.

I år er rennet ekstra spennende i og med at alpinistene skal kjøre på en ny type ski, som ikke er like innsvinget som tidligere. De nye skiene er også bredere under midten, noe som gjør at mange mener de er vanskeligere å kjøre på.

I kvinneklassen stiller Norge med Lotte Smiseth Sejersted.

Siste nytt

 • Iversen rammet av omgangssyke

  Emil Iversen er nå, i likhet med Petter Northug, rammet av omgangssyke i Val Senales. – Vi følger situasjonen tett, tar alle forhåndsregler, sier landslagslege Øystein Andersen i en pressemelding søndag kveld.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Fredrikstad ute trass siger

  Fredrikstad slo franske Besancon 26-22 i returkampen i kvaliken til EHF-cupen i handball for kvinner, men er likevel slått ut med 49-53 samanlagt.

  Andrea Rønning blei Fredrikstads toppscorar med 6 mål.

 • Levanger nede – Mjøndalen snubla

  Levanger tapte 0-1 for Florø og er klar for nedrykk frå 1. divisjon, tre rundar før slutt. Florø er berre målskilnaden bak Notodden på kvalikplass.

  Mjøndalen tok teten, trass i berre 1-1 mot Jerv. Aalesund kan ta toppen tilbake med siger i toppkampen mot Viking tysdag. Her er tabellen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal