NRK Meny
Normal

Aksel før klassikerne: – Vi har vært smartere i år

– I år har jeg og Kjetil unngått å brenne alt kruttet før jul, sier Aksel Lund Svindal foran vinterens utgaver av alpinsirkusets største klassikere.

Aksel Lund Svindal

– Jeg har overskudd, sier Aksel Lund Svindal. Lørdag skal han kjøre utfor-klassikeren i Wengen.

Foto: NRK

Kjetil Jansrud

Også Kjetil Jansrud er i form.

Foto: Per-Kristian Eriksen / NTB scanpix

Denne helga kjøres Lauberhornrennene i Wengen, med kombinasjon fredag, utfor lørdag og slalåm søndag. Neste helg er det Kitzbühel som står for tur.

– Vi har begge mer overskudd denne gangen. I fjor snakket vi om at vi kanskje hadde kjørt for mye på ski – vi hadde brent lyset litt for mye i begge ender helt siden august. I år har vi nok vært litt smartere og ikke svidd av alt kruttet så tidlig, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

Og Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er i utfor-form. Onsdag ble de nummer én og to på trening, men torsdagens treningsomgang i utforløypa ble avlyst fordi det kom for mye snø.

– La psykisk press på konkurrentene

– Det var ikke tilfeldig at vi var best på onsdag. Vi la litt ekstra i kjøringen for å legge litt psykisk press på de andre. At torsdagens trening ble avlyst, gjorde derfor ingenting, sier Svindal til NRK.

Svindal er i bedre utfor-form enn kanskje noensinne denne sesongen. Det kan behøves på lørdag når han skal i aksjon i en løype han aldri tidligere har blitt bedre enn nummer åtte i. De siste årene har han blitt mellom 12 og 15.

– De to siste årene har jeg vært uheldig og blitt forkjølt på denne tiden av året, sier Svindal, som før rennene i Wengen ligger på andreplass i verdenscupen sammenlagt .

– Det er en utypisk utforløype, en som er ulik de andre i verdenscupen. Den består av lange glistrekninger, avbrutt av plutselige svinger, så en ny lang glistrekning der "man ikke trenger å gjøre så mye". Så kommer en ny krapp sving, med en sving i svingen, forteller Aksel Lund Svindal.

I tillegg er det verdenscupsirkusets lengste utforløype, med en renntid på rundt to og et halvt minutt.

Bedre på glistrekkene

Landslagstrener Håvard Tjørhom sa tidligere til NRK at Aksel har forbedret seg mye på glistrekkene, noe som kommer godt med i en sånn løype som i Wengen.

– Det er riktig, men jeg har forbedret meg på andre områder også. Jeg tror jeg er blitt litt bedre i mye. Jeg er blitt bedre i de lange svingene, de som minner om glistrekk, men der du må svinge litt og lenge. Og både jeg og Kjetil har blitt flinkere på utstyr, sier Aksel Lund Svindal.

– Skal du endelig få has på denne klassikeren da, Aksel?

– Jeg håper det. Jeg hadde jo has på den i treningen i fjor da jeg ble nummer to i den siste gjennomkjøringen. Men man kan ikke gjøre noen feil her, sier han.

Han forteller at det er ganske høy fart i Wengen, selv om det ikke er så veldig bratt annet enn i korte perioder.

– Gjør du feil der det er bratt og mister la oss si fem kilometer i timen, drar du med deg det i lang tid etterpå. Da må man holde hodet kaldt og angripe. I Beaver Creek ble jeg nummer to med et par grove feil oppe i henget. Det skjer ikke i Wengen, sier Aksel Lund Svindal.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Danmark - Australia
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio