Hopp til innhold

Aksel Lund Svindal har fått testikkelkreft

Aksel Lund Svindal (39) er operert for testikkelkreft. Nå hyller Kreftforeningen ham for åpenheten, og det samme gjør statsminister Jonas Gahr Støre.

Aksel Lund Svindal

OPERERT: Aksel Lund Svindal har vært gjennom kirurgi.

Foto: @asvindal / Instagram

– De siste ukene har vært annerledes. Men jeg kan si uker, i stedet for måneder, på grunn av god legehjelp, litt flaks og gode avgjørelser.

Slik starter alpinlegenden en lang og personlig tekst på Instagram, der det kommer frem at han har blitt diagnostisert med kreft.

– Jeg følte en endring i kroppen min. Jeg visste ikke hva det, eller om det var noe i det hele tatt, men jeg bestemte meg for å få det undersøkt. Legen sendte meg videre til sykehus, og der ble doktorens mistanke bekreftet: Jeg hadde testikkelkreft.

Kreftforeningen: – Bryter ned tabuer

Videre skriver 39-åringen at både utredning og operasjon gikk kjapt, og at han allerede etter én uke, visste at han hadde gode prognoser.

– Alt dette på grunn av at jeg oppsøkte en lege så fort jeg mistenkte at noe ikke var som det skulle, skriver Lund Svindal, og oppfordrer andre i samme situasjon til å kontakte Kreftforeningen.

Kreftforeningen er takknemlig og glad for at Lund Svindal velger åpenhet i denne situasjonen.

Ingrid Stenstadvold Ross

TAKKER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Aksel tok kontakt med kreftforeningen for en ukes tid siden, fordi han ønsket å være åpen om at han har fått kreft, for å minne andre på at man skal ta symptomer på alvor og gå til legen. Det setter vi enormt stor pris på, for det kan bety mye for mange, at folk oppdager kreft tidligere, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til NRK.

– Og han bryter ned tabuer ved å være så åpen, det er fantastisk, legger hun til.

Generalsekretæren forteller at rundt 19.000 menn får kreft i Norge årlig. Av disse er det om lag 300 som får påvist testikkelkreft, og at nesten 200 er under 40 år.

– Kom som et sjokk

39-åringens Instagram-innlegg har fått en rekke idrettsprofiler til å dele hjerter, sympati og godord i kommentarfeltet. Mangeårig landslagskollegaer Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen, tidligere verdensmester i roing Nils Jakob Hoff, tidligere langrennsløper Petter Northug og kjæresten Amalie Iuel er blant de mange som har lagt igjen digital omsorg.

Også statsminister Jonas Gahr Støre takker i et innlegg på Facebook.

Jonas Gahr Støre

OPPFORDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre takker Svindal for åpenheten.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Han skriver at menn bør bli flinkere til å snakke om egen helse. Det er en oppfordring jeg støtter. Vi har et helsevesen i Norge som kan gi svar og god behandling, og det er viktig å ikke vente unødig om man føler at noe er som det skal. God bedring, Aksel, og takk for åpenheten, skriver Støre.

Heller ikke Aleksander Aamodt Kilde er upreget av nyheten.

– Det kom som et sjokk på meg som på alle andre. Jeg er veldig lettet over at det har gått så bra og at han oppdaget det tidlig. Det er en tøff prosess for Aksel, men han er en råtass som kommer seg igjennom dette med hodet hevet, sier alpinisten til Dagbladet.

Les også: Romøren forteller om den tøffe beskjeden: – De hadde funnet en klump på ni cm

Siste nytt

 • Elverum med tredje strake tap i Champions League

  Elverum gikk på sitt tredje strake gruppespillstap i håndballens Champions League da de tapte 26-29 borte mot slovenske Celje.

  Elverum lå under 13-15 til pause, men slo hardt tilbake etter hvilen. Daniel Blomgrens seks mål ble avgjørende da gjestene spilte seg til en tremålsledelse på 26-23.

  Dessverre for nordmennene holdt ikke det da det ble fullstendig måltørke og Celje til slutt vant kampen 29-26.

  Elverum står med kun én seiere på ni kamper. Den kom mot nettopp Celje, men da på hjemmebane. (NTB)

  Håndball, Champions League 2022: Elverum - Kielce
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Vipers overlegne – disse lagene er klare for sluttspillet i NM

  Vipers Kristiansand er klare for semifinale i håndball-NM etter de på overbevisende vis vant 40–24 over Fredrikstad på bortebane.

  Samtlige kvartfinaler gikk onsdag. Sola gikk seirende ut over Fana i Bergen . Aker fikk det tøft mot Storhamar- Laget fra Hamar vant med hele 16 mål.

  Byåsen tar imot Molde til den siste kvartfinalen senere onsdag kveld (20.00).

  Det blir finalehelg i Arendal i februar, med semifinaler og finale både for kvinner og menn.

  Håndball kvinner, Champions League semifinale Metz - Vipers Kristiansand (27-33)
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Tyskland-treneren fortsetter tross VM-fiasko

  Tysklands landslagssjef Hansi Flick blir værende i laget tross VM-fiasko. Det bekrefter det tyske fotballforbundet (DFB) i en uttalelse som er gjengitt i diverse medier.

  Nå kan han dermed se frem mot EM i 2024, som spilles i Tyskland.

  – Vi er alle overbevist om at EM i 2024 på hjemmebane er en god mulighet for tysk fotball. Vårt mål er å gjøre turneringen til en sportslig suksess, sier DFB-president Bernd Neuendorf.

  Tyskland røk ut allerede i gruppespillet i Qatar, der de gikk på tap mot Japan.

  WCup Costa Rica Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste