Hopp til innhold

Aksel Lund Svindal har fått testikkelkreft

Aksel Lund Svindal (39) er operert for testikkelkreft. Nå hyller Kreftforeningen ham for åpenheten, og det samme gjør statsminister Jonas Gahr Støre.

Aksel Lund Svindal

OPERERT: Aksel Lund Svindal har vært gjennom kirurgi.

Foto: @asvindal / Instagram

– De siste ukene har vært annerledes. Men jeg kan si uker, i stedet for måneder, på grunn av god legehjelp, litt flaks og gode avgjørelser.

Slik starter alpinlegenden en lang og personlig tekst på Instagram, der det kommer frem at han har blitt diagnostisert med kreft.

– Jeg følte en endring i kroppen min. Jeg visste ikke hva det, eller om det var noe i det hele tatt, men jeg bestemte meg for å få det undersøkt. Legen sendte meg videre til sykehus, og der ble doktorens mistanke bekreftet: Jeg hadde testikkelkreft.

Kreftforeningen: – Bryter ned tabuer

Videre skriver 39-åringen at både utredning og operasjon gikk kjapt, og at han allerede etter én uke, visste at han hadde gode prognoser.

– Alt dette på grunn av at jeg oppsøkte en lege så fort jeg mistenkte at noe ikke var som det skulle, skriver Lund Svindal, og oppfordrer andre i samme situasjon til å kontakte Kreftforeningen.

Kreftforeningen er takknemlig og glad for at Lund Svindal velger åpenhet i denne situasjonen.

Ingrid Stenstadvold Ross

TAKKER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Aksel tok kontakt med kreftforeningen for en ukes tid siden, fordi han ønsket å være åpen om at han har fått kreft, for å minne andre på at man skal ta symptomer på alvor og gå til legen. Det setter vi enormt stor pris på, for det kan bety mye for mange, at folk oppdager kreft tidligere, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til NRK.

– Og han bryter ned tabuer ved å være så åpen, det er fantastisk, legger hun til.

Generalsekretæren forteller at rundt 19.000 menn får kreft i Norge årlig. Av disse er det om lag 300 som får påvist testikkelkreft, og at nesten 200 er under 40 år.

– Kom som et sjokk

39-åringens Instagram-innlegg har fått en rekke idrettsprofiler til å dele hjerter, sympati og godord i kommentarfeltet. Mangeårig landslagskollegaer Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen, tidligere verdensmester i roing Nils Jakob Hoff, tidligere langrennsløper Petter Northug og kjæresten Amalie Iuel er blant de mange som har lagt igjen digital omsorg.

Også statsminister Jonas Gahr Støre takker i et innlegg på Facebook.

Jonas Gahr Støre

OPPFORDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre takker Svindal for åpenheten.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Han skriver at menn bør bli flinkere til å snakke om egen helse. Det er en oppfordring jeg støtter. Vi har et helsevesen i Norge som kan gi svar og god behandling, og det er viktig å ikke vente unødig om man føler at noe er som det skal. God bedring, Aksel, og takk for åpenheten, skriver Støre.

Heller ikke Aleksander Aamodt Kilde er upreget av nyheten.

– Det kom som et sjokk på meg som på alle andre. Jeg er veldig lettet over at det har gått så bra og at han oppdaget det tidlig. Det er en tøff prosess for Aksel, men han er en råtass som kommer seg igjennom dette med hodet hevet, sier alpinisten til Dagbladet.

Les også Romøren forteller om den tøffe beskjeden: – De hadde funnet en klump på ni cm

Den tidligere verdensrekordholderen forteller om kreftsykdommen han har vært gjennom.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal