NRK Meny
Normal

Akkurat nå er Northugs kritiske fase – slik skal han unngå ny smell

Støtteapparatet fikk sin del av skylda for treningssmellen Petter Northug gikk på for nøyaktig et år siden. Trener Stig Rune Kveen gjør alt for at det ikke skal skje igjen.

Northug og Kveen

PASSES PÅ: Stig Rune Kveen (bak) slipper ikke Petter Northug av synes denne uka.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi er på Petter daglig, sier trener Kveen til NRK.

Vi rykker tilbake til evalueringa av sist vinter, da Petter Northug for første gang måtte reise hjem fra et VM uten medalje.

– For mye trening og for tøff trening etter høyden i oktober, var Petter Northugs egen forklaring på nedturen.

Ansvaret fordelte han slik overfor NRK:

– Det er mitt, Stig Rune og litt dem i teamet rundt sitt ansvar å passe på at sånne ting ikke skal skje og ta signalene som kommer i forbindelse med trening. Der var vi for dårlig hele gjengen.

Nå er det nøyaktig et år siden alt gikk galt. Northug og hans hjelpere er inne i den kritiske fasen.

Passer på

Det er en uke siden han avsluttet et rekordlangt høydeopphold på 32 dager og en knapp uke til han drar på seg startnummer for første gang i OL sesongen. Det skjer i Bruksvallarna lørdag.

Det er akkurat nå det ikke må gå galt igjen. Northug reiste derfor rett fra høydesamling til Gran Canaria – og ikke alene.

– Han hadde med seg fysioterapeut og fikk muskulær behandling nesten hver dag. Han har vært flink til å ikke ha noe harde økter den første uka etter høyden. Den første hardøkta kjører faktisk Petter i dag. Vi føler vi har vært forsiktig nå, sier Stig Rune Kveen til NRK mandag formiddag.

Tirsdag reiser Northug til Bruksvallarna i Sverige for å gå på ski. Han overlates definitivt ikke til seg selv.

– Vi blir mange rundt Petter denne uka. Jeg skal bortover, og vi blir flere, sier Kveen.

Petter Northug

GIKK I FELLA: For et år ble Petter Northug overivrig etter høydesamlinga i Val Senales. Nå smører han seg med mer tålmodighet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

På skuddhold

Intensiteten skal overvåkes nøye.

– Han skal få litt mengde i kroppen og få trent bra, så legger vi inn skirennet lørdag som en bra hardøkt, sier Kveen, og snakker om lørdagens 15-kilometer i Bruksvallarna.

Planen er ikke at Northug skal gå ekstremt fort der. Derimot skal han gå ganske fort en uke senere, i nasjonal åpning på Beitostølen.

Der skal Northug vise at han er god nok for minitouren som innleder verdenscupen i finske Ruka 24.–26. november.

– Vi vet, vi har fått beskjed om og vi skjønner såpass at Petter må vise at han har noe i Kuusamo å gjøre. Da er det bare å være på skuddhold, vise styrke og få gode konkurranser på Beitostølen, og så er det Kuusamo som blir viktigst, fastslår Kveen.

– Hva er status ei knapp uke før første renn?

– Petter er der han bør være og i normalt slag.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal