Hopp til innhold

Åge Hareide ut mot pride-markeringer i fotballen

Åge Hareide går hardt ut mot pride-markeringer i idretten i et intervju. NRKs sportskommentator Jan P. Saltvedt kaller uttalelsene provoserende.

Eliteserien i fotball 2021: Strømsgodset - Rosenborg

ØNSKER IKKE MARKERINGER: Åge Hareide.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

I intervjuet tar RBK-treneren til orde for å ikke blande markeringer inn på idrettens arena.

– Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er ok, men ikke bruk idretten til det, forklarer RBK-sjefen i et intervju med Adresseavisen.

Til avisen Nidaros sier Hareide at det er flott med pride-markeringer, men at det ikke bør skje i fotballen.

Uefa har fått hard kritikk etter at de nylig nektet München å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under EM-kampen mellom Ungarn og Tyskland.

Norge protesterte blant annet i brevs form mot vedtaket, og en av Norges beste spillere, Caroline Graham Hansen, uttalte at Uefa burde skamme seg. Flere har også endret profilbilder i sosiale medier til regnbuens farger.

Les også: Ungarn vedtok lov som forbyr «promotering av homofili»

Allianz

Arrangøren i München ville lyse opp Allianz arena i regnbuefargene, men fikk nei fra UEFA.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

– Ikke nødvendig

Hareide mener imidlertid at idretten bør bli helt ren fra markeringer og politikk.

– De trenger ikke gå inn på vår arena. Det er ikke nødvendig, hos oss har det aldri vært en diskusjon, legger han til i intervjuet.

Hareide understreker likevel at han er opptatt av mangfold i idretten.

– Idretten er en plass for alle mennesker, jeg har aldri hatt noe problem med det. Folk som går inn i en garderobe, om du er fattig eller rik, mørk eller lys, hvilken legning du har. Det er det ingen som spør om når du kommer inn. Vi spør om du er glad i å spille fotball, sier en engasjert Åge Hareide.

Beklager «propaganda»-uttalelse

I ettertid av intervjuet har Hareide beklaget ordbruken da han brukte ordet «propaganda» om pride-markeringen. Han har også reagert på ting i sakene til Adressa og Nidaros, der han mener at han har blitt feilsitert.

I Dagsnytt 18 beklager Hareide også ordbruken han kom med tidligere torsdag, og forsøker å presisere hva han egentlig mente.

– Det med propaganda kom feil ut, og det beklager jeg. Utgangspunktet mitt var alle ting som blir diskutert i samfunnet vårt, med motstandere for og imot, slik at det blir en bevegelse av det. Det mener jeg bør holdes borte fra idretten, sier Hareide.

Han presiserer at han ville fokusere på hva Uefa bør gjøre for å få i stand klare retningslinjer for hvordan klubbene skal forholde seg til politiske saker eller bevegelser.

– Det handler ikke om at vi ikke skal engasjere oss, men det handler mer om antallet. Det kan bli enda mer av dette fremover, og hvis det ikke er klare retningslinjer for hvordan klubber skal håndtere alt, kan det bli kaotisk. Til slutt har vi så mange saker vi skal forholde oss til at det kan bli for mye, mener Hareide.

RBK Twitter

Rosenborg, Hareides arbeidsgiver, har som mange andre endret logoen til regnbuefarger på sin Twitter-profil.

– Kan dokumentere uttalelsene

Til NTB tidligere i dag sa Hareide at han ville ta kontakt med de to Trondheim-avisene for å reagere på det han mener er feilsitering.

Ifølge utviklingsredaktør i Adresseavisen, Christer Johnsen, tar Hareide feil når han mener at de har sitert han galt.

– Vi registrerer at Hareide mener seg feilsitert i dagens intervju, dette stemmer ikke. Intervjuet er basert på hans egne sitater og vi kan dokumentere dette. Det er også Hareide som selv i intervjuet kaller pride for propaganda, noe han har beklaget i ettertid, sier Johnsen.

Rosenborg og Ivar Koteng melder torsdag kveld at klubben støtter pride.

– Dette er Åges mening og ikke klubbens ståsted. Vi mener dessverre at det er slik at det fremdeles er behov for ulike markeringer i fotballen – også pride. Rosenborg har en sterk stemme og er et forbilde. Da er det viktig at vi bruker vår posisjon til å bidra til at det blir likeverd i samfunnet.

Ikke regnbueflagg på cornerflagg

Hareide trekker også frem boikott-spørsmålene knyttet til Qatar-VM i intervjuet. Han mener at andre enn idretten bør avgjøre som er rett å gjøre i disse sakene.

– Det spørsmålet må rettes til Norges utenriksdepartement, og hva dem vil gjøre med disse sakene som hvert enkelt land har, ellers så får vi problemer i idretten, sier Hareide, som mener det heller ikke er behov for mindre markeringer som regnbueflagg på cornerflagg og kapteinsbind.

– Det er ikke nødvendig. Jeg tror idretten i seg selv aksepterer alle typer mennesker, så lenge de har interesse rundt det vi holder på med, sier han i intervjuet med Adresseavisen.

Jan P Saltvedt

NRKs sportskommentator Jan P. Saltvedt reagerer sterkt.

Foto: NRK

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kan knapt tro at Hareide kommer med disse uttalelsene.

– Han er helt fullstendig på bærtur. At en mann som er så respektert, klarer å si dette, er dypt skuffende og ekstremt provoserende. Det mest provoserende er å kalle støtten til hvem du ønsker å være sammen med i livet for propaganda. Det lyder så reaksjonært og utdatert at jeg ikke helt tror på at han sier det, sier Saltvedt.

– Dette er ikke politikk. Det er respekt for menneskeverd. Hvis ikke idretten kan være en plass der vi kan uttrykke slike ting, får han alene prøve å rette opp forholdet til regimer han åpenbart setter pris på, som Kina og Hviterussland, sier Saltvedt.

– Bakoverlent

Leder for Trondheim Pride, Ina Hauk, kaller Hareides uttalelse bakoverlent.

– Jeg synes det er bakoverlent å si at den skeive bevegelsen er en propaganda. For det er det ikke, fastslår hun.

Pride-sjefen i Trondheim, Ina Hauk, står i Trondheim sentrum med en paraply i regnbuenes farger.

Ina Hauk er tydelig uenig i Hareides uttalelser.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Hun understreker at pride handler om kjærlighet – men også om retten til å leve fullverdige liv.

– Det å være skeiv er en ting å ha til felles. Men skeive stemmer ulikt, og er helt forskjellige mennesker. Vi må ha en felles skeiv kamp. Vi håper idretten, og Rosenborg, vil samarbeide med oss som de har gjort. Med regnbueflagg og regnbuekapteinmerke, sier Hauk.

Gjert Moldestad er ressursperson for Norsk Supporterallianse. Han har også engasjert seg i dette temaet i flere år. Han mener Hareides uttalelser er svært uheldige.

– Jeg foreslår at noen setter seg ned og tar en alvorsprat med Åge Hareide. Han er nå bare et menneske han også, selv om han er hovedtrener i Rosenborg. Jeg antar at hans uttalelser er basert på uvitenhet og at han egentlig er enig i det disse markeringene står for. Og så håper jeg at han kan, etter han har fått en forklaring på hva det betyr, kommer med en beklagelse, sier han.

– Jeg ser også nå at det er flere nå på sosiale medier som følger Rosenborg tett, som er svært skuffet. Det er jeg også.

Kommentar: Europamesterskapet i homofobi

Siste nytt

 • Ingrid Wigernæs er død

  Skipioneren Ingrid Wigernæs er død. Det stadfestar dottera hennar til NTB.

  Wigernæs var aktiv som langrennsløpar i 1950- og 1960-åra, og var ein av dei fyrste norske kvinnelege langrennsstjernene.

  Wigernæs tok deltok i OL, tok VM-sølv i 1966 og trente også kvinnelandslaget i langrenn i tida etterpå. I 2021 vart ho utnemnd til Riddar av 1. klasse av St. Olavs orden.

  Ingrid Wigernæs
  Foto: Ntb / NTB
 • Ødegaard mot Liverpool i FA-cupen – Newcastle trakk erkerival Sunderland

  Martin Ødegaard og Arsenal får tøff motstand i tredje runde av FA-cupen når de tar imot Liverpool hjemme. I nord blir det et hett derbyoppgjør.

  Newcastle skal spille borte mot Sunderland i Tyne-Wear-derbyet. Det er over sju år siden sist rivalene møttes. Sunderland har i flere år slitt i lavere divisjoner, men er nå tilbake i Championship, nest øverste nivå.

  Manchester City tar imot Huddersfield hjemme, mens Manchester United møter Wigan borte. Dermed blir det ingen lang reise for de røde djevlene.

  Arsenal og Liverpool er den største kampen i runde tre, som spilles i løpet av dagene 6. og 7. januar 2024. Arsenal er det mestvinnende laget i FA-cuphistorien med 14 finaletriumfer. Erling Braut Haaland og City er regjerende mester.

  Tottenham – Burnley, Crystal Palace – Everton og Brentford – Wolverhampton er de resterende rene duellene mellom Premier League-lag. Chelsea møter Preston borte.

  (NTB)

  Martin Ødegaard
  Foto: AP
 • Arnekleiv glitret igjen - mistet seieren på siste skyting

  Juni Arnekleiv skjøt for seier da hun gikk først inn på matta til fjerde og siste skyting under søndagens jaktstart.

  Dessverre for det norske stjerneskuddet ble det bom på første skudd. Resten ble fyllt, men hun måtte ut og jage franske Lou Jenamonnot og tyske Franziska Preuss på sisterunden.

  Der ble det etter hvert tungt for Arnekleiv, som ikke klarte å tette luka. Hun endte på 4. plass.

  – Hun er bare 24 år og har på kort tid etablert seg i verdenseliten. Det er imponerende, sier NRKs ekspert Harri Luchsinger.

  – Det var nervepirrende, det er synd det ikke holdt hele veien inn. Det er en solid gjennomføring av Juni, selv om det ikke holdt helt inn, sier Synnøve Solemdal.

  Preuss og Jeanmonnot kjempet hele veien inn mot mål, hvor det franske håpet avgjorde til sin fordel på oppløpet. Jeanmonnot vant også lørdagens sprint og gikk først ut på dagens jaktstart.

  Ingrid Landmark Tandrevold hevdet seg også i toppen. Hun endte på 5. plass.

  – Det var spenning til siste slutt i dag. Det var gøy å være sammen der fremme med en lagkamerat, Juni, som også gjorde et kjempeløp i dag, sier Tandrevold.

  verdenscup i skiskyting
  Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal