Akkurat nå er Northugs kritiske fase – slik skal han unngå ny smell

Støtteapparatet fikk sin del av skylda for treningssmellen Petter Northug gikk på for nøyaktig et år siden. Trener Stig Rune Kveen gjør alt for at det ikke skal skje igjen.

Northug og Kveen

PASSES PÅ: Stig Rune Kveen (bak) slipper ikke Petter Northug av synes denne uka.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi er på Petter daglig, sier trener Kveen til NRK.

Vi rykker tilbake til evalueringa av sist vinter, da Petter Northug for første gang måtte reise hjem fra et VM uten medalje.

– For mye trening og for tøff trening etter høyden i oktober, var Petter Northugs egen forklaring på nedturen.

Ansvaret fordelte han slik overfor NRK:

– Det er mitt, Stig Rune og litt dem i teamet rundt sitt ansvar å passe på at sånne ting ikke skal skje og ta signalene som kommer i forbindelse med trening. Der var vi for dårlig hele gjengen.

Nå er det nøyaktig et år siden alt gikk galt. Northug og hans hjelpere er inne i den kritiske fasen.

Passer på

Det er en uke siden han avsluttet et rekordlangt høydeopphold på 32 dager og en knapp uke til han drar på seg startnummer for første gang i OL sesongen. Det skjer i Bruksvallarna lørdag.

Det er akkurat nå det ikke må gå galt igjen. Northug reiste derfor rett fra høydesamling til Gran Canaria – og ikke alene.

– Han hadde med seg fysioterapeut og fikk muskulær behandling nesten hver dag. Han har vært flink til å ikke ha noe harde økter den første uka etter høyden. Den første hardøkta kjører faktisk Petter i dag. Vi føler vi har vært forsiktig nå, sier Stig Rune Kveen til NRK mandag formiddag.

Tirsdag reiser Northug til Bruksvallarna i Sverige for å gå på ski. Han overlates definitivt ikke til seg selv.

– Vi blir mange rundt Petter denne uka. Jeg skal bortover, og vi blir flere, sier Kveen.

Petter Northug

GIKK I FELLA: For et år ble Petter Northug overivrig etter høydesamlinga i Val Senales. Nå smører han seg med mer tålmodighet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

På skuddhold

Intensiteten skal overvåkes nøye.

– Han skal få litt mengde i kroppen og få trent bra, så legger vi inn skirennet lørdag som en bra hardøkt, sier Kveen, og snakker om lørdagens 15-kilometer i Bruksvallarna.

Planen er ikke at Northug skal gå ekstremt fort der. Derimot skal han gå ganske fort en uke senere, i nasjonal åpning på Beitostølen.

Der skal Northug vise at han er god nok for minitouren som innleder verdenscupen i finske Ruka 24.–26. november.

– Vi vet, vi har fått beskjed om og vi skjønner såpass at Petter må vise at han har noe i Kuusamo å gjøre. Da er det bare å være på skuddhold, vise styrke og få gode konkurranser på Beitostølen, og så er det Kuusamo som blir viktigst, fastslår Kveen.

– Hva er status ei knapp uke før første renn?

– Petter er der han bør være og i normalt slag.

Siste nytt

 • Molde-sjokk i eliteserien håndball

  Molde er et forvandlet lag i eliteserien håndball. Onsdag tok romsdalsklubben en ny storskalp da Storhamar ble slått 24-23. Molde har klatret til femteplass under ledelse av sin danske trener Helle Thomsen, men det er ni poeng opp til serielederen.

  Molde slo Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Son strålte for Sør-Korea

  Sør-Koreas største fotballstjerne Son Heung-min satte fart i laget da han ankom asiamesterskapet. Onsdag ble det 2-0-seier over Kina i gruppefinalen. Både Sør-Korea og Kina er videre. Son skaffet laget sitt straffe og slo corneren som endte i 2-0.

  Emirates Soccer AFC Asian Cup South Korea China
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Fire russere utestengt

  Fire russiske bobkjørere ble onsdag utestengt frem til desember 2020, som et resultat av deres deltakelse i den systematisk dopingen under Sotsji-OL i 2014. De fire inkluderer Alexander Zubkov, som bar flagget under åpningsseremonien.

  SPORT-DOPING/RUSSIA-ZUBKOV
  Foto: AI Project / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal