Hopp til innhold

Aker-sjef reagerte på skiforbundets satsing på paraidretten

OLYMPIATOPPEN (NRK): En rekke stjerner og 125 millioner kroner fra Aker-eide selskaper skal løfte paraidretten, men konsernsjef Øyvind Eriksen er ikke helt fornøyd med den jobben idretten selv har gjort.

para-idrett, 125 millioner

STOR DAG: Profilene sto i kø for å hylle den nye storsatsingen. Blant dem Paraidrettens mann Cato Zahl Pedersen (t.v.), langrennsdronning Marit Bjørgen, prinsesse Märtha Louise og konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det var en fantastisk periode som hovedsponsor, men det kommer jeg tilbake til, sa konsernsjefen da stiftelsen «VI» for funksjonshemmede ble presentert mandag.

Øyvind eriksen og tom tvedt

KRITISK: Da Aker var hovedsponsor for norsk langrenn (2010–2015) observerte Øyvind Eriksen at parautøvere hadde dårligere forutsetninger for å prestere i verdenstoppen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi stusset over at de prestasjonene som parautøverne sto for var atskillig mindre synlige og ble til gjennom atskillig dårligere forutsetninger. Det var noe vi allerede den gangen bestemte oss for at vi skulle gjøre noe med, fortsatte Øyvind Eriksen.

På spørsmål fra NRK om hvorfor Aker ikke gjorde noe den gangen de var hovedsponsor, svarer kommunikasjonsdirektør Atle Kigen slik:

– Vi bidro til at det ble mer midler til funksjonshemmede. Vi startet arbeidet tilbake i 2010. Det var ting vi så underveis, som måtte bli bedre. Vi så det, og så har vi gjort våre erfaringer underveis. Det siste halvannet året har vi intensivert arbeidet og kan derfor lansere stiftelsen nå.

– Klar ubalanse

– Men dere kunne stilt et krav til Norges Skiforbund om likebehandling av funksjonshemmede og funksjonsfriske utøvere. Hvorfor gjorde dere ikke det?

– Sett i dag er det lett å si at vi burde gjort det. Vi synes Norges Skiforbund gjorde en god jobb for alle utøverne, men det var en klar ubalanse.

Over fem år fra 2010 til 2015 var Aker hovedsponsor for norsk langrenn. Norske utøvere tok 57 OL- og VM-medaljer i den perioden.

Bjørgen vil ha endring

Mange av dem hentet tidligere langrennsløper Marit Bjørgen inn, som er med i styret i den nye stiftelsen «VI».

Bjørgen har latt seg inspirere av parautøver Birgit Skarstein, som er i verdenstoppen i både roing og langrenn. Men hun er ikke fornøyd med hvor ulike forutsetninger de to har hatt for å nå verdenstoppen.

– Det er litt enklere for oss, enn de som er funksjonshemmet, sier Bjørgen, og viser til et eksempel som har festet seg hos henne:

Birgit Skarstein på pre-camp, Marit Bjørgen under OL

KRITISK: Marit Bjørgen har i NRK-serien «De glemte utøverne» ment at Norges Skiforbund har en vei å gå. Hun mener det er veldig synd at parautøvere har dårligere forutsetninger og mindre tilrettelegging.

Foto: Martin Sletten/Lise Åserud / Privat/NTB Scanpix

– Jeg var i høyden med Skarstein før OL i Pyeongchang, og husker at vi hadde tre personer i støtteapparatet, mens hun var hun alene. Broren kom ned fra USA for å bidra. Det viser jo den store forskjellen, og det er akkurat det jeg vil være med og endre.

– Konsernsjefen har helt sikkert rett

38-åringen er kjent for sitt engasjement for paraidretten. Hun og resten av de norske kvinnene som gikk tremila under VM i Lahti i fjor, auksjonerte bort de spesiallagde jakkene sine og donerte pengene til skiutstyr til parautøverne.

Norges Skiforbund mener det er positivt at det er et økt fokus på dette nå. Selv mener de at de kunne gjort mer.

Espen Graff

GÅR RETT VEI: Norges Skiforbund innrømmer at de, og resten av norsk idrett kunne gjort mer, men er fornøyde med at de selv har tatt grep i egen organisasjon for å bedre hverdagen for parautøvere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Konsernsjefen har helt sikkert rett i at man kunne hatt større fokus på parautøvere. Det gjelder både i Norges Skiforbund og i resten av norsk idrett, sier kommunikasjonssjef Espen Graff.

– Det vi opplever nå, som er svært positivt, er for eksempel at vår hovedsponsor for langrenn Sparebank1 forutsatte at parautøvere skulle få samme størrelse på sine stipend, som alle andre utøvere, da de forlenget avtalen med oss.

Det mener Graff er et eksempel på at man jobber for at parautøvere skal få bedre forutsetninger for å lykkes i sine idretter.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal